Pääsiäisen musiikki saapuu kotisohville

Kanttori Irina Vavilova ja mezzo- sopraano Katariina Poikela kirkon parvella. Barokkimusiikki soi erityisen hyvin Kaupunginkirkon uruilla.

Jyväskylän seurakunnan pääsiäiskonserttien perinne jatkuu myös poikkeusoloissa. Konserttiyleisö kohdataan tänä vuonna kirkon sijaan verkossa.

Tänä vuonna perinteikäs Jyväskylän pääsiäinen 2021 -konserttisarja soi vain verkossa. Kaikkien kokoontumisrajoitusten keskellä musiikin merkitys korostuu entisestään; kun korona väsyttää, musiikin äärellä saa hetken hengähtää.

– Olen iloinen, että näihin konsertteihin voi osallistua verkon kautta mistä vain ja kuka vain. On tärkeää, että kuulolle pääsee helposti ja maksutta, sanoo musiikin asiantuntija Maria Salmela Jyväskylän seurakunnasta.

Myös musiikissa pääsiäisen draaman kaari alkaa palmusunnuntaista ja jatkuu kohti pääsiäispäivän iloa. Konserttisarjan ohjelmisto rakennettiin yleisöä ajatellen, ja se toteutetaan pitkälti paikallisin voimin.

Toivomme, että ohjelmisto puhuttelee kuulijoita tässä ajassa.

Klassisen musiikin sarja laajenee tällä kertaa monipuolisemmaksi. Uutuutena soi Gospel Covertajien osuus sekä seurakunnan musiikin viranhaltijoiden konsertin monipuolinen kattaus.

– Joukkoon mahtuu monenlaisia soittimia ja kokoonpanoja kuorokonsertista jousikvartettiin. Toivomme, että ohjelmisto puhuttelee kuulijoita tässä ajassa.

Pääsiäispäivän konsertti tulvii ylösnousemuksen riemua barokin sävelin, Surrexit pastor bonus eli Hyvä paimen on ylösnoussut! Kuten päivän psalmi kehottaa: Tämän päivän on Herra tehnyt, iloitkaa ja riemuitkaa siitä! Paasto on jäänyt taakse, on suuren juhlan aika.

Ohjelma koostuu ilon musiikista ja erityisesti pääsiäispäivän teksteihin sävelletyistä kappaleista. Musiikkivalinnat soveltuvat hyvin juuri Kaupunginkirkon uruille.

– Ohjelman valinta alkaa aina soittimesta. Bach ja yleensä barokki soi tässä kirkossa upeasti. Sitä on myös ilo soittaa, sanoo kanttori Irina Vavilova.

Barokin musiikki 1600-luvulta vaatii soittajaltaan rohkeutta tulkintaan. Aikakauden tyyli soittaa on arvoitus, vaikka sen ajan teoksia on tutkittu jo paljon. Kappaleet ilmentävät suuria tunteita, ja ne haastavat esittäjänsä eläytymään niin, että riemu välittyy kuulijalle läpi konsertin.

– Vaaditaan kisakestävyyttä. Toisaalta säestäjänä tehtäväni on tukea solistia, nostaa hänet esiin, mutta pysyä riittävän tehokkaasti taustalla.

Surrexit pastor bonus!–Pääsiäisriemua barokkisävelin konsertin urkuri on vaihtunut sairastapauksen vuoksi. Irina Vavilovan sijaan konsertissa soittaa Jukka Hassinen.

Konserttisarja Jyväskylän pääsiäinen 2021

Konsertit ovat katsottavissa ilmaiseksi Youtube-kanavalla Henki ja Elämä, youtube.com/henkielama

PALMUSUNNUNTAINA 28.3.2021 KLO 18
 Seurakunnan musiikin viranhaltijat esittävät pääsiäisajan musiikkia: Ristin tiellä

TIKKUTIISTAINA 30.3.2021 KLO 18
Gospel Covertajat: Tiellä Jerusalemiin

PITKÄPERJANTAINA 2.4.2021 KLO 15
Felis-jousikvartetti: Via Crucis. Musiikkia Jeesuksen kärsimysajasta. Joseph Haydnin ja Cecilia Damströmin sävellyksiä

Huom. Konsertin muuttuneet tiedot: J. Haydn: 7 sanaa ristillä, Op. 51, Jyväskylän Sinfonian jousikvartetti Harri Forstén, viulu Anu Järvela, viulu Dmitry Vasilevski, alttoviulu Juha Malmivaara, sello Näyttelijä Hanna Liinoja, kertoja

LANKALAUANTAINA 3.4.2021 KLO 18
Kärsimyksestä valoon, Bachin ja Händelin suurteosten sävelin:
Kamarikuoro Valo, Anu Järvela, viulu, Maria Mangeloja, alttoviulu, Andras Szabo, urut, Annastiina Tahkola, mezzosopraano, Pertti Tahkola, tenori

PÄÄSIÄISSUNNUNTAINA 4.4.2021 KLO 18
Surrexit pastor bonus! – Pääsiäisriemua barokkisävelin: Katariina Poikela, mezzosopraano, Sirpa Berg, oboe, Jukka Hassinen, urut

Katso lisää: jyvaskylanseurakunta.fi/paasiainen
Jaa artikkeli: