Saa soittaa, seurakunta vastaa

Jyväskylän seurakunta pyrkii järjestämään arjen apua riskiryhmään kuuluville sekä muille apua tarvitseville. Tapahtumat on koronavirustilanteen vuoksi peruttu.

Koronatilanteen vaikutukset tuntuvat seurakuntalaisten arjessa ennennäkemättömällä tavalla. Jyväskylän seurakunta luopuu toistaiseksi seurakunnan kokoontumisista, jotka eivät ole aivan välttämättömiä seurakunnan perustehtävien hoitamisen kannalta.

Linjaus on tehty Kirkkohallituksen sekä Suomen hallituksen ohjeiden pohjalta, ja se koskee muun muassa kerhoja, leirejä, konsertteja ja muita kokoontumisia. Myös jumalanpalvelusten määrää vähennetään, ja seurakunta on valmistautunut lähettämään niitä verkossa ihmisten yhteen kokoamisen sijaan. Ajankohtainen tilanne tiedotetaan nettisivuillamme.

Kasteet, vihkimiset ja hautajaiset sekä jumalanpalveluselämän toimimisen seurakunta varmistaa kaikissa olosuhteissa tavalla tai toisella. Perhejuhlien käytännön järjestelyjä mietitään tarpeen mukaan asianosaisten seurakuntalaisten kesken.

Jyväskylän seurakunnan kirkkoherran Arto Viitalan mukaan koronaviruksen aiheuttamaan huoleen suhtaudutaan seurakunnassa vakavasti.

– Tilanne on varsin poikkeuksellinen, ja se on aiheuttanut nopeasti suuria muutoksia seurakunnankin toimintaan.

Esimerkiksi seurakunnan virastot palvelevat ihmisiä toistaiseksi puhelimitse. Kirkkoherranvirastoon ja hautauspalveluihin saa yhteyden soittamalla tai sähköpostitse.

Erilaisista rajoituksista huolimatta kirkkoherra Arto Viitala näkee tässä ajassa myös jotakin rakentavaa.

– Poikkeusaika on synnyttänyt nopeasti hyvää yhteisvastuun henkeä. Työntekijät ovat välittömästä alkaneet miettiä uusia tapoja ottaa yhteyttä ihmisiin.

Seurakunta pyrkii mahdollisuuksien mukaan järjestämään arjen apua riskiryhmiin kuuluville sekä muille apua tarvitseville. Asiasta tiedotetaan muun muassa netti- ja Facebook-sivuillamme heti käytäntöjen tarkennuttua.

Poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta papit, diakoniatyöntekijät, nuorisotyöntekijät ja lastenohjaajat ovat käytettävissä keskustelua ja sielunhoitoa varten muun muassa seurakunnan neuvonta- ja keskusteluapua tarjoavan puhelimen välityksellä.

Tällä hetkellä järjestettävissä jumalanpalveluksissa ei järjestetä ehtoollista, ja myös kirkkokahvit on peruttu.

Jumalanpalvelusten lisäksi seurakunta valmistautuu lähettämään verkossa myös muita tilaisuuksia. Tarkempia tietoja jumalanpalvelusten järjestämisestä annetaan Jyväskylän seurakunnan nettisivuilla ja Facebook-sivuilla.

Yle lähettää Jyväskylän Kaupunginkirkosta palmusunnuntain messun sunnuntaina 5. huhtikuuta sekä pääsiäisen musiikkijumalanpalveluksen sunnuntaina 12. huhtikuuta.

Seurakunnan diakoniavastaanotot ja ruokapankkisetelien uusiminen tapahtuvat tällä hetkellä poikkeuksellisesti vain ajanvarauksella.

Seurakunnan tapahtumien peruutukset ja muut kokoontumisrajoitukset ovat voimassa ainakin 19.4. asti ja suurten tilaisuuksien osalta ainakin toukokuun loppuun.

– Rajoitukset osuvat juuri pääsiäisen aikaan, jolloin seurakunnassa on joulun ohella paljon juhlatilaisuuksia. Nyt merkittävä osa näistä tilaisuuksista on peruttu. Pääsiäinen on kuitenkin ilon ja toivon aikaa. Tähän pääsiäisen sanoma antaa vaikeimpinakin hetkinä mahdollisuuden, Arto Viitala muistuttaa.

  • Seurakunta on avannut neuvonta- ja keskusteluapua varten puhelinnumeron 041 730 3453.
  • Seurakunnan työntekijät päivystävät numerossa ma–su klo 8–20.
  • Puhelimeen voi soittaa, mikäli koronavirus aiheuttaa huolta. Numerossa annetaan tietoja myös Jyväskylän seurakunnan toimintaan liittyvistä järjestelyistä. Numerosta voi tiedustella myös arjen apua riskiryhmiin kuuluville sekä muille apua tarvitseville. Seurakunta pyrkii järjestämään apua mahdollisuuksien mukaan.
  • Myös seurakunnan virastot palvelevat ihmisiä toistaiseksi puhelimitse. Kirkkoherranvirastoon saa yhteyden soittamalla numeroon 050 363 2300 ma–to kello 9–15 tai sähköpostitse jyvaskylan.seurakunta@evl.fi. Hautauspalvelut tavoittaa numerosta 040 162 3982 ma–pe kello 9–15 tai sähköpostitse osoitteesta jklsrk.hautajapuisto@evl.fi.
Jaa artikkeli: