Hyvää elämää sukkien omistajille!

Kastesukkia neulomassa Pirjo Kokko (vas), Leila Hynninen, Marja Liisa Rutanen.

Vaajakosken vapaaehtoiset ovat neuloneet vauvoille jo 200 kastesukkaparia parin vuoden aikana.

Vaajakoskelaisten vapaaehtoisten puikoilla on kahden vuoden aikana syntynyt yhteensä jo 200 kastesukkaparia. Kastekoteihin jaettavaksi tehtyjä villasukkia ovat olleet tekemässä muun muassa Leila Hynninen, Pirjo Kokko ja Marja-Liisa Rutanen.

– Uusia sukkapareja syntyy tuon tuosta, niitä on tekeillä koko ajan. Näiden sukkien junamalli on helppo, ja tuttu meille jo entuudestaan, Kokko sanoo.

– Yhdet sukat saa aikaan melko rivakastikin vireystilasta riippuen. Sukkapari päivässä on ihan hyvä tahti, Rutanen ajattelee.

Villasukkia neuloessa käsityöharrastajat kertovat ajattelevansa vauvoja, joiden jalkoja sukat lopulta pääsevät lämmittämään.

– Toivomme sukkien omistajalle hyvää elämää, Rutanen toteaa.

– Rukouksin ja vauvaa ajatellen me näitä teemme, Hynninen painottaa.

Kastesukat valmistetaan junasukkien ohjeella. Sukkien syntytarina kantaa kauas aina sotavuosiin saakka.

– Junalla sotaa paenneet äiti ja hänen kahden kuukauden ikäinen vauvansa saivat villasukat eläköityneeltä käsityönopettajalta, joka oli neulonut sukat junamatkalla purkamastaan villatakista, suntio Leena Mäki kertaa.

– Tämä äiti sitten neuloi elämänsä aikana useita satoja sukkia tällä samalla mallilla. Varren malli on sellainen, että sukka pysyy hyvin pienen ihmisen jalassa, Mäki jatkaa.

Nyt tehtävät kastesukat ovat väriltään valkoisia ja beigejä.

– Olemme pysytelleet neutraaleissa väreissä, jotta kaikki sukat sopisivat kaikille. Seurakunta kustantaa villalangat tekijöille, mikä on hienoa, Mäki avaa.

– Meillä on ollut valtavan ahkeria tekijöitä, joiden panoksesta olen kiitollinen. Sukkia on ollut ilo antaa kasapäin papeille mukaan kastetoimituksiin, Leena Mäki iloitsee.

Leena Mäki koordinoi Kässäiltaa Vaajakosken Wessissä yhdessä lastenohjaaja Johanna Leedin kanssa. Kässäiltaa on pidetty aiemmin Vaajakosken kirkolla, mutta nyt se toimii väistötiloissa. Toiminta jatkuu kirkolla jälleen syksyllä.

– Meitä kokoontuu maanantai-iltaisin aika lailla vakioporukka, joka on noin kymmenhenkinen. Illan aikana saa toteuttaa omia projektejaan tai ottaa osaa juuri tähän kastesukkahankkeeseen, Mäki luettelee.

Leila Hynninen, Pirjo Kokko ja Marja-Liisa Rutanen ovat Kässäillan vakio-osallistujia.

– Kässäilloissa käyminen tekee hyvää mielelle. Se on tapa viettää aikaa ja rentoutua, Rutanen summaa.

– Seurustelu sujuu hienosti käsitöiden tekemisen lomassa, Kokko mainitsee.

Kastesukkia tehtaileva kolmikko on viihtynyt käsityöharrastuksen parissa jo pitkään.

Kutsumme kaikki mukaan sukkatalkoisiin.

– Ison perheen kasvattina käsitöiden tekeminen oli tapa saada vanhemman huomio kiinnittymään itseen. Käsitöitä tekevän äidin viereen oli helppo istahtaa tekemään itsekin jotain käsillään, Rutanen muistelee.

– Käsitöitä syntyy tarpeeseen ja on hienoa, kuinka niitä tehdessä näkee heti työnsä tuloksia, Hynninen pohtii.

Leila Hynninen, Pirjo Kokko ja Marja-Liisa Rutanen muistelevat viime aikoina tehneensä kastesukkien lisäksi muun muassa koruja, timanttitöitä, ryijyjä ja pääsiäiskoristeita.

– Kastesukkien teko jatkuu, sillä uusia tarvitsijoita syntyy maailmaan koko ajan lisää. Kutsumme kaikki mukaan sukkatalkoisiin, Rutanen päättää.

Jaa artikkeli: