Luonnon luksusta ihmetellen

Retkeilyä harrastava jyväskyläläinen Oona Saksanen teltassaan.

Retkeilyn harrastaja Oona Saksanen vakuuttaa, että ulkona nukuttaa kaikkein makoisimmin.

Miltä tuntuisi viettää viileä loppukesäinen yö Suomen suurimmassa luksushotellissa, unikaverinasi raikas ilma?

Oona Saksanen on kokenut tuon tunteen useasti. Retkeilyn ja partion harrastaja on viettänyt lapsuudesta saakka lukemattomia öitä ulkona, yksin tai yhdessä muiden kanssa.

Kun kömpii aamulla ulos makuupussista ja avaa teltan oviaukon, tunnelma on lähes poikkeuksetta virkistävä ja nautinnollinen.

– Kyllä sen huomaa, että ulkona nukuttaa kaikkein parhaiten. On saattanut uinua kymmenenkin tuntia tiedottomassa tilassa ja aamulla herää ihanan pirteänä, luonnon ja ympäristön ääniä kuunnellen, aamun valoa ihmetellen.

Suomen Latu haastaa jälleen tänä vuonna suomalaiset elokuun viimeisenä viikonloppuna yölliseen retkeilyyn, Nuku yö ulkona -teemalla. Saksanen suosittelee kokeilemaan ulkona nukkumista, vaikkapa juuri teemayön merkeissä.

Teltan paikaksi kannattaa valita tasainen maa, jossa ei ole juurakkoja tai kiviä.

Pitkän linjan retkeilijä muistuttaa, että nukkua voi muuallakin kuin kaukana korvessa tai kansallispuistossa. Jyväskylän kaupungin alueelta tai sen välittömästä läheisyydestä löytyy monia mainioita retkipaikkoja. Leiriytyminen on Suomessa jokamiehenoikeus, piha-alueita ja viljelyksiä lukuun ottamatta.

Saksanen on koonnut kauniina elokuisena päivänä teltan pystyyn Koivusaareen. Piskuinen maapläntti sijaitsee Tuomiojärvessä, kivenheiton päässä Viitaniemen uimarannasta, huomattavasti isomman Lehtisaaren vieressä.

– Teltan paikaksi kannattaa valita tasainen maa, jossa ei ole juurakkoja tai kiviä. Jos ei halua että paikalle kantautuu kaupungin humu, kannattaa siirtyä vähän lähiluontoa kauemmas.

Saksanen on huomannut, että ihmiset hakevat usein luonnosta juuri yksityisyyttä.

Retkeilyä harrastava jyväskyläläinen Oona Saksanen on viettänyt lukemattomia öitä ulkona. ”Aina ei tarvitse lähteä edes kauas”, Koivusaareen teltan pystyttänyt Saksanen muistuttaa.

– Olen muutaman kerran nähnyt luontokohteessa jonkun juoksevan karkuun, kun on havaittu muitten lähestyvän, hän nauraa.

Aina retkeily ei ole vaivatonta, mutta itsensä haastamisesta voi saada hienon palkinnon ja etenkin lähtemättömät muistot. Saksaselle toistaiseksi unohtumattomin yö ulkona on kokemus viime syksyltä, Kurjenrahkan kansallispuistosta.

– Oli aivan kamala kaatosade ja jäätävän kylmä, karmea marraskuinen keli. Kävelimme pitkän matkan sateessa ja oletimme, ettei laavupaikalla tällä säällä ole muita.

– Kun sitten tultiin paikalle, niin siellähän oli jo kaksi ihmistä kääriytyneenä mukavasti lämpimiin makuupusseihinsa. He kertoivat että 50 metrin päässä on toinen laavu, joten jatkoimme sinne.

Yö oli ollut niin pimeä, etteivät retkeilijät olleet nähneet ollenkaan, minne olivat saapuneet.

 Tavoite olisi käydä elämän aikana kaikissa kansallispuistoissa.

– Oli todella juhlava olo aamulla, kun heräsimme täyteläisen unen jälkeen ja aloimme tutkailla ympärillemme. Laavu olikin kummallisen näköinen avoin pyöröhirsimaja, aivan upea paikka. Siinä vaiheessa sai todellakin palkinnon kaikesta edellisen illan ja yön vaivannäöstä.

Saksanen liittyi partioon jo seitsenvuotiaana, isoveljen esimerkin perässä. Partioura on ollut opiskeluajat jäissä, mutta taidot ovat tallella ja retkelle on päästävä niin usein kuin mahdollista.

– Tavoite olisi käydä elämän aikana kaikissa kansallispuistoissa. Varsinkin keskisen Suomen puistot, kuten Leivonmäki, Isojärvi, Etelä-Konnevesi ja Helvetinjärvi, ovat tulleet tutuiksi.

– Ehkä upein yöpymispaikka on ollut Urho Kekkosen kansallispuisto Itä-Lapissa. Siellä on niin puhdas ilma ja vesi, että voi juoda vaikka suoraan kirkkaasta tunturipurosta.

Ensimmäistä kertaa yötään ulkona nukkuvalle Saksanen suosittelee hyvää etukäteisvalmistautumista.

– Elokuinen yö on jo melko viileä, joten lämmin makuupussi on hyvä perusvaruste. On tärkeää, että pukeutuu makuupussiin sopivasti, hyvin, mutta ei liikaa, sillä pussin sisään jäävä ilma eristää kylmyyttä.

– Jos ei halua vielä satsata retkeilyyn, voi lainata varusteita kavereilta tai vaikka vuokrata retkeilyliikkeistä. Nyt on hyvä aika aloittaa, sillä tähän vuodenaikaan pärjää mainiosti ihan tavallisilla varusteilla ja välineillä.

Saksanen muistuttaa, että kauaskaan ei tarvitse lähteä.

– Ulkona nukkumisen voi aloittaa kätevästi vaikka omalta takapihalta tai lähimetsästä.

Nuku yö ulkona 28.8.2021. Lue lisää 
Jaa artikkeli: