Kiireetön joulu syntyy porukkahengellä

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Kärkkäisen perheessä ei tunnetta joulustressiä, kun kaikki puhaltavat yhteen hiileen. Jokaiselle löytyy mieluinen tehtävä joulua valmistellessa

Jyväskyläläisessä Kärkkäisen perheessä joulunvalmistelut aloitetaan hyvissä ajoin. Perheessä on vanhempien lisäksi kahdeksan lasta, joista kuusi asuu vielä kotona.

Äiti Mari Kärkkäinen tunnustaa olevansa jouluihminen, eikä tunne stressiä joulun lähestyessä. Joululahjatkin on ostettu jo yli kuukausi sitten, ja ne on paketoitu ja odottavat varastossa varsinaista h-hetkeä.

– Kun tehdään isommat valmistelut hyvissä ajoin, joulun läheisyyteen jää vain pikkujuttuja. Ne ehtii hyvin tehdä iltaisin.

Perheeseen ostettiin äskettäin toinen pakastin. Joulukuun alusta lähtien sinne kertyy pikkuhiljaa jouluisia leipomuksia ja pakastettavia ruokia. Lähes kaikki tehdään itse alusta loppuun.

Karjalanpiirakoita talkoilla

Saaristolaisleivän leipomisella aloitettiin joulukuun alussa ja itsenäisyyspäivän jälkeen vuorossa olivat karjalanpiirakkatalkoot.

Karjalanpiirakat syntyvät yhteistyössä keittiön pöydän ääressä. Jokaisella on tässä ruokaketjussa oma paikkansa. Mari kaulitsee ruistaikinasta ohuita soikioita, joihin Amanda ja Isabella lisäävät edellispäivänä keitetyn ja nyt jo jäähtyneen riisipuuron. Sitä seuraa rypytys ja piirakoiden nosto uunipellille odottamaan paistoa.

Kun 275-asteisen uunin luukku aukeaa ja kuumat piirakat otetaan uunista, palohälytin vingahtaa. Yksi lapsista huitoo vuorollaan pyyhkeellä palovaroittimen luona ja vingahdukset loppuvat.

Keittiö toimii kuin tehdas, jossa on hyvä henki ja tekemisen meininki.

Terveysleipää anopin reseptillä

Seuraavassa viikonvaihteessa on jouluisten laatikoiden vuoro. Sen suhteen työnjakokin on selvä, perheen miesväki yleensä kuorii lantut ja porkkanat. Kärkkäisten jouluun kuuluu myös vuoissa paistettava hiivaton terveysleipä.

– Sen resepti on anopin peruja. Leipä tai jokin kakku viedään muutamalle naapurille ja sisaruksille, kun käydään joulun alla kortteja jakamassa, Mari Kärkkäinen kertaa perheensä joulutraditioita.

Piparit ja leivonnaiset paistetaan lähempänä joulua. Piparien leipominen ja erityisesti niiden koristelu oli perheen tytöille mieluisinta joulupuuhaa, kun he olivat pieniä.

– Piparkakkutalojakin ollaan joskus tehty. Lopputulos oli aina hauskan näköinen, kun jokainen teki siihen omannäköisensä osan, Mari Kärkkäinen muistelee.

Kärkkäisten joulupöytään kuuluvat myös kalaruoat, erilaisia sillejä sekä graavi- ja kylmäsavulohta. Ja tietysti kinkku, joskus jopa kaksinkin kappalein. Viime vuosina uutena tulokkaana joulupöytään on saatu kokonainen savustettu kalkkuna, joka on osoittautunut mieluisaksi tuttavuudeksi.

Pienimmätkin mukana

Normaalisti pienimmät lapset eivät osallistu leivontaan ja ruoanlaittoon, mutta joulun alla he haluavat olla keittiöpuuhissa mukana. Jokavuotista operaatiota osataan odottaa, se luo joulutunnelmaa.

– Se on se fiilis mikä tulee, kun laitetaan joulukoristeet ja leivotaan, Jesper toteaa.

– Minä huomaan joulun tulon siitä, kun Julmustia ilmestyy jääkaappiin, Ruben täsmentää.

Kotikaljan ja omenalimonadin sekoitukselta maistuva Julmust on Ruotsissa suosittu perinnejuoma, jonka Mari Kärkkäinen oppi tuntemaan asuessaan lapsuuttaan Ruotsissa.

Aiemmin Kärkkäiset hankkivat sitä Ruotsista, nykyään sitä on myynnissä joulun alla myös Suomessa.

Joulua vietetään isolla perheellä

Itse joulua vietetään isolla perheellä. Joulunviettoon saapuvat jossain vaiheessa myös jo omilleen muuttaneet vanhemmat lapset ja muutama lapsenlapsikin.

Myös sellaisia jouluja on ollut, että isovanhemmat ovat olleet mukana. Joskus joulunviettoon liittyy myös lasten kavereita.

– Jos joulu on vanhemmille tärkeä, niin on se sitä myös kaikille lapsille.

Mari Kärkkäisen mielestä joulussa on parasta, kun kenelläkään ei ole kiire minnekään. Ollaan yhdessä ja syödään kaikille maistuvia jouluruokia, pelataan lautapelejä ja ulkoillaan.

Myös varsinainen joulun ydinsanoma on Mari Kärkkäiselle tärkeä osa joulua. Aattoiltana perhe käy sukulaisten haudoilla Muuramen hautausmaalla ja myöhemmin illalla Taulumäen kirkossa jouluyön messussa.

– Aina ihan kaikki perheenjäsenet eivät osallistu yömessuun, koska ajankohta on myöhäinen, Mari Kärkkäinen sanoo..

Jouluaaton ja joulupäivän kaksi yötä ovat myös poikkeuksellisia. Porukkaa nukkuu kuusen lähettyvillä olohuoneen sohvilla ja patjoilla lattialla.

– Yleensä perheen nuorimmat lapset haluavat nukkua olohuoneessa. Olemme me vanhemmatkin joskus siinä nukkuneet, varsinkin silloin kun lapset olivat vielä pienempiä, Mari Kärkkäinen muistelee.


Kärkkäisen perheen jouluinen salaattikastike:

3 dl öljyä
1 dl appelsiinimehua
1 dl sinappia
1 dl sokeria
1/3 dl etikkaa
½ tl suolaa
(sitruunapippuria, valkosipulijauhetta)

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimella tai sähkövatkaimella

Jaa artikkeli: