Kohdellaan kuin kuninkaallisia

Isännöitsijän työ on tarjonnut Reijo Kähköselle näköalapaikan ihmisten kohtaamiseen. Mukaan on mahtunut myös vaaratilanteita, mutta niistä on selvitty rehellisellä puheella.

Reijo Kähkönen ehti työskennellä pitkään talonrakennusalalla ja valmistua alan insinööriksi ennen kuin aloitti kiinteistötoimen työnjohtajan työt seurakunnassa. Kun seurakunnat yhdistyivät Jyväskylässä, nimike muuttui isännöitsijäksi.Entistä suuremman seurakunnan myötä myös Kähkösen työmäärä lisääntyi.

– Tuntuu, että aina on rästissä töitä. Ei ole pitkään aikaan joutunut miettimään, että mitä sitä tekisi.

Kähkösen työhön kuuluvat muuttotarkastukset ja mahdollisten huoneistoremonttien järjestelyt, kun asukkaat vaihtuvat seurakunnan omistamissa huoneistoissa. Hän toimii omistajan edustajana taloyhtiöön ja urakoitsijoihin päin.

Kähkönen toimii myös suntioiden esimiehenä ja organisoi kiinteistönhoitoon kuuluvat työt. Hän on myös yksi seurakunnan kolmesta ympäristövastaavasta ja on mukana IT-työryhmässä.

Isännöitsijä Reijo Kähköselle ihmiset ovat tärkeitä asemastaan riippumatta. Moni ovi on auennut avoimen ja rehellisen keskustelun myötä.

Kähköselle parasta työssä on ihmisten kohtaaminen. Eniten opettivat menneet vuodet, kun seurakunnalla oli vielä useita omia vuokrakerrostaloja. Kähkönen kutsuttiin usein paikalle ongelmatilanteissa. Se oli sosiaalista isännöintiä.

– Opin, että pitää olla rehellisen avoin ja välittää ihmisistä, mutta samalla ei saa peitellä ongelmia.

 

 

Rehellisyys on valttia vaaratilanteissakin

Joskus Kähkönen on vieraillut asunnossa, jossa on ammuskeltu. Hän kokee edustavansa aggressiotilanteissakin työnantajaansa ja se on tuonut rohkeutta puhua muutakin kuin virkakieltä. Koviakin sanoja hän on joutunut käyttämään, mutta sanojen rehellisyydestä hän on saanut myöhemmin kiitosta asianosaisilta.

– Aggressiollahan on aina jokin syy. En tiedä onko se sisäänrakennettu kyky, mutta aika usein havaitsen taustalla olevan ongelman.

Tulo seurakuntaan töihin on avannut Kähköselle silmiä myös uskonelämän suhteen. Jälkikäteen katsottuna aiemmin korostui oma usko, oikeassa oleminen ja tietäminen. Nyt hengelliset asiat ja niiden pohtiminen kulkevat luontevasti mukana niin työssä kuin vapaa-ajalla.

Kähkönen näkee, että kaikissa ihmisissä on jotain hyvää. Empaattisuus on joskus saanut hänet ottamaan turhia askeleita, koska taustalla on halu auttaa ihmisiä. Tahti alkoi olla liian kovaa, mutta kolmisen vuotta sitten pidetty vuorotteluvapaa auttoi karsimaan työstä ja muustakin elämästä turhia rönsyjä.

– Vuorotteluvapaa oli irti kiskomisen aikaa. Tuskaista, mutta hyödyllistä.

Kuninkaallinen kohtelu kuuluu kaikille

Kähköselle on tärkeää, että kaikkia ihmisiä kohdellaan asiallisesti ja hyvin. Kun Ruotsin prinsessa Christina vieraili Jyväskylässä Sotalapsipäivien yhteydessä, vahtimestari kysyi Kähköseltä, miten valmistautua prinsessan kohtaamiseen. Kähkösen ohje oli yksinkertainen. Kun seuraava ihmisen tulee ovesta sisään, alat kohdella häntä niin kuin kuninkaallista kohdellaan ja kun kohtaat kuninkaallisen, teet sen sitten samalla lailla.

– Kaikki me ihmiset olemme arvokkaita. Kohdellaan kaikkia niin kuin kuninkaallisia, siinä se.

Tiesitkö? Seurakunnan vuokra-asunnot

  • Jyväskylän seurakunnalla on yli sata vuokra-asuntoa eri puolilla kaupunkia.
  • Asuntoja voi hakea seurakunnan nettisivujen kautta tai hakulomakkeella, joita saa Kiinteistötoimistosta, Tellervonkatu 5, 3. krs.
  • Hakijan luottotietojen pitää olla kunnossa.
  • Kimppakämppäasuminen on myös mahdollista.
Jaa artikkeli: