Omasta kuplasta kannattaa ponnistella pois

Medialukutaitoa kehittämällä voi huomata, miten ihmistä yritetään johdatella. Valveutunut tietää, mitä ympärillä oikeasti tapahtuu.

Medialukutaito on perinteisestä ja sosiaalisesta mediasta tulevan informaatiotulvan suhteuttamista omaan elämään. Näin summailee Yle Jyväskylän toimittaja Mikko Maasola.

– Medialukutaito on tajua, milloin sinua ollaan johdattelemassa johonkin erityiseen suuntaan tai sinuun yritetään vaikuttaa jotenkin muuten kuin tarjoamalla informaatiota.

Maasola nostaa esimerkiksi tubettajat, jotka tarjoavat katsojalle omaa maailmankuvaansa ja kehuvat erilaisia tuotteita. Katsojan kannattaa tiedostaa, milloin ollaan johdattelemassa kaupallisten palvelujen äärelle.

– Huomaat kohta, että olet alkanut pukeutua samalla tavalla kuin tubettajaidoli.

Ihmiset lukevat vain kavereiden sosiaalisessa mediassa suosittelemia juttuja

Maasola on huolestunut nykypäivän suuntauksesta, jossa ei enää lueta pitkiä tekstejä. Hänellä on tuntuma, että monet lukevat netistä vain iltapäivälehtien otsikot ja muodostavat sen pohjalta käsityksensä asioista.

– Se jää kyllä aika pinnalliseksi.

Nykyään saatetaan lukea pelkästään kavereiden sosiaalisessa mediassa jakamia juttua. Tällaisessa tapauksessa on vaara joutua somekuplaan. Silloin samaa mieltä olevat kaverit vahvistavat toistensa maailmakuvia.

– Kyllä medialukutaito on sen kaivamista, mitä yhteiskunnassa oikeasti tapahtuu.

Maasola muistuttaa, että jokaisen pitää rakentaa oma totuutensa kaikessa viihteen melskeessä. Omasta kuplasta ulos tuleminen ei ole kuitenkaan helppoa.

Ongelma on osittain siinä, että ihmiset haluavatkin olla tietynlaisessa kuplassa.

– Ongelma on osittain siinä, että ihmiset haluavatkin olla tietynlaisessa kuplassa. Haluat, että oma maailmankuva vahvistuu. Silloin jää paljon näkemättä.

– Omasta kuplasta kannattaa ponnistella pois. Helppoa se ei ole. Ihminen on mukavuudenhaluinen.

Kuplalasta voi päästä hakeutumalla erilaisten ihmisten seuraan

Maasola tarjoaa lääkkeeksi omasta kuplasta pois pyristeleville hakeutumista erilaisten ihmisten seuraan. Juttelemaan toisten kanssa ja viemään itseään tilanteisiin, joissa ei ole ollut.

– Saattaa saada ahaa-elämyksiä. Rohkeutta vaatii tehdä aloite juttelun aloittamiseksi.

Mikko Maasola haluaa kiinnittää huomiota omituisiin asioihin ja ajan ilmiöihin. Hän haluaa pudottaa jalustalta asioita, joita on kerrottu totuuksina. Vastakkaisten käsitysten maailmassa totuus voi olla kateissa.

– Kohtuus on oikea tie kaikessa.

Suhtaudumme kauhean huumorintajuttomasti toisiimme

Radiotoimittajana, puhetyöläisenä, näyttelijänä ja stand up-koomikkona toimiva Mikko Maasola on huomannut, että ihmiset eivät ymmärrä enää ironiaa samalla tavalla kuin aikaisemmin – varsinkaan kirjoitettuna. Maasolan radiopakinassa ironian vielä kuulee esimerkiksi äänenpainoista.

– Netti sen on tehnyt. Ihmisen ironian ja satiirin lukemisen taito on rapautunut. Se on karhunpalvelus suomen kielelle.

Maasola on huolestunut, kuinka huumorintajuttomasti suhtaudumme toisiimme.

– Kaikkein kauheinta on, jos ihminen kuolee huumorintajuihinsa tulematta.

Mikko Maasola puhuu Pipliaseuran TA-VA-TAAN kylässä raamattutapahtumassa 19.5.2018

Jaa artikkeli: