Lankkulattia ja roppakaupalla 1950-luvun henkeä

Vaajakosken remontoitava kirkkosali.

Syyskausi käynnistyy Vaajakosken kirkolla uusituissa tiloissa.

Vaajakosken kirkon kirkkosalia on uudistettu 50-luvun henkeä kunnioittaen. Remontin jälkiä katsastamassa työnjohtaja Jarmo Naukkarinen Rakennusliike Porrassalmi Oy:stä ja Jyväskylän seurakunnan rakennuttajainsinööri Maija Linnala.

Vaajakosken kirkon remontti etenee aikataulun mukaisesti, ja toiminta uusituissa tiloissa alkaa syksyllä. Tavoitteena on, että myös jumalanpalvelukset pystytään aloittamaan kirkossa syyskuun alussa.

– Järjestämme kirkolla avoimet ovet viikolla 41, jolloin seurakuntalaisilla on mahdollisuus tutustua remontoituihin tiloihin. Luvassa on myös monenlaista ohjelmaa. Avajaismessua vietämme 15. lokakuuta, jolloin piispa Matti Salomäki vihkii uudet tilat käyttöön, Vaajakosken lähikirkkoalueen vastuupappi Arto Kauppinen paljastaa.

Lähtöajatuksena on ollut tehdä kirkosta kodikas ja kutsuva.

Ulkoa päin katsottuna remonttia tuskin huomaa, mutta sisälle tultaessa paljastuu, miten mittavasta peruskorjauksesta on ollut kyse. Jyväskylän seurakunnan kiinteistöpäällikön Maritta Lukkarisen mukaan lähes koko rakennus on käyty remontissa läpi. Kirkon ympärille on tehty salaojat, julkisivu on rapattu ja maalattu, lämpöeristystä on parannettu ja ikkunat vaihdettu. Tekniset järjestelmät ja ilmanvaihto on uusittu. Energiatehokkuutta on parannettu muun muassa lämmön talteenottojärjestelmän avulla.

Vaajakosken remontoitava kirkko ulkoa kuvattuna.
Vaajakosken kirkossa on tehty perusteellinen peruskorjaus. Kesän aikana remontoidut tilat kalustetaan ja tuuletetaan. Pihatyöt viimeistellään kesä–heinäkuun aikana.

Tilojen toiminnallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Lasten kerho- ja nuorten tilat on uusittu siten, että toiminnalle on enemmän tilaa. Yläkerrassa sisääntuloaula on aiempaa avarampi. Kirkkosalia on uudistettu 1950-luvun henkeä kunnioittaen. Kirkkosali on saanut uuden, kauniin koivulankkulattian, alttaripöytää on lyhennetty ja polvistumispenkki uusittu. Näkyvin muutos on videonäyttötaulut kirkkosalin sivuseinillä.

Vaajakosken kirkon remontin kokonaisbudjetti on 5 miljoonaa euroa.

Kauppinen iloitsee, että moderni tekniikka ja uudet tilaratkaisut tarjoavat erilaisia mahdollisuuksia tehdä tulevaisuuden seurakuntatyötä.

– Erittäin hyvältä ja toimivalta näyttää, hän sanoo ja jatkaa, että lähtöajatuksena on ollut tehdä kirkosta kodikas ja kutsuva, ja että sinne olisi matala kynnys tulla.

Remontoidut tilat luovutetaan seurakunnalle kesäkuun alussa, jonka jälkeen alkaa tilojen kalustaminen ja tuulettaminen.

– Viimeiset ulkomaalaukset tehdään kesän aikana ja tiilikatto pestään ja pinnoitetaan. Myös pihatyöt viimeistellään kesä–heinäkuussa, vastaava työnjohtaja Jarmo Naukkarinen Rakennusliike Porrassalmi Oy:stä kertoo.

Vaajakosken lähikirkkoalueen toiminta jatkuu vielä elokuun loppuun asti vuokratiloissa: Wessissä Vesmannintiellä ja Varaslahdentien Liekissä. Myös jumalanpalvelukset järjestetään toistaiseksi Koivuniemen leirikeskuksen kappelissa, jonne on järjestetty maksuton kirkkokyyti joka sunnuntai. Lähikirkkoalueen toiveissa oli jatkaa toimintaa keskustassa sijaitsevassa Wessissä myös kirkon remontin valmistuttua, mutta vuokrasopimusta ei seurakunnan kanssa enää jatkettu.

Jaa artikkeli: