Tiskikone kuin lottovoitto

Palokan alueen diakonissa Päivi Itkonen.

Kotimaanapu-hyväntekeväisyyspalvelu auttaa tukea tarvitsevia ihmisiä ja perheitä. Kuka tahansa voi osallistua keräyksiin rahalahjoituksin.

Joskus arjen sujuminen voi olla pienistä, tärkeistä asioista kiinni. Kahden pienen lapsen jyväskyläläisperheessä, jossa toinen lapsista on erityistä tukea tarvitseva, astianpesukoneen hajoaminen tuntui monin tavoin perheen hektisessä elämässä.

– Tiskikoneen hajoaminen kuormitti arkea kohtuuttoman paljon, perheen äiti kertoo.

Tiskikonetta yritettiin hankkia ensin täydentävän toimeentulo­tuen kautta, mutta päätös oli kielteinen. Astianpesukone ei kuulu välttämättömiin hankintoihin.

Keräys oli aivan mahtava juttu.

Apu löytyi viimein Jyväskylän seurakunnan kautta. Diakoniatyöntekijän avustuksella käynnistettiin Kotimaanapu-keräys, johon kuka tahansa voi osallistua rahalahjoituksin. Ennen keräyksen aloittamista oli kuitenkin varmistettava perheen avuntarve sekä meno- ja tulotiedot.

– Kaikki kivet käännettiin, mutta lopputulokseen nähden kaikki sujui vaivattomasti, perheen äiti sanoo.

Keräystavoite oli noin 400 euroa, joka toteutui suhteellisen nopeasti viime syksynä. Keräysvaroilla perheelle hankittiin astianpesukone, vuotosuoja ja koneen asennus. Yli jääneillä varoilla voitiin ostaa vielä pesuaineita.

– Keräys oli aivan mahtava juttu. Emme olisi pärjänneet ilman konetta. Sen saaminen tuntui ihan lottovoitolta, pienten lasten äiti kiittelee.

Kotimaanapu on hyväntekeväisyyspalvelu, joka auttaa konkreettisesti vaikeuksissa olevia ihmisiä. Rahalahjoituksina saatuja varoja voidaan käyttää vähäosaisten auttamiseen taloudellisen, tavara- tai ruoka-avun kautta. Kaikki apu toimitetaan perille ensisijaisesti seurakuntien diakoniatyön kautta. Varojen käytön tiukka seuranta takaa avun päätymisen heille, jotka sitä eniten tarvitsevat.

Kotimaanapu-palvelun kautta voidaan järjestää niin valtakunnallisia kuin paikallisia keräyksiä. Jyväskylän seurakunnan diakonityön kautta on järjestetty useita pienempiä ja vähän isompia keräyksiä.

– Varoja on käytetty elämisen sujumisen ja arjen kannalta välttämättömiin hankintoihin. Tukea on voinut saada esimerkiksi polkupyörän ja uuden sängyn hankintaan. Laskujen maksuun rahaa ei kerätä, Palokan alueseurakunnan diakonissa Päivi Itkonen selventää.

Kotimaan keräysten osalta ihmisillä on suuri halu auttaa ja tehdä hyvää.

Kotimaanapu auttaa myös kriisien keskellä. Viime kesänä palaneen Palokan senioritalon uhrien auttamiseksi järjestetyllä keräyksellä saatiin nopeasti kokoon lähes 10 000 euroa.

– Keräysvaroilla hankittiin ensi vaiheessa välttämättömiä perustarpeita, kuten vaatteita, kenkiä ja hygieniatarvikkeita, myöhemmin voitiin ostaa petivaatteita, siivousvälineitä ja kodinkoneita arjen tarpeisiin.

Kotimaanapu-palvelu on Itkosen mukaan tuonut merkittävästi lisää mahdollisuuksia avun tarpeessa olevien ihmisten taloudelliseen tukemiseen ja auttamiseen.

– Kotimaanapu tuo näkyväksi paikallisen tarpeen ja hädän ja mahdollisuuden reagoida siihen. Kotimaan keräysten osalta ihmisillä on suuri halu auttaa ja tehdä hyvää, Itkonen jatkaa.

Jyväskyläläisperheessä mahdollisuus astianpesukoneen hankkimiseen Kotimaanavun kautta tuli myönteisenä yllätyksenä.

– Miten mahtavaa oli saada apua. Kun jossakin vaiheessa palaan työelämään, haluan itse käydä osallistumassa keräyksiin. Kysymys ei ole isoista summista. Kymppikin auttaa eteenpäin, kun useampi ihminen on keräyksessä mukana, perheen äiti toteaa.

Kotimaanapu

  • Hyväntekeväisyyspalvelu, joka auttaa vaikeuksissa olevia ihmisiä taloudellisen tai ruoka-avun kautta.
  • Kotimaanapu saa varansa yksityishenkilöjen ja yritysten lahjoituksista sekä seurakunnissa kerätyistä kolehdeista.
  • Varoilla autetaan kriisien ja katastrofien uhreja Suomessa syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta.
  • Diakoniatyöntekijä kartoittaa avuntarpeessa olevan henkilön avuntarpeen ja varmistaa, että avun hakija on hakenut kaikki hänelle kuuluvat muut yhteiskunnan tuet, joihin hänellä on oikeus.
  • Erilaisia tapoja auttaa, kts. kotimaanapu.fi
Jaa artikkeli: