Seurakunta Klubilla jokainen tulee nähdyksi ja kuulluksi

Tuula Kasurinen (vas.) ja Mirja Hänninen Piippurannan Seurakunta Klubilla.

Jyväskylän seurakunta tekee yhteistyötä kaupungin Lähitalojen kanssa. Lähitalo-toiminnan tavoitteena on olla lähellä ihmisiä.

Kuvassa: Seurakunta Klubi kokoontuu Jyväskylän Kankaalla kerran kuukaudessa. Tuula Kasurinen (vas.) osallistui seurakunnan tilaisuuteen ensimmäistä kertaa, Mirja Hänninen on ollut mukana jo pitempään. Seurakunta Klubi on yksi Piippurannan Klubin monista, kaikille avoimista tilaisuuksista.

Tuula Kasurinen ja Mirja Hänninen ovat hyvissä ajoin paikalla Piippurannan Klubilla Jyväskylän Kankaalla. Pian on alkamassa Jyväskylän seurakunnan Seurakunta Klubi, jossa keskustellaan diakoni Kaisa Toivasen kulloinkin valmistelemasta aiheesta. Tämänkertaisen kokoontumisen teemana on Valoja ja varjoja. Toivanen levittää pöydälle kuvakortteja, joista jokainen osallistuja saa poimia haluamansa kuvan ja jakaa korttien herättämiä ajatuksia.

– Enpä tiennyt millaisten valojen ja varjojen kanssa nyt olemme tekemisisissä, Toivanen aloittaa ja viittaa Ukrainan tilanteeseen.

– Mutta ei vaivuta epätoivoon. Mitä hyviä asioita haluaisitte jakaa toistenne kanssa tässä hetkessä, Toivanen kysyy.

Ensimmäistä kertaa paikalla oleva Tuula Kasurinen haluaa jakaa valoa muille, vaikka näkö on jo heikentynyt.

– Kädet pelaa, pää pelaa, mutta silmät eivät näytä. Yritän olla positiivinen. Minulla on asiat kaikesta huolimatta hyvin, hän sanoo.

Monet kaipaavat seurakunnan läsnäoloa ja kuuntelevia korvia.

Myös muut osallistujat kertovat elämän valoisia puolia. Tunnin keskustelun päätteeksi lauletaan yhteisenä toiveena Päivä vain ja hetki kerrallansa.

Seurakunta Klubi kokoontuu kerran kuukaudessa Piippurannassa ja keskustan Kortteli Klubissa.

– Monet kaipaavat seurakunnan läsnäoloa ja kuuntelevia korvia. On tärkeää, että jokainen tulee nähdyksi ja kuulluksi, Toivanen sanoo.

Seurakunta Klubi on yksi Piippurannan Klubin monista, kaikille avoimista tilaisuuksista. Lähitalot – Piippurannan Klubi Kankaalla ja Kortteli Klubi keskustassa – sekä Huhtasuon yhteistoimintapiste ovat Jyväskylän kaupungin kohtaamispaikkoja, jonne kuka tahansa voi tulla harrastamaan ja viettämään aikaa yhdessä ikään katsomatta.

Lähitaloilla järjestetään luentoja, info- ja keskustelutilaisuuksia unohtamatta liikuntaa, musiikkia, kulttuuria ja taidetta. Perheille on muun muassa lasten Leikkitreffejä, MLL:n iltakahvila ja koko perheen askarteluiltoja, senioreille liikuntatuokioita ja pelihetkiä.

– Toiminta on maksutonta ja tilat ovat vapaasti kaikkien käytettävissä. Tiloja voi myös vuokrata yksityistilaisuuksia varten, Piippurannan Klubin koordinaattori Heli Silvennoinen kertoo.

Toimintaa ja tapahtumia on kehitetty muun muassa kaupunkilaisille teetetyn kyselyn pohjalta.

Monista tapahtumista voi valita mieleisensä.

Koronapandemian jälkeen toiminta on jälleen vilkastumassa.

– Toivomme, että jyväskyläläiset löytäisivät Lähitalot paremmin, ja suurin osa toiminnasta toteutuisi omaehtoisen vapaaehtoistoiminnan kautta, Silvennoinen sanoo.

Kankaalla asuva Sisko Karppanen kehuu Piippurannan Klubin toimintaa.

– Monista tapahtumista voi valita mieleisensä. Mukana on sekä ohjattua että omatoimista tekemistä.

– Perjantaisin on yhteisöllinen aamiainen, jonne voi tulla nautiskelemaan ja rupattelemaan toisten kanssa, Marjatta Arvola iloitsee.

Lähitalojen toiminta kokoaa tuoreella tavalla yhteen eri ikäisiä kaupunkilaisia.

– Toiminnan tavoitteena on olla lähellä ihmisiä, Silvennoinen sanoo.

Vanhempi nainen pilkkoo pöydän ääressä porkkanoita yhdessä kolmen lapsen kanssa.
Jyväskylän kaupungin Lähitaloissa järjestetään paljon toimintaa lapsiperheille. Lasten kanssa on muun muassa leivottu hyväntekeväisyystempauksessa.

Vapaaehtoistoiminta ja vapaaehtoisten vetämät ryhmät ovat Lähitaloissa vahvasti esillä. Lisäksi yhteistyötä tehdään monien yhdistysten ja yhteisöjen, kuten seurakunnan kanssa. Myös uudet toimijat ovat Silevennoisen mukaan tervetulleita. Lähitalot tekevät yhteistyötä monen Jyväskylän kaupungin eri toimijan kanssa. Lähitaloissa voit törmätä muun muassa Perhekompassin väkeen, liikkua liikuntapalveluiden ohjaamissa ryhmissä tai osallistua ikääntyneiden kulttuuripalveluiden tapahtumiin.

Jyväskylän seurakunnan diakoni Kaisa Toivanen lähti ilolla vetämään Seurakunta Klubia, kun Jyväskylän seurakunta kutsuttiin yhteistyökumppaniksi.

– On tärkeää lähteä mukaan erilaisiin verkostoihin. Entistä enemmän on oltava mukana siellä, missä ihmiset ovat, Toivanen sanoo.

Tiesitkö?

  • Seurakunta Klubi joka kuukauden 3. torstai kello 12.30 Piippurannan Klubilla ja joka kuukauden 2. keskiviikko Kortteli Klubilla kello 10.
  • Pääsiäisen ehtoollishartaus poikkeuksellisesti huhtikuun 2. torstaina 14.4. kello 12.30 Piippurannan Klubilla.
  • Lasten Kevätloikka-tapahtuma ti 5.4. kello 17–19 Piippurannan Klubilla. Ks. tapahtumaliite.
  • Piippurannan Klubi, Paperitehtaankatu 1. Avoinna arkisin kello 9–16, toimintaa myös
  • iltaisin ja viikonloppuisin.
  • Kortteli Klubi, Vapaudenka-
  • tu 48–50. Avoinna ma kello
  • 10–16, ti–to kello 9–16,
  • pe kello 9–15.
  • Toimintakalenteri osoitteessa jyvaskyla.fi/osallistu/lahitalot.
Jaa artikkeli: