Kirkossa kuulutettu

Pappi Elina Mannström valmistautuu messuun Kaupunginkirkossa

Ikivanha tapa lukea seurakuntalaisten nimiä kirkoissa elää vahvana. Sen merkitys on kuitenkin ajan saatossa muuttunut.

Kirkoissa kautta Suomen kuullaan kirkollisia ilmoituksia sunnuntaisin. Tapa juontaa kauas menneisyyteen, jolloin kirkoissa kuulutettiin kaikki paikkakunnan tärkeät uutiset. Paikalle kerääntyneelle yhteisölle oli tärkeä tietää, mihin perheeseen on kastettu uusi lapsi, kuka on menossa naimisiin ja ketkä ovat kuolleet.

Ajan kuluessa nimien lukemisen merkitys on muuttunut tiedonvälityksestä rukoukseen seurakuntalaisten ja heidän perheidensä puolesta. Nimet voidaan punoa messussa osaksi esirukousta tai lukea rukousta ennen.

Henkilökohtaisuus korostuu elämän tärkeissä kohdissa.

– Rukoilemme heidän puolestaan, jotka ovat kokeneet elämässään merkittävän taitekohdan. Rukoilemme myös perheiden puolesta ja muistamme edesmenneitä ja heidän läheisiään, kertoo yhteisen seurakuntatyön johtaja Heli Ahonen.

Ahonen on huomannut, että nimien lukeminen kirkossa on tänäkin päivänä merkityksellistä, ja moni saapuu paikalle nimenomaan sen vuoksi.

– Henkilökohtaisuus korostuu elämän tärkeissä kohdissa. On tärkeää kuulla oma tai läheisen nimi ääneen lausuttuna, ja tietää, että juuri häntä muistetaan rukouksessa.

Joissakin kirkoissa on tapana sytyttää kynttilä jokaisen kuolleen muistoksi. Näin on erityisesti pyhäinpäivänä, kun muistellaan vuoden aikana kuolleita läheisiä. Taulumäen kirkossa sytytetään kolme kynttilää: omansa kastetuille, kuulutetuille ja kuolleille. Maaseudun kirkoissa elää yhä kaunis perinne nousta nimen lukemisen aikaan hetkeksi seisomaan ja kunnioittaa hiljaisuudella läheisen vainajan muistoa.

Osassa kirkkoja kastetun nimen lukemiseen liittyy kastepuu. Uusi jäsen toivotetaan konkreettisella tavalla tervetulleeksi seurakuntaan, kun hänen nimensä liitetään kastepuuhun muiden vuoden aikana kastettujen joukkoon.

Ihmiset ovat olleet iloisia verkkolähetyksistä.

Nimi luetaan, jos siihen on saatu lupa. Kastepappi pyytää luvan kastetun osalta keskusteluissaan perheen kanssa. Omaisilta lupa kysytään seurakuntatoimistossa, kun kuolleelle varataan hautaan siunaaminen. Avioliiton esteiden tutkinta käynnistetään asioinnilla aluekeskusrekisterissä, ja lomakkeella kirkossa kuuluttamisen voi sallia tai evätä. Jos ei toisin sovita, nimet luetaan oman lähikirkon messussa.

Nimet voi kuulla myös verkossa, sillä yhteen sunnuntain sanajumalanpalvelukseen tai messuun pääsee mukaan suorana lähetyksenä Youtube-kanavalla Henki ja elämä. Lähetys tulee vuoroin jostakin Jyväskylän kirkosta, ja siinä kuullaan koko seurakunnan kastettujen, kuulutettujen ja kuolleiden nimet.

– Ihmiset ovat olleet iloisia verkkolähetyksistä. Sillä tavalla läheisen nimen voi kuulla esirukouksessa, vaikka ei voisi saapua paikan päälle kirkkoon – olipa sitten missä päin maailmaa tahansa.

Jaa artikkeli: