Parasta yrittäjyyttä

Kiitospuheet kertovat parhaiden yrittäjien ajattelusta: kiitollisuudesta, matkasta menestyväksi yrittäjäksi, yrittäjien persoonasta sekä kotiseuturakkaudesta.

Työssäni saan kiertää paljon yrittäjäjuhlia, joissa palkitaan parhaita yrittäjiä. Kuuntelen juhlissa mielenkiinnolla palkittujen kiitospuheita. Ne kertovat parhaiden yrittäjien ajattelusta. Puheissa tulee esille muutama näkökulma.

Ensiksi korostuu kiitollisuus. Sen kohteena on aina oma henkilöstö, jota yrittäjä arvostaa. Kukaan ei ole yksin mitään. Myös asiakas muistetaan, koska menestys syntyy vain asiakkaalle luodun arvon kautta. Vimmattu halu palvella asiakasta saa yrityksen kehittymään.

Myös kumppaneita kiitetään, koska jokainen yritys tarvitsee verkostoja.

Menestyvä yrittäjyys on alkanut usein edellisten sukupolvien toimesta. Edellisen polvien työ saa suuren arvon. Usein yhtiön arvopohja elää heistä kertovissa tarinoissa.

Aina muistetaan myös oma perhe, jonka tuki on yrittäjälle välttämätöntä.

Toiseksi kuulen matkasta, joka ei ole ollut vailla vaikeuksia. Lähes jokaisella on ollut vastoinkäymisiä.

Moni on lähtenyt köyhyydestä. Muistan vahvasti erään voittajan tarinan siitä, miten lapsena kouluun lähtiessä uunin kyljestä pyyhittiin sormella kalkkia, jotta jaksoi kouluun.

Menestyksen tie on usein kivetty vaikeuksilla. Siksi menestykseen osaa suhtautua nöyryydellä.

Kolmas havainto liittyy yrittäjäpersooniin. Lähes aina menestyvän yrityksen takana on vahva persoona, visionääri, jolla on rohkeutta mennä eteenpäin, kun heikompien tahto taittuu.

Monesti yrittäjäpersoona on elämänkoulun käynyt, mahdollisuuksia näkevä optimisti, jolle kova työ on elämän arvo ja rohkeus keskeinen luonteenpiirre.

Neljäs näkökulma on halu antaa takaisin omalle kotiseudulle, jolta yrittäjä on usein itse paljon saanut. Kotiseuturakkaus ja halu antaa takaisin niille, jotka ovat auttaneet ja opettaneet, on keskeistä.

Suomen juhlavuonna on tärkeä todeta, että yrittäjien työ on arvokasta isänmaan rakentamista. Ilman heitä tämä maa olisi paljon köyhempi ja moni työpaikka olisi jäänyt syntymättä.

Mikael Pentikäinen
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja

 

Jaa artikkeli: