Tie ehdokkaaksi on auki

Sinustako seurakuntapäättäjä

Syksyn seurakuntavaaleissa valitaan luottamushenkilöt seuraavaksi nelivuotiskaudeksi.

Ura päättäjänä on nyt mahdollisuus aloittaa Jyväskylän kirkkovaltuustossa. Valtuutetuksi voi pyrkiä syksyllä järjestettävissä seurakuntavaaleissa.

Vaaleissa valittavat 39 kirkkovaltuutettua valitsevat kirkkoneuvoston, johtokuntien ja alueiden toimielinten jäsenet sekä osallistuvat kirkolliskokouksen maallikkojäsenten valintaan.

Seurakunnan luottamushenkilöt päättävät esimerkiksi seurakunnan kirkollisveroprosentista, talousarvioista, rakennushankkeista, avustuksista, monista työntekijävalinnoista, uusista viroista, seurakunnan toiminnan painotuksista ja tilojen käytöstä.

Ehdokkaaksi asetutaan valitsijayhdistyksen kautta. Kiinnostava lista voi löytyä esimerkiksi nykyisten luottamushenkilöiden kautta. Jos sopivaa listaa ei löydy, voi perustaa oman valitsijayhdistyksen.

Tietoja Jyväskylän seurakuntaan muodostettavista valitsijayhdistyksistä päivitetään Jyväskylän seurakunnan vaalisivuille jyvaskylanseurakunta.fi/vaalit. Kevään aikana sivuilla ohjataan ottamaan yhteyttä muun muassa nykyisiin valtuustoryhmiin, ja tietoa tuleviin vaaleihin parhaillaan muodostuvista valitsijayhdistyksistä päivitetään sivuille tulevina kuukausina.

Ehdokkaaksi voi asettua konfirmoitu kirkon jäsen, joka täyttää 18 vuotta viimeistään vaalipäivänä 20. marraskuuta ja on seurakunnan jäsen viimeistään 15. syyskuuta. Ehdokkaita asettavaan valitsijayhdistykseen tulee kuulua vähintään 10 seurakunnassa äänioikeutettua jäsentä. Valitsijayhdistyksen taustalla voi olla esimerkiksi herätysliike tai poliittinen puolue, usein myös jokin teema tai ajatusmaailma.

Kirkkovaltuustossa ovat tällä hetkellä edustettuna seuraavat ryhmät: Sosialidemokraatit ja sitoutumattomat, Sydän vasemmalla, Kokoomus ja sitoutumattomat, Keskusta ja sitoutumattomat, Vihreä kirkko – tulkaa kaikki, Myrskylyhty – Nuorten ja partion äänenä, Seurakuntaväki ja Kristillisten perusarvojen puolesta.

Seurakuntavaalit 2022
Seurakuntavaalit 2022

Näistäkin päätettiin

Tässä esimerkkejä kirkkovaltuuston ja -neuvoston
päätöksistä 2021–2022:

  • Jyväskylän seurakunta lahjoittaa 20 000 euroa Ukrainan hätäapukeräykseen (Kn 23.3.2022)
  • Rippileirien isosten ja yövahtien leirikohtainen palkkio
  • nousee 10 eurolla vuoden 2022 rippikoululeireistä alkaen.
  • (Kv 8.2.2022)
  • Seurakunnan ja sen hallinnoimien rahastojen omistamia asuntoja realisoidaan. Seurakunta luopuu 95 sijoitushuoneistosta. (Kn 26.1.2022)
  • Vuoden 2022 kirkollisveroprosentti on 1,45. (Kv 15.6.2021)
  • Jyväskylän Vanhan pappilan kiinteistö myydään Royal House Oy:lle ja Viwa-Kiinteistöt Oy:lle 790 000 euron kauppahinnalla. (Kv 15.6.2021)
  • Taulumäen kirkon äänentoisto ja valaistus uusitaan. Kirkkoon
  • toteutetaan kaidekorotukset. (Kv 25.5.2021)
TIESITKÖ:
- Seurakuntavaalien ehdokasasettelu päättyy 15. syyskuuta.
- Varsinainen vaalipäivä on 20. marraskuuta ja ennakkoäänestys
 on 8.–12.11.
- Valittujen ehdokkaiden kausi alkaa seurakunnassa 1.1.2023. Vaalikausi on neljä vuotta.
- Seurakuntavaaleissa valitaan 39 jäsentä Jyväskylän seurakunnan kirkkovaltuustoon.
- Monenlaista tietoa vaaleista Jyväskylän seurakunnan nettisivuilla osoitteessa jyvaskylanseurakunta.fi/vaalit.
Jaa artikkeli: