Lehtisaaren kesäkoti on kaupunkilaisten kesämökki

Helteinen kesä houkutteli Lehtisaareen tuhansia kävijöitä. Palautteessa toivotaan pitempiä aukioloja ja uutta päärakennusta.

Lehtisaaren kesäkoti Tuomiojärvellä houkutteli tänäkin kesänä kävijöitä reilusti yli 7 000. Vierailijoille suunnatun palautekyselyn perusteella saari on kaupunkilaisille mieluinen paikka virkistäytyä.

– Ihmiset ovat olleet saaren toimintaan tosi tyytyväisiä, summaa Lehtisaaren toiminnasta vastaava nuorisotyönohjaaja Pasi Bom.

Tänä kesänä Lehtisaaressa panostettiin erityisesti ohjelmatarjontaan. Saaressa järjestettiin muun muassa perjantaipelejä, hiljaisuuden iltoja, hartauksia ja konsertteja. Lisäksi saunat ovat olleet lämpiminä koko kesän.

Palautekyselyyn vastasi parin viikon aikana 104 ihmistä.

Toiminta tavoittaa erityisen hyvin aikuisia kolmenkympin molemmin puolin. Bomin mukaan saarella käy paljon opiskelijoita sekä jonkin verran ulkomaalaisia vieraita ja maahanmuuttajia. Ne, joille paikka on tuttu, vierailevat saaressa useamman kerran viikossa.

Saaari on monille ihmisille tärkeä henkireikä

Palautteen perusteella saari mielletään kaupunkilaisten kesämökiksi, jonne on helppo piipahtaa, vaikka ei omistaisi venettä. Saari tarjoaa mahdollisuuden rentoutumiseen ja rauhoittumiseen niillekin, joilla ei ole omaa mökkiä tai varaa viettää kesälomaa muualla.

– Saari on monille ihmisille tärkeä henkireikä, Bom muistuttaa.

Päärakennuksen puute hankaloittaa saaren toimintaa kolmantena kesänä peräkkäin. Uutta päärakennusta vuonna 2016 palaneen rakennuksen tilalle toivottiin myös valtaosassa palautevastauksissa.

– Tänä kesänä ilmat ovat olleet hyvät, joten sateen takia rakennukselle ei ole ollut tarvetta. Päärakennuksen puuttuminen rajoittaa kuitenkin sellaista toimintaa, jota voitaisiin tehdä sisätiloissa, kuten askarrella, järjestää leirejä, ylläpitää kanttiinitoimintaa, Bom toteaa.

– Väki kasaantuu saunarantaan ja suurin osa saaresta jää hyödyntämättä. Nyt Lehtisaari profiloituu ehkä liikaa saunan mukaan. Haluaisimme kuitenkin, että Lehtisaari olisi jatkossakin paikka, jonne kuka tahansa voisi tulla, Bom sanoo.

Lehtisaaren kesäkausi päättyi virallisesti elokuun puolivälissä, mutta saari on auki vierailijoille vielä elokuun kahtena viimeisenä viikonloppuna. Moni kyselyyn vastannut toivoi pitempiä aukioloaikoja koko kesälle, mutta ainakaan toistaiseksi se ei ole Bomin mukaan mahdollista työntekijäresurssien takia.

Lehtisaaren kesä huipentuu Jukka Leppilammen ja Pekka Laukkarinen Duon konsertteihin. Tunnelmapaloja Lehtisaaresta on luvassa myös Haapasalon Suomi -ohjelman Keski-Suomi-jaksossa, joka on katsottavissa Ruudussa elokuun loppupuolella.

Jaa artikkeli: