Näin hienoa paikkaa ei kannata mokata

Nuorilla on nyt oma tila Jyväskylän keskustassa. Paikalla olevat ohjaajat kuuntelevat nuoria ja tukevat heitä elämän arkisissa kysymyksissä.

Keskustan kauppiaat halusivat rauhoittaa kauppakeskukset. Samalla keskustassa aikaansa viettävät nuoret tahtoivat itselleen oman tilan. Ratkaisuksi löytyi Forumin kauppakeskukseen sijoittuva nuorten kohtaamispaikka.

Kohtaamispaikka on tila, jossa nuoret voivat juoda ilmaista kahvia, ladata puhelimensa akkua ja tavata toisiaan. Paikasta solmittiin kolmen kuukauden vuokrasopimus, ja jatkosta päätetään saatavien kokemusten perusteella.

– Tila lähtee nuorten toiveesta. Olen itse väsähtänyt ajatukseen, että nuorille tehdään kauheasti valmiiksi spektaakkeleja. Tätä tilaa tehdään yhdessä nuorten kanssa, Jyväskylän seurakunnan nuorisotyönohjaaja Marjo Ronkainen sanoo.

Nuorten kohtaamispaikka ei ole perinteinen nuorisotila tai nuorisotalo, jossa olisi ohjattua toimintaa. Viihdykkeeksi tilaan on kuitenkin tulossa televisio ja lautapelejä.

Kohtaamispaikka on kaikille nuorille

Kohtaamispaikka on tarkoitettu kaikille nuorille. Useimmilla asiat ovat oikein mainiolla tolalla, mutta poikkeuksia löytyy.

– Joillakin on kaikki mahdolliset ongelmat. Jotkut eivät käy koulua. Nuoria ajelehtii, kun heillä ei ole kämppää, Ronkainen kuvailee.

Paikalla olevat ohjaajat kuuntelevat nuoria ja tarjoavat heille apua ihan käytännön asioissa. Parhaassa tapauksessa elämänsä solmuun saanutta nuorta voidaan auttaa pois ongelmakehästä kohti opiskelua, työpaikkaa ja normaalia elämää.

– Perusajatuksemme on kohdata nuoria.

Nuorten kohtaamispaikka Kauppakeskus Forumissa kokoaa päivittäin 60–80 nuorta. Jyväskylän seurakunnan nuorisotyönohjaajan Marjo Ronkaisen (vas.) kanssa kahvia juovat Ilona Koskinen, Kiia Väisänen, Henna Mäkipää ja Meeri Etta.

Kokemukset positiivisia

Kuukauden aukiolon jälkeen kokemukset kohtaamispaikasta ovat positiivisia. Päivittäin paikalla käy 60–80 nuorta ja viikonloppuisin jopa tuplasti.

– Olemme tavoittaneet todella hyvin porukan, Ronkainen iloitsee.
Nuoretkin antavat uudesta tilasta positiivista palautetta.

– Ihan jees, kun ei häädetä pois ja saa juoda ilmaista kahvia, Ilona Koskinen kehuu.

– Yksi poika sanoi hienosti, että ei kannata mokata, kun on tällainen paikka meitä varten, Marjo Ronkainen kertoo.

– Paikka on mukava, kiva ja nuorekas, mutta nahkasohva ja videopelit olisivat kivoja, Meeri Etta sanoo.

Ronkainen kokee, että myös Jyväskylän keskusta on rauhoittunut uuden tilan myötä.

Kohtaamispaikan takana monta toimijaa

Kauppakeskus Forumin nuorten kohtaamispaikan taustalla on monta tahoa. Tilan toiminnasta vastaavat yhteistyössä Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut, Jyväskylän seurakunta, Aseman Lapset ry:n Löytävä nuorisotyö -hanke ja Jyvässeudun 4H-yhdistys. Kohtaamispaikan vetovastuu on Jyväskylän kaupungilla.

Nuorisotoimijoiden tietoon nuorten toiveet ydinkeskustassa sijaitsevasta tilasta ovat tulleet Aseman Lapset ry:n Löytävän nuorisotyön hankkeen kautta.

Kohtaamispaikkaan ovat tervetulleita kaikki nuoret. Yläikäraja on asetettu 29 vuoteen.

Nuorten kohtaamispaikka Kauppakeskus Forumissa. Avoinna ma–pe klo 14–18.

Jaa artikkeli: