Jos vain uskaltaisin…

Lapuan hiippakunnan piispaksi valittu Matti Salomäki

…. osallistuisin triatloniin. Lapuan hiippakunnan uusi piispa
Matti Salomäki, 53, jatkoi lauseita ja toivoi, että piispana aikaa jää myös liikunnalle ja muille harrastuksille.

Minä olen… Matti Salomäki, Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan tuomiorovasti. Olen syntyisin Lapualta ja toiminut pappina lähes 30 vuotta. Perheeseeni kuuluvat vaimo, neljä lasta ja kaksi lastenlasta.

Halusin piispaksi, koska… minua pyydettiin tehtävään useammalta taholta. Ilmoitin olevani käytettävissä. Katsoin, että minulla on laaja kokemus niin seurakuntatyöstä kuin kirkon hallinnon eri tasoilta.

Piispana tärkein tehtäväni on… huolehtia siitä, että kirkon perustehtävä Lapuan hiippakunnassa toteutuu. Se tarkoittaa evankeliumin eteenpäin viemistä ja sakramenttien toimittamista, ja että kaikki tapahtuu kirkon tunnustuksen ja järjestyksen mukaisesti.

Haluan edistää… seurakuntalaisten osallisuutta niin jumalanpalveluksissa kuin kaikessa muussakin toiminnassa, jotta seurakuntalaisilla olisi entistä vahvempi rooli seurakunnan elämässä.

Piispana en aio… esittää muutoksia kirkon opetukseen.

Asia, jota minulta useimmin on viime viikkoina kysytty, on… missä aion piispana asua ja miten haluan uudistaa kirkkoa.

Sateenkaariparien asema kirkossa… herättää varmasti keskustelua myös tulevina vuosina.

Haluan lieventää vastakkainasettelua kirkossa… keskittymällä kirkon ydintehtävään sekä keskustelemalla eri tavoin ajattelevien kanssa.

Seurakuntien rakenneuudistus… on välttämätöntä kiristyvän talouden ja muuttoliikkeen seurauksena. Vuodenvaihteessa seurakuntien määrä Lapuan hiippakunnassa vähenee 44:stä 40:een. Seurakuntien yhdistymisiä tapahtuu varmasti myös tulevina vuosina.

Koronakriisin keskellä kirkon on… hoidettava perustehtäväänsä sekä tuettava ja rohkaistava vaikeuksiin joutuneita.

Kirkon rooli ilmastonmuutoksessa… on hoitaa oma vastuunsa ja huolehtia siitä, että seurakunnissakin ympäristöasiat otetaan riittävällä tavalla huomioon.

Kirkon pitäisi ottaa näkyvämmin kantaa… yksinäisyydestä kärsivien puolesta.

Kirkkoon kannattaa kuulua, koska… sitä kautta voi kuulla evankeliumia ja päästä osalliseksi Jumalan armosta. Kirkko toimii tässä maailmassa elävien ihmisten hyväksi monella tavalla.

Eniten olen huolissani… siitä, miten varsinkin nuorille ikäluokille kirkkoon kuuluminen ja kirkon opetukset ovat yhä vähemmän merkityksellisiä uusimpien tilastojen valossa. Uskon, että kirkon sanomalla on paljon annettavaa edelleenkin, jos vain löydämme oikean tavan välittää tätä sanomaa myös nuorille aikuisille.

En koskaan unohda sitä, kun… kuulin piispavaalin tuloksen. Se oli mieleen jäävä hetki. Odotin tiukempaa vaalia, ja lopputulos oli itsellenikin yllätys. Vaalin tuloksesta ei voi koskaan olla etukäteen varma.

Jos vain uskaltaisin… osallistuisin triathloniin. Uimakunto ei riitä tällä hetkellä.

Tunnen suurta kiitollisuutta siitä, että… saan olla tekemässä Jumalan valtakunnan työtä ja saan asua vapaassa, itsenäisessä Suomessa, jossa uskonnon harjoittaminen on mahdollista.

Saan voimaa… evankeliumista, rukouksesta ja Raamatun lukemisesta. Toki myös perheestä, muista läheisistä ihmisistä ja työtovereista.

Perheeni kanssa… olemme tiivis tiimi ja pidämme paljon yhteyttä.

Harrastukseni… ovat tärkeä vastapaino työlleni. Pyrin liikkumaan lähes päivittäin, lisäksi harrastan nikkarointia ja soitan pianoa omaksi ilokseni. Piispan työssä aikataulu on varmasti tiukempi, mutta harrastuksille on välttämätöntä löytää aikaa. Lenkkeily auttaa jaksamaan eteenpäin.

Olen onnellinen kun… saan viedä kirkon hyvää sanomaa eteenpäin eri elämänvaiheissa oleville ihmisille. Saan olla läsnä, kuunnella ja tuoda evankeliumin sanomaa esille erilaisissa tilanteissa.

Matti Salomäki aloittaa virassaan 1.2.2022 Simo Peuran siirtyessä eläkkeelle. Salomäki on vuonna 1956 perustetun Lapuan hiippakunnan viides piispa.
Jaa artikkeli: