Seurakunnan tila-asiat melkoisessa myllerryksessä

Uusien toimitilojen hankkiminen Reimari-talosta etenee valtuuston päätettäväksi, mutta samaan aikaan seurakunnassa kamppaillaan monenlaisten sisäilmaongelmien kanssa.

Pitkään valmisteilla ollut hanke Keskustan alueseurakunnan, hallinnon ja yhteisten työmuotojen yhteisistä tiloista on ottanut aimo harppauksen eteenpäin. Kirkkoneuvosto esittää parin viikon päästä kokoontuvalle kirkkovaltuustolle, että seurakunnalle hankitaan tilat Kirkkopuiston laidalle rakennettavasta Reimarista. Esityksen mukaan Valtiontalon naapuriin nousevasta Kiinteistö Oy Reimarista hankitaan noin 1 500 neliömetrin hallintaan oikeuttavat osakkeet.

Seurakunnan tilat sijoittuisivat Reimarin kakkoskerrokseen. Tämän lisäksi seurakunnan hallintaan tulisi noin 60 neliön tila ykköskerroksesta, Kilpisenkadun varrelta.

Hanketta valmistellut seurakunnan kiinteistöpäällikkö Maritta Lukkarinen on tyytyväinen tila-asian etenemiseen.

– Olemme menossa kohti uutta. Tilat on suunniteltu uudenlaisen tiimityömallin mukaan, mikä merkitsee, että pystymme tekemään entistä tiiviimmin töitä yhdessä.

Reimariin sijoittuisivat muun muassa kirkkoherranvirasto, diakoniatyön asiakastilat sekä nuorisotyön tiloja.

Seurakunnan tilatarpeiden mahdollisesti ajan myötä muuttuessa osa kakkoskerroksen tiloista voidaan tarvittaessa myydä tai vuokrata.

– Tilojen muunneltavuus on olennaista, koska tulevaisuudesta emme tiedä. Työtehtävät ja tarpeet muuttuvat koko ajan, Lukkarinen huomauttaa.

Siellä missä nuoret liikkuvat

Keskustan alueseurakunnan nuorisotyönohjaajan Kirsi-Marja Piippasen mukaan suunnitelmat näyttävät tässä vaiheessa hyviltä.

– Nuorisotyön kannalta on tärkeintä, että tilat ovat keskustassa, jossa nuoret liikkuvat. Reimari on mainiolla paikalla hyvien kulkuyhteyksien varrella, Piippanen sanoo.

Kiinteistö Oy Reimarin arvioidaan valmistuvan keväällä 2019. Rakennustöiden on tarkoitus alkaa loppukesästä.

Ongelmia useissa tiloissa

Reimarin ohella tila-asiat ovat monella tapaa tapetilla Jyväskylän seurakunnassa. Sisäilmaongelmien kanssa kamppaillaan useissa kiinteistöissä. Sisäilmakartoituksia on tehty muun muassa Huhtasuon seurakuntakeskuksessa, Palokan kirkolla ja Neulaskodilla.

Huhtasuon seurakuntakeskus on tehdyn kartoituksen mukaan laajan peruskorjauksen tarpeessa.

– Tilanne on todella ikävä, toteaa vs. aluekappalainen Päivi Kärkkäinen.

– Huhtasuon seurakuntakeskuksen ongelmat ovat olleet tiedossa jo pitemmän aikaa, mutta se, että tilat ovat näin huonossa kunnossa, oli yllätys.

Yhtenä vaihtoehtona on toiminnan siirtäminen seurakunnan omistamiin tiloihin Huhtakeskuksessa. Tilojen soveltuvuutta väistötiloiksi selvitellään parhaillaan.

Seurakuntakeskuksen peruskorjauksen laajuus kartoitetaan kevään aikana. Kärkkäisen mielestä tila-asioita tulisi miettiä ennakkoluulottomasti. Toiminnan kannalta vuokratilatkin voisivat olla riittävät, jos sopiva yhteistyökumppani löytyisi, Kärkkäinen pohtii.

Huhtasuon seurakuntakeskus on seurakunnan tiloista kaikkein suurin.

– Käyttöön nähden seurakuntakeskus on auttamatta liian iso, Maritta Lukkarinen myöntää.

Ongelmat monen asian summa

Seurakunnan toimitilojen sisäilmaongelmat ovat Maritta Lukkarisen mukaan monen asian summa. Rakennukset ovat oman aikakautensa tuotteita, joita on rakennettu ja laajennettu useaan otteeseen.

– Eri rakennusvaiheiden yhteensovittaminen ja kokonaisuuden hallinta on usein pettänyt teknisten järjestelmien, esimerkiksi ilmanvaihdon, osalta.

– Asioita on tehty sen hetkisen tietämyksen valossa, eivätkä kaikki ratkaisut ole olleet parhaita mahdollisia, teknologiateollisuudessa lähes koko työuransa ajan toiminut ja rakennusterveysasiantuntijan pätevyyden hankkinut Lukkarinen toteaa.

Teknisten järjestelmien läpikäyminen on tänä vuonna tavoitteena kaikissa seurakunnan tiloissa. Jo ilmanvaihdon kuntoon saattamisella voidaan ilman laatua parantaa välittömästi.

Lukkarinen muistuttaa, ettei kaikkien tilojen peruskorjaukseen ole seurakunnassa hetkessä varaa. Tämä ja pitkälti ensi vuosi menevät Korpilahden kirkon remontissa ja sankarihautausmaan kunnostustöiden loppuun saattamisessa.

Jaa artikkeli: