Luontokuvat palauttavat muistoja mieleen

Luonnon hoitava voima välittyy sisätiloihin valokuvien avulla Sampoharjun ryhmäkodissa Vaajakoskella.

Kaunis järvenselkä, sininen taivas ja kumpupilvet taivaalla vangitsevat tunnelman. Toisaalla hennot heinänkorret, vesipisara lehdellä ja kivilohkareen rosoinen pinta saavat tarkentamaan katsetta.

Kaksi suurta seinätapettia ja kymmenet luontovalokuvat sekä kuvista kootut katselukirjat ovat syntyneet Gradia Jyväskylän valokuvauksen aikuisopiskelijoitten projektina ilahduttamaan huonokuntoisia ja huonomuistisia Sampoharjun asukkaita.

– Lähtökohtana meillä oli tuoda luonto sisätiloihin ja tavoitteena tarjota muistisairaille virikkeitä ja katseltavaa, kertoo opiskelija Johanna Sell.

Tehtävä koettiin mielenkiintoiseksi ja haastavaksi. Se pakotti katsomaan itsestään selviltä tuntuneita maisemia ja pintoja uusin silmin.

– Kuvat eivät saaneet olla liian rajuja. Niihin etsittiin positiivista latausta ja tunnelmaa, Sell määrittelee.

Opiskelijat toivovat, että kuvat saisivat mukavia muistoja nousemaan mieleen ja että ne ilahduttaisivat myös ryhmäkodin henkilökuntaa ja vierailijoita.

Tukea ja hoivaa tarjoava uudenkarhea Sampoharjun ryhmäkoti Vaajakoskella on 33 asukkaan koti. Palveluesimies Anneli Puskala (kuvassa) ilahtui valokuvausopiskelijoiden yhteistyötoiveesta, sillä palvelukodin seinät olivat karun valkoiset ja laitosmaiset.

Valokuvat eivät tulleet maksamaan Sampoharjulle mitään, sillä opiskelijat hankkivat itse sponsorinsa, joiden tuella kuvat pystyttiin vedostamaan tauluiksi.

Puskalan mukaan värikkäät kuvat seinillä tarjoavat viriketoimintaa.

– Hoitajat voivat asukkaiden kanssa viritellä keskustelua kuvien sisällöistä. Toisaalta voidaan lähteä yhdessä kävelylle kuvia katselemaan, hän toteaa.

Talossa eletään kodinomaista elämää. Vaikka osa asukkaista on tuonut huoneisiinsa omia taulujaan, kaipasivat yhteiset tilatkin tauluja seinilleen.

Puskalan mukaan moni muukin kaupungin asumisyksikkö saattaisi ilahtua vastaavasta yhteistyöprojektista, sillä tilojen viihtyisyyden lisäämiseen ei ole liiemmin rahaa tarjolla.

Tutkimusten mukaan luonnon äärellä oleminen vaikuttaa hyvinvointiin. Luontokuvien katselun on todettu alentavan jännittyneisyyttä ja verenpainetta sekä tuottavan mielihyvää.

Palvelukodin iäkkäillä asukkailla mahdollisuus luontokokemuksiin on rajoittunutta. Luontokuvat auttavat osaltaan heitä pääsemään hetkeksi takaisin luonnon tunnelmiin.

Hoitava luonto

Hoitava luonto -installaation toteutti valokuvauksen ammattitutkintoa suorittava aikuisopiskelijaryhmä Gradia Jyväskylästä. 

Ryhmä osallistui kesäkuussa 2019 läänintaiteilija Marko Hämäläisen Koirasalmen kansallispuistossa ohjaamaan luontokuvaus-workshopiin, jonka tuotoksena syntyi suuri määrä erilaisia luontokuvia Keski-Suomesta.

Näyttelyn lisäksi asukkaiden käyttöön jää opiskelijaryhmän ottamista luontokuvista koottuja kirjoja, joita pidetään selailukappaleina oleskelutiloissa.
Jaa artikkeli: