Kierrätys hoituu kauppareissulla

Erkki Havu on huomannut, että muovipakkausten kierrättäminen on pienentänyt merkittävästi sekajätteen määrää. Lajittelu on helppoa eikä aiheuta ylimääräistä päänvaivaa.

Petäjävetinen Erkki Havu lähestyy Rinki-Ekopisteen muovipakkausten keräysastiaa. Pussiin kertyneet jätteet sujahtavat säiliöön ja Havu painaa nappia, joka käynnistää puristimen.

Havu kertoo aloittaneensa kierrättämisen heti kun se tuli mahdolliseksi, ja kierrätyspisteille ilmestyivät erilliset säiliöt muovipakkauksia varten.

– Petäjävedellä ei ole muovinkeräyspaikkaa. Jyväskylässä tulee töiden puolesta käytyä kolme kertaa viikossa, ja näillä reissuilla hoituvat niin kaupassakäynnit kuin kierrätys. Työ ja hyöty.

Havulle jätteiden lajittelu on tuttua touhua. Kompostori on ollut käytössä jo parikymmentä vuotta, ja kaikki muukin jäte erotellaan ja kierrätetään. Iso pussillinen muovia viedään kierrätykseen joka toinen viikko.

– Jätteiden määrä putosi varmaan yhteen kolmasosaan, kun kompostorin lisäksi aloimme kierrättää muovia. Muovipakkaukset vievät valtavasti tilaa.

Havun mielestä kierrätys on helppoa, koska kaikista pakkauksista löytyvät lajittelua koskevat merkinnät.

– Ainoastaan tiettyjä elintarvikkeita sisältävät pakkaukset on huuhdeltava, mutta sekin on pikku juttu.

Havu on huomannut, että lähes kaikki tuttavapiiriin kuuluvat nuoremmat ihmiset suhtautuvat erittäin myönteisesti kierrättämiseen. Silloin tällöin hän on ottanut kuljetettavakseen myös toisten jätteitä.

– Olen vienyt, jos heillä ei ole ollut tilaisuutta itse päästä tänne.

Havun omaan ostoskäyttäytymiseen muovipakkausjätteen lajittelu ei ole juurikaan vaikuttanut. Eniten pakkausjätettä hän on huomannut olevan pienkodinkoneiden paketeissa, mutta ei juurikaan elintarvikepuolella.

– Tietysti sitä katsoo, että jos on moneen kertaan pakattu tuote, niin mieluummin ottaa sen toisen, joka ei ole niin pakattu.

Muovipakkausten kierrätys käynnistyi kangerellen

Rinki-Ekopisteen aluepäällikkö Harri Patanan mukaan muovipakkausten kierrätys lähti hieman kangerrellen liikkeelle viime vuoden alussa. Aluksi keräystavoitteista jäätiin reilusti. Tahti on kuitenkin ollut kiihtyvä ja tänä vuonna ollaan jo lähellä tavoitetta.

Jyväskylässä on viisitoista muovipakkauksille tarkoitettua keräyspistettä, joista viisi on varustettu puristimella. Puristimella varustetut säiliöt on pyritty sijoittamaan hypermarkettien yhteyteen, koska kävijämäärät ovat siellä suuria.

– Se on paras tapa kerätä muovipakkauksia. Yhteen puristimeen saadaan kerättyä yli 4 000 kiloa jätettä, Harri Patana kertoo.

Patana peräänkuuluttaa, että keräyspisteelle ei saa toimittaa sinne kuulumatonta jätettä, kuten sekajätettä tai rakennustarvikkeita. Niiden paikka on jätekeskuksessa. Sama logiikka pätee muovipakkauksiin.

– Pulkka ei ole pakkaus. Me emme kerää muoveja, vaan muovipakkauksia.

Muovipakkausten keräykseen saa laittaa

  • elintarvikkeiden muoviset pakkaukset, kuten jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset
  • muoviset pesuaine-, sampoo- ja saippuapullot
  • muovikassit, -pussit ja -kääreet
  • muovipullot, -kanisterit ja -purkit, mieluiten litistettynä, korkit ja kannet erikseen
  • pakkausten tulee olla tyhjiä, puhtaita ja kuivia.
Jaa artikkeli: