Kõik on tehtud piparkoogist

Näyttelyn tavoite on aina ollut kunnianhimoinen: ei piparinäyttely vaan taidenäyttely, jonka materiaalina nyt vaan sattuu olemaan piparkakkutaikina.

Kyllä, viroa se on, mutta hyvästä syystä. Tallinnassa on taas käsillä piparinystävien huippuhetket eli Piparkoogimaania-näyttely. Vahva vierailusuositus.

Ennen näyttelyyn pääsyä on kuitenkin altistuttava muutamalle vironkieliselle lauseelle. Satamassa varoitetaan tupakoitsijoita: Suitsetamine kahjustab tervis. Ratikalla keskustaan matkustaja puolestaan ei pääse ulos kulkupelistä, ellei ymmärrä lausetta ”väljumiseks vajuta nuppu”. Siitäkin selviää, kun seuraa, miten paikalliset toimivat.
Tänä vuonna suomalaisugrilainen veljeskansamme on taiteillut taikinasta metsän, ja näyttelyn nimi onkin lyhykäisesti Mets.

Piparkakkumausteiden tuoksu leijailee vastaan heti gallerian ovelta. Piparimetsien takana on taidealan huippuja: keraamikkoja, arkkitehteja, graafikoita, taideseppiä ja tekstiilisuunnittelijoita. Suomea tapahtumassa edustaa turkulainen Petrus Kurppa.

Metsä näyttäytyy näyttelyssä pieninä ötököinä kuten piparisina mittarimatoina, puina tai satumaisena nukkuvana karhuna, jonka selästä kasvaa puita. Ruoalla on leikitty kunnolla, sillä taikinaa on hupuloitu kolmesataa kiloa.

Näyttelyn äiti on graafikko Mari-Liis Laanemaa, joka sai taiteilijaystävänsä innostumaan riittävän hullusta ideasta. Näyttelyn tavoite on aina ollut kunnianhimoinen: ei piparinäyttely vaan taidenäyttely, jonka materiaalina nyt vaan sattuu olemaan piparkakkutaikina. Aikaansaannokset ovatkin olleet huimaavia – joskus Pisan torni, joskus keinuhevonen, joka on ihan oikean lelun kokoinen, joskus hyppyrimäki…

Disaini- ja arhitektuurigallerian näyttely on auki 4.1.2017 saakka. Sieltä voi hakea leikkimieltä jo 11. kertaa. Näyttely on Vanhan kaupungin kupeessa.

Jaa artikkeli: