Joulu valaisee elämän merkityksen

Kirkkoherra Arto Viitala

Jumalan rakkaus ympäröi meitä tänäkin jouluna.

Toisinaan ymmärrämme elämän perusasioiden merkityksen vasta, kun niistä tulee uhanalaisia. Terveys, vapaus liikkua, yhteys läheisiin, yhteys luontoon, puhdas ilma, vapaus olla oma itsensä, oman talouden perusta, yhteiskunnan vakaus ja turvallisuus. Luetteloa voisi jatkaa pitkälle. Maaliskuusta 2020 alkaen, pandemian aikana, ovat monet aiemmin itsestään selvät elämän voimavarat avautuneet uudessa valossa.

Vuosi sitten jouduimme pitämään joulukuussa kirkkojen ovet paljolti kiinni. Toki saimme välitettyä joululaulujen tunnelmia ja jumalanpalvelusten sanomaa nettilähetysten avulla ja niitä seurasivatkin kymmenet tuhannet ihmiset. Jotakin tärkeää seurakunnan joulusta jäi kuitenkin vajaaksi. Hoosiannan tai Enkeli taivaan -virren laulaminen täydessä kirkossa yhdessä toisten kanssa on sanoin kuvaamattoman vahva kokemus.

Joulun sanoma valaisee elämän perusasioiden merkityksen. Jouluevankeliumi kuvaa päällisin puolin hyvin arkisia oloja. Samalla arkisessa toteutuu ainutkertaisuus. Syntymän ihme on yhtä valtava niin Betlehemin tallissa, afrikkalaiskylän majassa kuin huippumodernin sairaalan synnytyssalissa. Vastaavasti jokaisella ihmisellä tässä maailmassa on ainutkertainen arvo.

Joulun lapsen kapalot muistuttavat meitä huolenpidosta lapsia ja kaikkia lähimmäisiämme kohtaan. Jouluna meillä on avoinna monia kanavia jakaa niin aineellista kuin aineetonta hyvää muille ihmisille ja olla myös itse osallisia muiden huolenpidosta. Betlehemin tallin eläimet puolestaan kertovat, kuinka tärkeää­ on yhteytemme koko luomakuntaan.

Joulun sanoman muistutus elämän ainutkertaisuudesta ei kuitenkaan tarkoita vain tapahtumien ajallisia ja arkisia piirteitä vaan myös sitä ajattomuutta, joka tapahtumiin kätkeytyy ja mikä antaa aiheen tänäkin jouluna suureen iloon kaikille. Betlehem ei sisällä vain inhimillisyyttä, vaan inhimillinen on kapaloitu ihmeelliseen ja ikuiseen. Jumalan rakkaus ympäröi meitä tänäkin jouluna niin kuin paimenet saivat oman arkensa keskellä kokea enkelien läsnäolon ja kuulla ylistyslaulun: ”Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa”.

Jaa artikkeli: