Kultasuoni löytyi Saimaasta

Pepe Willbergin yli viisikymmentä vuotta kestänyt laulajanura on viime vuosina saanut uutta nostetta. Willberg esintyy Yläkaupungin Yössä tavanomaisesta poikkeavalla ohjelmistolla. Willbergin viimeisin levy Kun tuulee on hengellinen.

Pitkän urasi kohokohdat?
Kyllä varsinainen kohokohta oli, kun ensimmäisissä treeneissä onnistuttiin soittamaan Perfidia virheittä läpi. Silloin tehtiin tulevaisuudensuunnitelma, joka piti sisällään muun muassa Amerikan valloituksen. 60-luvulla päästiin Jormas-yhtyeen kanssa ihan Atlantin rannalle, Norjaan asti valloitusretkillämme, mutta sitten tuli armeija ja harmaus.

Sait ensimmäisen kultalevysi Pepe & Saimaa muutama vuosi sitten, millaisia ajatuksia se synnytti?
No, eipä mitään sen kummallisempia mietteitä. Olin jo tuudittautunut ajatukseen, että jostain iskelmäkirjasta voi joskus lukea: ”Tämä kaveri lauloi 60 vuotta saamatta kultalevyä.”

Tyylikirjosi on monipuolinen, minkä koet omimmaksi alueeksi?
Kaikki alueet, joilla olen laulanut ja levyttänyt, tuntuvat omilta. Jopa viimeaikainen harrastukseni, tenoriaariat eri oopperoista. En kuitenkaan haaveile oopperaurasta.
Olet levyttänyt muutakin kuin valtavirtamusiikkia (esim. Niin vähän on aikaa), mikä on ollut sen merkitys itsellesi?
Tähän levyyn liittyen varsinainen merkitys oli tutustuminen Otto Donneriin 1967. Hän pyysi minua laulamaan kappaleen Kuka kertoisi minulle elokuvaan Asvalttilampaat. Siitä sai alkunsa kymmeniä vuosia kestänyt ystävyys ja yhteistyö.

Kovaa ja korkealta vai herkästi tunnelmoiden?
Molemmat käyvät ja ovat käytössä.

Sanat vai sävel?
Sävel.

Millainen on hyvä keikka?
Hyvien muusikoiden kanssa yhdessä soittaminen pitää sisällään paljon sanoin vaikeasti kuvailtavia tunteita ja tapahtumia, mutta kun kaikki sujuu, sen näkee kyllä kavereiden kasvoilta.

Äänesi toimii edelleen hyvin, millä keinoin sitä vaalit?
En vaali mitenkään, pieni köhäkään ei haittaa.

Et pidä melua itsestäsi, siihen lienee hyvä syy?
Kyllä etsivä löytää, tai miten se nyt meni.

Yleisönsuosio on vaihdellut vuosien saatossa, miten sen kanssa oppii elämään?
Kyllähän se vaatii luonnetta ja kekseliäisyyttä, mutta juuri kun olet keksinyt jotain, joku soittaa ja pyytää keikalle tai levyttämään.

Konkarin neuvo tämän päivän laulajille ja lauluntekijöille?
Olkaa kunnolla!!

Viimeisin levysi Kun tuulee on hengellinen. Millainen kokemus se oli itsellesi?
Se oli alun perin tilausjuttu. Minua toivottiin laulajaksi tälle levylle. Totta kai kuuntelin tarkasti kappaleet ja totesin ne hyviksi. Sitten vaan studioon ja nauha pyörimään. Nauhoitukset tehtiin Saimaa-levyn ilmestymisen aikoihin ja Kun tuulee jäi odottamaan sopivaa julkaisuhetkeä. Ja niinhän siinä kävi, että aikani lopputulosta kuunneltuani halusin laulaa kaikki laulut uudelleen.

Esiinnyt Yläkaupungin Yössä Jyväskylässä ensi vuonna pidettävien kirkkopäivien ennakkotunnelmissa, miten lähdit mukaan yhteistyöhön?
Mulla on ollut omassa kirkossani useina vuosina joulukonsertteja. Syntyi ajatus, että levyn julkistaminen ja esittäminen voitaisiin tehdä tässä kirkossa. Sen jälkeen saimme kutsun tulla esittämään sama ohjelma pienin lisäyksin valtakunnalliseen evankeliumijuhlaan Helsingin jäähalliin. Tämä sama ohjelma on tarkoitus esittää Jyväskylässä.

Tulevaisuuden haaveet muusikkona ja ihmisenä?
Jos ei nyt tarvitse hirveästi rönsyillä suuntaan eikä toiseen, niin kai se on siinä.

Elämältä kaiken sain, onko se myös omakohtainen kokemuksesi?
No se Amerikka on ainakin valloittamatta ja…

Mistä iloitset?
Ne hetket, jolloin katson tulevaisuuteen ja huomaan olevani hyvällä mielin.

Pepe Willberg esiintyy yhtyeensä kanssa Yläkaupungin Yössä lauantaina 19.5. klo 20. Paikka: Jelmun teltta (K18), Jyväskylän yliopiston Kampuksen kenttä, vapaa pääsy.
Jaa artikkeli: