Ruoka vähenee, tarve kasvaa

Ruokajakelu Ruoka-apu Lyydiassa

Tuotteita joudutaan nyt säännöstelemään, ja erityisesti lihasta on pulaa.
Myös kaupunkilaiset ja yritykset voivat lahjoittaa.

Elintarvikkeiden hintojen nousu kismittää Pentti Lehtosta. Ruoka-apu Lyydian jakelupisteellä Jyväskylän Ahjokadulla jaossa oli muun muassa leipää. Leipäpisteellä tuotteita jakoivat Merja Raappana (vas.) ja Jenni Kuusisto. Taustalla näkyy työntekijöistä myös Tuija Tiilikainen (keskellä).

Ruoka-apu Lyydian jakelupisteellä Jyväskylän Ahjokadulla on jono jo hyvissä ajoin ennen kuin ovet aukeavat kello 11. Talouden kiristyminen ja hintojen nousu näkyvät ruoka-avun toimipisteissä. Kun vielä keväällä ruokakasseja jaettiin Ahjokadulla ja neljän muun jakelupisteen kautta noin 200–300 joka viikko, nyt ruokakasseja tarvitaan viikoittain Ahjokadulla ja kuudessa jakelupisteessä parhaimmillaan jopa yli 400.

– Lahjoituksina saadun hävikkiruuan määrä on vähentynyt samalla kun tarvitsijoiden määrä on kasvanut. Uusia asiakkaita tulee jatkuvasti, Lyydian toiminnasta vastaava Hanna-Mari Pusaa sanoo.

Marraskuisena keskiviikkona Ahjokadun jonossa on myös Seppälässä asuva Pentti Lehtonen, jota hintojen nousu kismittää.

– Elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet sikamaisen paljon. Eläke riittää juuri välttämättömiin menoihin, hän kertoo.

Ruoka-apu joka toinen viikko on tärkeä lisä pieniin tuloihin. Tällä kertaa mukaan lähtee muun muassa leipää, maitotuotteita ja broileripyöryköitä. Lehtonen toivoisi, että jaossa olisi enemmän laatikoita ja muita ruokia sekä leikkeleitä leivän päälle.

Maailman paras joululahja olisi, jos joku yritys ostaisi joulukorttirahoilla vaikka makaronia, hiutaleita tai ruokasäilykkeitä jaettavaksi Lyydiassa.

Ruokalahjoitukset vaihtelevat paljon viikoittain.

– Vielä keväällä saatoimme sanoa asiakkaalle, että ota leipää niin paljon kuin tarvitset, mutta tällä hetkellä tarve ei vastaa kysyntää ja olemme joutuneet säännöstelemään tuotteita. Esimerkiksi lihatuotteita saamme harvemmin. Jaossa on pääosin valmisruokaa, maitotuotteita ja jonkin verran kasviksia ja salaattia.

Pusaa ymmärtää, että Ruoka-apu Lyydia ei ole ainoa paikka, jonne yritykset lahjoittavat hävikkiruokaa. Kaupat pyrkivät myös torjumaan hävikkiä myymällä elintarvikkeita alennetuin hinnoin suoraan kuluttajille.

Kaupunkilaisilta toivotaan lahjoituksia erityisesti jouluksi. Lahjoitukset voi toimittaa Ruoka-apu Lyydiaan Ahjokadulle.

Pusaa kertoo, että kaupunkilaisilta toivotaan erityisesti kuivatavaraa.

– Yksikin hernekeittopurkki otetaan vastaan.

Myös lemmikkien ruokaa tarvitaan. Kyselyjä siitä tulee Lyydiaan viikoittain.

– Maailman paras joululahja olisi, jos joku yritys ostaisi joulukorttirahoilla vaikka makaronia, hiutaleita tai ruokasäilykkeitä jaettavaksi Lyydiassa. Vielä tällä hetkellä emme voi vastaanottaa rahaa, mutta kaikki ruoka-aineet, joita jokainen haluaisi itsekin syödä jouluna, ovat tervetulleita. Myös lemmikeille tarvitaan ruokaa, Pusaa sanoo.

Ruokaseteleiden kysyntä on alkuvuodesta lähtien jatkunut tasaisena.

Ruoka-apua saa ruokasetelillä, jonka myöntää oman asuinalueen diakoniatyöntekijä tarvekartoituksen jälkeen.

– Ruokaseteleiden kysyntä on alkuvuodesta lähtien jatkunut tasaisena, Jyväskylän seurakunnan diakonian asiantuntija Kirsi Lepoaho kertoo.

Diakonia auttaa myös ohjaamalla hakijoita muun taloudellisen avun piiriin.

Apua tarvitsevia voi auttaa myös lahjoittamalla Jyväskylän seurakunnan joulukeräykseen Kotimaan­avun sivuilla. Hintojen nousu koskettaa lukuisia ihmisiä, ja monessa kodissa mietitään, miten rahat riittävät tänä jouluna ruokaan ja lasten lahjoihin.

– Keräyksellä tuetaan vähävaraisten perheiden ja yksinelävien joulua Jyväskylässä. Apu toimitetaan perille lahjakortteina diakoniatyön kautta, Lepoaho sanoo.

Ruoka-apu Lyydia

  • Hävikkiruokaterminaali ja jakelupiste Seppälässä, osoitteessa Ahjokatu 16
  • Muut jakelupisteet: Jyväskylän Suvannon toimintakeskus Vaajakoskella, Café Agapé Yliopistonkadulla, Kylän Kammari Säynätsalossa, Kylätalo Keidas Keltinmäessä, Korpilahden seurakuntatalo ja Tikkakosken helluntaiseurakunta.
  • Ruokalahjoitukset toimitetaan Ahjokadun jakelupisteeseen. Tied. Hanna-Mari Pusaa 044 758 5713.
  • Ruoka-apua voi hakea joka toinen viikko seurakunnan diakonian kirjoittamalla ruokasetelillä asiakkaan valitsemasta pisteestä.
  • Jyväskylän seurakunnan joulukeräykseen voi osallistua osoitteessa kotimaanapu.fi.
Jaa artikkeli: