Kuusen tuoksu tuo tunnelman

Jouluaattoa edeltävät päivät ovat kuusenmyyjälle kiireisintä sesonkia. Korpilahtelaisesta Veikko Lamminahosta joulukuusten kasvattaminen ja myyminen on mukavaa puuhaa.

Vieläkö joulukuusikaupoille ennättää?
Pääsesonki on aattoa edeltävänä viikonloppuna. Ne ovat joulukuusimyynnin vilkkainta aikaa. Aattoaamunakin ehtii vielä hankkia kuusen.

Riittääkö kuusia kaikille asiakkaille?
Se on aina vähän arvoitus kuinka paljon kuusia kannattaa varata myyntiin, jotta niitä ei hirveästi jäisi myymättä. Myyntiin vaikuttavat muun muassa sää ja joulunpyhien sijoittuminen. Vuosien kokemuksen myötä osaa ehkä vähän paremmin ennustaa, mikä on joulun menekki.

Kuinka paljon kuusia on myynnissä tänä vuonna?
Kuusia on kaadettu noin 400–500, mutta varaudumme vielä joulun alla kaatamaan tarvittaessa lisää. Olen pieni toimija joulukuusenmyyjien joukossa.

Kuinka paljon kuuset maksavat?
Joulukuusien hintahaarukka on 5–150 euron välillä koosta riippuen. Kolmen metrin kuusi kotiin kuljetettuna maksaa 150 euroa, pienet pöytäkuuset 5 euroa. Keskihinta on noin 40 euroa.

Toimitatte kuusia kotiovelle asti. Kuinka suosittu tämä palvelu on?
Toimitamme joulukuusia Tampere–Jyväskylä alueella kotiovelle asti. Nettimyynti on käytössä nyt toista vuotta. Netin kautta kuusia menee yhden pienen myyntipaikan verran. Esimerkiksi yritykset saattavat ostaa kuusen asiakkailleen netin kautta.

Millainen on suosituin joulukuusi?
Tuuheus ja tasaisuus ovat niitä asioita, joista ihmiset tykkäävät. Jonkin verran ostetaan myös toispuoleisia kuusia seinää vasten sijoitettavaksi. Kuusten pitää olla tänä päivänä kauniita. Juuri missään ei enää näe suoraan metsästä kaadettuja kuusia.

Vieläkö aito kuusi päihittää muovikuusen?
Monet joutuvat esimerkiksi allergian vuoksi turvautumaan muovikuuseen, mutta kyllä kuusen tuoksu on se, joka tuo joulun tunnelman.

Miten joulukuusta tulisi hoitaa?
Kuusta ei saisi tuoda pakkasesta suoraan sisälle, vaan mieluiten ensin puolilämpimään sulamaan. Jo tässä vaiheessa kuuselle pitäisi antaa vettä. Tärkeää on myös huolehtia siitä, että kuusella on koko ajan vettä.

Kuinka kauan kestää ennen kuin kuusi on valmis kaadettavaksi?
2,5 metrisen kuusen kasvattamiseen kuluu 10 vuotta.

Kuinka paljon työtä joulukuusten kasvattaminen vaatii?
Kasvattaminen vaatii todella paljon työtä. Ensimmäiset vuodet torjutaan heinää taimien ympäriltä, jotta ne eivät kuole heinien joukkoon. Latvakasvu leikataan vajaan metrin mittaisena. Puut on leikattava joka vuosi siihen asti, kunnes ne kaadetaan myyntiin.

Mikä tässä työssä on parasta?
Toisaalta parasta on kesäaika, jolloin kuusia saa leikata omassa tahdissa silloin kun sen aika on, toisaalta tuttujen ja vanhojen kyläläisten tapaaminen kuusikaupoilla.

Miltä tuntuu, kun sesonki on ohi?
Päällimmäisenä on helpotus. Joulukuusimyynnin sesonki on niin lyhyt, että kaiken on mentävä nappiin. Ei saisi esimerkiksi sairastua tai loukkaantua.

Milloin kuusenmyyjän joulu alkaa?
Minun jouluni alkaa aattoiltana, kun pääsen lohen paistoon.

Mitä perinteitä omaan joulunviettoosi kuuluu?
Meidän perheessä on aina valmistettu perinteinen joulu pitkän kaavan mukaan ruokineen ja leipomisineen. Parasta on, kun saamme viettää joulua koko perhe yhdessä. Jouluna tulee myös luettua paljon. Muulloin siihen on vähemmän aikaa.

Jaa artikkeli: