Kiusaukset koettelevat parisuhdetta

Taistelevat hanhet

Avoin vuorovaikutus on parisuhteessa tärkeää. Mitään ongelmia ei kannata työntää maton alle, vaan keskustella mieltä vaivaavista asioista avoimesti ja rehellisesti.

Mitä tapahtuu kun parisuhteeseen tulee joku kolmas – riippuvuus tai kiusaus, joka vie kaiken huomion?

Toinen puolisoista kaipaa enemmän omaa aikaa ja tilaa parisuhteen kustannuksella, toinen uppoutuu videopelien maailmaan tai sosiaalisen median syövereihin. Suhde työkaveriin tai satunnaiseen tuttavaan johtaakin puolison pettämiseen. Kiusaukset voivat olla monenlaisia.

– Kahden ihmisen väliseen suhteeseen liittyy aina jonkinlaisia kiusauksia. Joskus saatamme uppoutua tahattomastikin johonkin asiaan ymmärtämättä, että siitä on puolisolle haittaa, perheneuvojat Merja Kangas ja Kati Reukauf toteavat.

– Kohtaamattomuus on näissä tilanteissa avainkysymys. Intohimo ja mielenkiinto suuntautuvat johonkin muuhun kuin puolisoon, joka kokee, ettei tule nähdyksi ja kuulluksi, Kangas jatkaa.

Merja Kangas ja Kati Reukauf työskentelevät Jyväskylän seurakunnan Perheasiain neuvottelukeskuksessa, jossa annetaan tukea ja apua erilaisten ongelmien kanssa painiville pariskunnille.

Uskottomuus on tulosyynä listan kärkipäässä, mutta nousussa on jo monen vuoden ajan ollut video- ja nettipelaaminen sekä liiallinen keskittyminen sosiaaliseen mediaan.

– Pelaaminen ja sosiaalisen median seuraaminen ovat intohimoisia aikarosvoja, Kangas tietää.

Isompia kiusauksia ovat erilaiset riippuvuudet. Rahapeli-, päihde- ja pornoriippuvuus vaikuttavat monin tavoin perheiden elämään.

Avoin vuorovaikutus on parisuhteessa avainasemassa.

– Parisuhdehan tarkoittaa sitä, mitä parin välillä tapahtuu. Keskustelu on tärkeää, jotta tietää, mitä toisen päässä liikkuu, Kangas sanoo.

Elämässä voi myös mokata ja mennä eteenpäin.

Joskus solmujen avaamiseen tarvitaan ulkopuolista apua.

– Parisuhdeneuvonnassa voimme antaa välineitä parisuhteen hoitoon, mutta emme voi antaa tahtoa. Jos tahto puuttuu, ei välineistäkään ole apua, Reukauf ja Kangas huomauttavat.

Mitään ongelmia ei kannata työntää maton alle, vaan puhua avoimesti ja rehellisesti siitä, mitä on tapahtunut.

– Elämässä voi myös mokata ja mennä eteenpäin, Reukauf muistuttaa.

– On hyvä olla armollinen itselle ja toiselle, mutta pitää myös muistaa, missä oman elämän rajat kulkevat. Jokaisella on lopulta vastuu omasta elämästään, rajoistaan ja korjausliikkeistään, Merja Kangas sanoo.

Tiesitkö?

  • Parisuhteen kiusaukset -keskustelutilaisuus pe 12.11. kello 19 Ravintola Popparissa, Puistokatu 2–4. Vapaa pääsy.
  • Parisuhteen ammattilaiset Jyväskylän seurakunnan Perheasiain neuvottelukeskuksesta herättelevät parisuhteen kiusauksiin musiikin lomassa.
  • Katsottavissa suorana lähetyksenä myös osoitteessa youtube.com/henkielama.
  • Musiikista vastaavat Laura Kaartinen, Maria Salmela, Ilona Rimpilä ja Ville Tikkanen.
  • Parisuhteen kiusaukset -tilaisuus on Viimeiset kiusaukset -oopperaan liittyvä oheistapahtuma. Jyväskylän seurakunta on mukana oopperan tuotannossa.
Jaa artikkeli: