Kesä on suomalaisille joka vuosi suuri ilon ja ihmetyksen aihe. Vähälumisin vuodenaika on innoittanut perinteisesti myös moniin sanontoihin.
Stand up -koomikko Mikko Vaismaa kertoo nyt, millaisia vinkkejä kesänviettoon sanonnat tarjoavat.
”Lomille lompsis.”
Tässä piilee suorastaan äidillinen ja isällinen toppuuttelu jälkikasvulle loman alkaessa, aloittaa Mikko Vaismaa analyysin.
– Lompsis viittaa suoraan kumisaappaisiin. Vihjataan, että lomilla on hyvä varautua kaikenlaiseen säähän, myös siihen vetiseen vaihtoehtoon.
Kesän riemu ja sadevaatekelit on saatu mahdutettua näin tiiviiseen pakettiin?
– Kyllä. Väheneekö muka lomien arvo, jos siihen sisältyy optio lompsiksesta? Vaismaa kyselee.
”Pudota kuin eno veneestä.”
– Tässä on vanhakantainen käsitys taustalla, Vaismaa huokaa.
– Perinteisesti on ajateltu äidinpuolen, siis feminiinisen puolen suvusta, olevan enemmän vaarassa veneretkillä kuin isänpuolen. Mutta se on ihan myytti.
Vaikka setienkin on syytä pukea pelastusliivit veneretkille, Vaismaan mukaan setien ja enojen veneestä tippumisissa on väistämättä biologiasta johtuvia eroja.
– Enot tippuvat yleensä perätuhdolta pyörähtäen, kun taas sedät keskemmältä venettä, kylkimakuulta.
Setien pyörähtäessä vaarana on koko veneen nurinmeno.
– Enojen kohdalla samaa ongelmaa ei ole. Jos et ole erityisen tarkkana ja satut katsomaan muualle, et välttämättä edes huomaa sitä hetkeä, kun eno putoaa veneestä.
”Ei kannata mennä merta edemmäs kalaan.”
– Useampikin henkilö kuin yksi on vuosien saatossa mennyt merta edemmäs ja joutunut myöntämään, että eihän sieltä kyllä koskaan mitään tule, tietää Vaismaa.
Hän kertoo selailleensa joskus läpi väitöskirjan aiheesta.
– Äkkiseltään voisi luulla, että meren jälkeen vasta tulisikin kalaa, mutta tosiasiassa kaikki merestä nostetut kalat on historian saatossa saatu mereltä.
Sanonnassa on vankka ohje sellaiselle lomanviettäjälle, joka ei jaksaisi kalansaannista koituvaa hässäkkää, kuten pikkusinttien perkausta.
– Lapset saattavat kärttää kalaan, mutta jos haluaa viettää rauhallisen veneretken, kannattaa soutaa ainakin hieman edemmäs merta.
– Sitten kun kalaa ei kuulu, voi sanoa lapsille että kyllähän tässä yritetään, mutta ei vain syö, vaikka tultiin meren jälkeisille alueille.
”Aikainen lintu madon nappaa, mutta vasta toinen hiiri saa
juuston.”
– Näin itsekin tänä aamuna, miten ensimmäinen lintu tuli ja vei madon. Linnun aikaisuuden tunnistaa aina yksilön silmäpusseista.
Toisaalta sanonnassa on ohjetta kerrakseen innokkaille töhöttäjillekin.
– Kesäisinä perjantaina näkee neljän aikoihin Jyskän koulun kävelysillalta, miten alapuolen moottoritiellä matelee hirveä ruuhka juuri ensimmäisiä hiiriä.
– Ja sitten kun muutama tunti menee, painaa puolityhjällä baanalla niitä toisia hiiriä. Aurinkolasit päässä ja herkkujuustot kainalossa.
Näin se menee. Onni yksillä, kesä kaikilla.
Jaa artikkeli: