Keltinmäessä kohdataan ruokapöydässä

Kirkon yhteisöruokailusta tuli jymyjuttu. Vapaaehtoiset kattavat maanantaiaterian lähes sadalle kävijälle.

Maanantaisin väkeä virtaa Keltinmäen kirkolle tasaiseen tahtiin. Yhteinen, edullinen ruokailu vetää paikalle työssäkäyviä, eläkeläisiä, opiskelijoita, yksinasuvia ja lapsiperheitä. Pöytään on katettu lämmin ruoka, tällä kertaa tonnikalapastaa, kahdenlaista salaattia, riisipuuroa ja mustikkakeittoa.

Diakoni Jukka Rantanen ylistää vuolaasti vapaaehtoisia, jotka mahdollistavat jokaviikkoisen tapahtuman.

– Ilman vapaaehtoisia tätä ei voisi toteuttaa. On hienoa, että niin monet ovat löytäneet tästä ruokailujutusta mielekkään tavan osallistua yhteisön toimintaan, Rantanen toteaa.

Vapaaehtoiset kattavat pöydän, tiskaavat, jakavat mahdollisen ylijääneen ruuan ruokailijoitten omiin astioihin kotiin vietäväksi ja huolehtivat, että kaikki sujuu joustavasti. Lämmin sana, hymy ja olalle taputus tulevat vielä kaupan päälle.

Valtaosa vapaaehtoisista on eläkeläisiä, mutta joukossa pyörii myös 19-vuotias Iina Talvitie. Lastenohjaajaksi opiskeleva Talvitie pitää yhteisöruokailua hyvänä ideana.

– Tässä tulee hävikkiruoka järkevään käyttöön, ja täällä työskentely on mukavaa. Ruokailussa kohtaa erilaisia ihmisiä, joihin ei välttämättä muuten tutustuisi, hän perustelee.

Alueneuvoston varapuheenjohtaja Annikki Jokinen on samoilla linjoilla. Hän iloitsee siitä, että keltinmäkeläiset ovat löytäneet yhteisöruokailun. Kävijämäärä on kasvanut jatkuvasti, ja pian ollaan lähellä sadan ruokailijan rajaa.

– Ei täällä kysellä kirkon jäsenyydestä tai elämänkatsomuksesta. Useimmat jäävät syötyään istuskelemaan ja seurustelemaan, kiirettä ei ole. Ja aivan selvästi ruokapöydissä on syntynyt uusia kontakteja.

Hän uskoo, että kirkon kynnys on tapahtuman myötä tullut matalammaksi. Useimmat ruokailijat eivät osallistu muuhun seurakunnan toimintaan, mutta kertakäynnin jälkeen voi olla helpompi tulla tuttuun paikkaan uudestaan.

Lahjoitusruokaa kaikille

Idea Keltinmäen yhteisöruokailuun on tullut Kirkkohallituksen ja sosiaali- ja terveysministeriön valtakunnallisesta Yhteinen keittiö -hankkeesta, jonka tarkoitus on ehkäistä syrjäytymistä ja hyödyntää hävikkiruokaa.

Kyseessä on syyskuussa alkanut kokeilu, jonka jatkamista harkitaan myöhemmin kokemusten valossa.

Keltinmäen alueseurakunnan vapaaehtoisten järjestämä ruokailu on avoin kaikille. Ruoka tulee lahjoituksena Keski-Suomen sairaanhoitopiirin Caterina-henkilöstöruokalasta. Ruoan kuljettaa Keltinmäen kirkolle Jyväskylän Katulähetys.

Ateriasta peritään aikuisilta euro, lapsilta 50 senttiä, alle 4-vuotiaille ateria on ilmainen. Vaikka ruoka tulee lahjoituksena, jonkin verran tarvitaan varoja muun muassa kuljetuskustannuksiin. Vararahasto on tarpeen myös yllättävien tilanteiden varalle.

– Lupaamme, että kaikille on tarjolla lämmin ateria. Jos Caterinan ruoka ei riitä, voimme nopeasti tehdä keiton tai puuron omista tarvikkeista, Rantanen kertoo.

Salaatit maistuvat Irja Ahoselle, joka tuli aterialle työpäivän päätteeksi. Kun Ahosen puhelin soi kesken ruokailun, hän heti arvuuttelee soittajalle olinpaikkaansa. – Keltinmäen kirkossa, täällä on euron ruokailu, hyvää ruokaa ja hirveästi ihmisiä, hän mainostaa.

Kun puhelu päättyy, hän myöntää kehuneensa kaikille kirkon yhteistä ruokahetkeä.

-Tämä tekee kirkon jotenkin inhimillisemmäksi, tuo lähemmäksi ihmisiä. Tosi hieno juttu, saa syödä eikä ruoka mene hukkaan.

Eläkeläispariskunta Bernhard ja Mirja Tervotukian kotiaskareita maanantain ruokailu on helpottanut. Jos ylijäämäruokaa on tarjolla vielä ruokailun jälkeenkin, sitä on otettu kotiin mukaan. Muina arkipäivinä käydään koululla, jossa eläkeläisille tarjoillaan päivän lounas kouluruokailun päätyttyä.

– Ei tarvitse kuin viikonloppuisin laittaa itse ruokaa, Tervotukia myhäilee.

 

Keltinmäen kirkolla on tarjolla lahjoituksena saatua, samana päivänä valmistettua ruokaa maanantaisin klo 17-18.30. Hinta aikuisilta euron, 4-12-vuotiailta 50 senttiä.

Jaa artikkeli: