Raitis ilma ei maksa mitään

Eläkkeellä oleva Martti Vornanen sai idean yhteisistä kävelylenkeistä. Jos päivittäin muutenkin harrastaa ulkoilua, porukalla se olisi varmasti kahta hauskempaa.

Lämpömittarin elohopea on laskenut lähes viiteentoista pakkasasteeseen. Martti Vornanen avaa Kuokkalan kirkon oven ja astuu sisään. Tänään olisi taas tarkoitus lähteä porukalla kävelylle. Vornanen odottaa kirkon eteisessä, mutta pakkanen ja tuulenvire ovat tainneet rokottaa mukaan lähtijöitä.

– Viisitoista astetta on meillä pakkasraja. Tietysti, jos on hirveä lumipyry tai vesisade, niin ei silloinkaan kannata lähteä tekemään itseään kipeäksi.

Tammikuussa alkaneet maanantaiset yhteiskävelyt ovat yleensä keränneet mukaan puolenkymmentä yli kuusikymppistä kävelijää.

– Ollaan sovittu, että jos ei pääse mukaan, ei siitä tarvitse ilmoitella. Ei siitä mitään ruksia tule pöytäkirjaan.

Vornasen johdolla ollaan lähdetty kirkolta noin tunnin mittaiselle lenkille, jonka kävelyvauhti mitoitetaan aina hitaimman mukaan. Kuokkalassa riittää runsaasti mukavia reittejä, ja tähän asti on löytynyt aina uutta nähtävää.

– Kevättä ja kesää odotellaan kuin kuuta nousevaa, että päästään rantalenkkiä kiertämään.

Vornanen on harrastanut pienestä pitäen liikuntaa. Eläkeikään mennessä hän on ehtinyt läpikäydä lähes kaikki mahdolliset urheilulajit.
Nyt hän haluaa muutkin mukaan kävelyille, joita hän isännöi vapaaehtoisena.

– Olen pysynyt terveenä, ja niin kauan kuin jalat kantavat, haluan liikkua päivittäin. Raitis ilma ei maksa vielä mitään.

Kuukauden aikana on ehtinyt muodostua jo eräänlainen ydinporukka, joka odottaa aina jo seuraavaa kokoontumista. Teitittely on kielletty, mutta puhua saa aiheesta kuin aiheesta sitäkin enemmän.

– Mitä perheelle kuuluu ja kuka on kellekin lainannut suksisauvat. Mitä maailmalla on tapahtunut ja mitkä lääkkeet voi jättää lenkin jälkeen pois, Vornanen naurahtaa.

Yhteiskävelylle ensimmäistä kertaa osallistuva Raija Kaalikoski ja kävelyjä isännöivä Martti Vornanen tutustuvat Kuokkalan talvisiin maisemiin kirpeässä pakkassäässä.

Hieman ennen h-hetkeä ovi aukeaa ja Raija Kaalikoski astuu sisään sinisessä anorakissa aurinkolasit silmillään. Tiedon kävelystä hän sai vanhusten virkistyskerhossa ja on kuullut hyvää palautetta yhteiskävelystä. Hän on lähdössä ensimmäistä kertaa mukaan.

– Kun on ollut niin liukasta, en ole kerta kaikkiaan uskaltanut aiemmin lähteä.

Esittelyjen jälkeen on aika lähteä liikkeelle. Tällä kertaa kahdestaan kohti rantaraittia ja Ainolanrantaa.

Idea meni toteutukseen

Martti Vornanen sai syksyllä kirjeen 65-vuotiaille tarkoitettuun kutsutilaisuuteen. Kuokkalan kirkolla järjestetyssä tilaisuudessa esiteltiin vapaaehtoistyötä ja pyydettiin osallistujilta toteuttamiskelpoisia ideoita.

– Minua tämä ulkoilutapahtuma kiinnosti niin kovasti, että vietiin sitten asiaa eteenpäin.

Tammikuussa käynnistyneille yhteiskävelyille voi osallistua kuka tahansa, eikä se vaadi ennakkoilmoittautumista. Joka maanantai ennen lähtöä kokoonnutaan Kuokkalan kirkolle, josta Vornasen johdolla lähdetään klo 11 noin tunnin mittaiselle kävelylenkille.
Kävelyreitit vaihtelevat viikoittain ja niiden aikana tutustutaan Kuokkalan alueen monipuoliseen maastoon.

Jaa artikkeli: