Keltinmäen kirkkoon uudet kirkkotekstiilit

Keltinmäen kirkko saa juhlavuonnaan uudet kirkkotekstiilit. Ne on suunnitellut kuvataiteilija Annukka Laine.

Pääsiäisenä Keltinmäen kirkossa siunataan käyttöön uusien kirkkotekstiilien valkoinen värisarja. Kirkkoon on tulossa myös vihreät, violetit, punaiset ja mustat kirkkotekstiilit. Ne valmistaa tamperelainen Ateljé Solemnis, joka on erikoistunut kirkkotekstiilien valmistukseen.

Kuvataiteilija Annukka Laineelle suunnitteluhaaste oli jännittävä ja mieluinen.

– Se on lähellä sitä, mitä olen kauan tutkinut, eli jakamattoman kirkon ajan kirkkotaidetta.

Materiaali eli villa tuo jännitystä taidemaalarille.

– Jännitti, kun en itse pysty toteuttamaan suunnitelmiani.

Tekstiilit puhuvat myös sanallisesti

Sana kuvan rinnalla

Suunnittelun lähtökohta on raamatullinen: Mooseksen toinen kirja, jossa Jumala antaa israelilaisille ohjeet ilmestysmajan koristelun ja pappien pukujen toteuttamiseen. Kirkkovuoden ajankohdat ja Raamatun pelastushistoria ovat antaneet suuntaviittoja suunnitteluun, samoin juutalainen kuvakieli, johon Laine on perehtynyt.

Hän iloitsee siitä, että tekstiilit puhuvat myös sanallisesti, eivät pelkästään muotokielellä ja kuvioinnilla.

– Pyöreän alttaripöydän liinoihin kirjotaan Raamatun sanaa. Esimerkiksi pääsiäisen valkoiseen liinaan tulee teksti Minä elän.

Ekologinen villa korvaa silkin

Keltinmäen kirkon nykyiset kirkkotekstiilit ovat jo käytössä nuhjaantuneet. Kirkon 25-vuotisjuhlavuosi on hyvä merkkipaalu tilata uudet tekstiilit. Materiaaliksi valikoitui villa. Entiset tekstiilit ovat silkkiä.

– Villa on ekologinen ja kestävä materiaali, silkin tuotannossa on omat eettiset ongelmansa. Lisäksi silkkitekstiilien puhdistaminen on hankalaa, kertoo aluekappalainen Eivor Pitkänen.

Kirkkotekstiilien suunnittelu käynnistyi jo kaksi vuotta sitten. Pääsiäiseksi valmistuvat valkoisen värisarjan tekstiilit, loput värit tulevat käyttöön vuoden kuluessa.

Jokaiseen värisarjaan kuuluu alttariliina, kirjaliina ja ehtoollismaljan päälle laitettava kalkkiliina sekä papin vaatteet eli stola ja kasukka.

Kuvataiteilija Annukka Lainetta oli helppo pyytää tekstiilien suunnittelijaksi, sillä hänen töitään on Keltinmäen kirkossa jo valmiiksi: syntiinlankeemusta kuvaava taulu Kohtalokas valinta ja helmikuussa käyttöön otettu kastealttari.

– Hän tuntee varhaiskristillistä taidetta ja symboliikkaa.

Symboliikalla on kirkossa vahva viesti.

– Luterilaisen käsityksen mukaan kuva on saarnan väline, ei pelkkä koristelu, Pitkänen toteaa.

Värimaailma muuttuu hieman uusien koristekirjailtujen tekstiilien myötä, sillä silkkiset tekstiilit ovat hehkuneet väriä kirkossa.

Monipuolinen hanke ompelijalle

Kirkkotekstiilit toteuttaa ompelija Maija Hallikas-Manninen Ateljé Solemniksesta. Pääsiäisen valkoisissa tekstiileissä hehkuu ketju- ja varsipistoin kirjottu kulta.

Yhteistyö kuvataiteilija Annukka Laineen kanssa on ollut helppoa. Työskentely on edellyttänyt tutustumiskäyntejä Keltinmäen kirkossa ja monia kokeiluja siitä, miten luonnokset siirtyvät kirjotuiksi kuvioiksi villakankaalle.

– Kiva kun nämä värisarjat ovat keskenään erityyppisiä, on yksinkertaisempaa ja perinteisempää kuviointia ja runsaampaa kirjontaa. Innolla odotan, että pääsen jatkamaan muita värisarjoja.

 

Jaa artikkeli: