Nauru vapauttaa hengittämään

Stand up -koomikko Marko Kämäräinen huomasi hauskuutensa, kun markkinoi opettajankoulutusta lukiolaisille. Lavalla pilkan kohteeksi joutuu useimmiten koomikko itse.

Marko Kämäräinen, oletko hauska mies?
Jos vertaan itseäni Hedbergin Samiin, niin hän on viihdyttäjä Jumalan armosta. Sami on koko ajan ekstrovertti. Hän oli luokan pelle. Olin itse hiljainen välirivin jamppa. Ikää myöten on kehittynyt jonkinlainen kirjallinen kyky, että pystyn tietämään, että tämä voisi olla hauskaa kerrottuna.

Milloin huomasit, että juttusi naurattavat?
Minulla on opettajankoulutustausta. Ei ollut teatterikokemusta, kun tulin Jyväskylän OKL:ään 1995. Eksyin draamapedagogiikan opintoihin, ja käytiin markkinoimassa opettajankoulutuslaitosta lukioissa. Sketsihahmossani oli yöpuvun housut vedetty kainaloihin saakka. Kerroin pari vitsiä englanniksi todella hitaalla ja hölmöllä kielellä, mutta se toimi. Lukiovuosina Suonenjoella onnistuin olemaan sarkastinen ja viihdyttävä teksteissä.

Miksi olet hyvä stand up -koomikko?
Komiikassa on lainalaisuuksia, vaikka juttuja ei kirjan kanssa kirjoiteta. Komiikka on rakentunut aina piiskaan, joka osuu itseä kohtaan. Monissa vitseissä uhri olen minä itse.

Miten paljon harjoittelet komiikkaa?
Perustyö on muistivihkon kanssa olemista. Varsinainen duuni on, että syntyykö niistä ostoslistamaisista suherruksista joku juttu. Stand up -komiikka on puhuttua juttua. Jos se ei pomppaa toimivaksi jutuksi kolmella kerralla yleisön edessä, niin idea on liian epäselvä tai liian vähän samaistuttava.

Voiko kenestä vain tulla koomikko?
Olisi hauska sanoa, että joo. Voiko jokaisesta karaokelaulajasta tulla laulaja? Ei. Se on kuitenkin kokeilun arvoinen juttu. On suhteellisen iso hyppy ystäväseurueen pöydästä niin, että yleisö on yleisö, etkä ole osa ryhmää. Jos olet baaripöydässä nerokas jutunkertoja, niin ei ole estettä.

Marko Kämäräinen.

Miten paljon on keikkaa?
Vaihtelee neljästäkymmenestä yhdeksäänkymmeneen vuodessa. Olen opettajanhommista virkavapaalla kolmannen kerran.

Heitätkö showta läheisille?
Kun on enemmän väkeä ja parhaat ystävät, niin olen tarkkailija. Voi olla häiritsevää normaalissa kanssakäymisessä, jos vitsimylly pyörii. Jos olet lämpimässä ystävyyssuhteessa sarkastinen, niin siinä käy huonosti.

Saako kirkosta ja uskonnosta revittyä huumoria?
On ollut niin löyhä suhde, ettei ole niin valtavasti sanottavaa. Ikään kuin kunnioitan kirkkoa. Minulla on aktiivitausta. Olin Suonenjoella kahtena kesänä isosena ja poikakerhon ohjaajana.

Onko aiheita, joista et suostu vitsailemaan?
Jutun pitää olla hauska. Pitää miettiä sopisiko aihe toiseen ympäristöön. Vaikka miesten hiihtolomareissun saunanpukuhuonejutuksi. Silloin kaikki tietävät, että se mitä Marko sanoi, ei ole hänen oikea oma mielipiteensä. Viisas valistunut kuulija huomaa, että se oli räätälöity juttu. Joskus sohaiset puolustuskyvytöntä. Silloin juttu on ollut huono.

Mitä teet, jos yleisö ei lämpenekään jutuillesi?
Silloin toivoo, että on hautajaisissa. Toivoo, ettei se ollut paras juttu. Jos yksittäinen pieni juttu hyytyy, niin ei haittaa. Harvoin artistin levyllä kaikki kymmenen biisiä ovat törkeän hyviä.

Miksi stand up on juuri nyt niin suosittua?
Olemme paljon perässä ruotsalaisia. Sama tilanne oli siellä 15 vuotta sitten. Puhumattakaan briteistä ja jenkeistä. Nyt klubeille tulee tyyppejä, jotka ovat täysi-ikäiseksi ehdittyään nähneet valtavasti komiikkaa YouTubesta. Yksi ikäpolvi elänyt niin, että suomalaista komiikkaa on ollut olemassa.

Miksi ihminen tarvitsee naurua?
Paineensietokyvyn kasvattamiseen. Kokeakseen, että on suurempaa kuin minä itse. Että tämä ei ole niin henki ja elämä – niin vakavaa. Stand upin ajatus on, että nauru vapauttaa hengittämään vapaammin.


Marko Kämäräisen stand up -soolo Tehdaspuhdas, puuteriton esitykset 1. huhtikuuta 2017 asti Jyväskylän Huoneteatterissa.

Jaa artikkeli: