Erilainen abikevät

Korona muutti ylioppilaskirjoitusten aikataulua ja siirtää juhlat myöhemmäksi. Tuore ylioppilas Anni Laitinen odottaa lämmintä kesää ja mieleisiä jatko-opintoja.

Paljon onnea ylioppilaalle! Kävitkö heti katsomassa ylioppilaskokeesi tulokset, kun ne tulivat nettiin?
Kiitos! itse asiassa unohdin koko asian. Kävin katsomassa tulokset Wilman sivuilta vasta, kun kaveri muistutti niiden saapuneen.

Oliko joukossa yllätyksiä?
Tiesin, millä pisteillä kokeeni lähtivät koululta. Lopulliset pisteet olivat kuitenkin hieman muuttuneet ja myös pisterajat täsmentyneet. Äidinkielessä magna cum laude jäi harmittavasti kahden pisteen päähän, koska koulun antamista pisteistä oli vähennetty lähes kymmenen.

Mitkä aineet kirjoitit?
Vähintään neljä koetta pitää suorittaa. Kirjoitin pakollisen äidinkielen lisäksi englannin, matematiikan, biologian ja terveystiedon.

Millaiset paperit sait?
Keräsin täyden suoran eli yhden kutakin arvosanaa. Englanti meni niin hyvin, että sain laudaturin. Terveystiedosta sain eximian, biologiasta magna cum lauden ja äidinkielestä cum lauden. Lyhyen matematiikan lubenteriin olen tyytyväinen, koska siinä minulla oli tavoitteena päästä läpi. Sain valita, kirjoitanko matematiikan vai ruotsin, ja ruotsi olisi luultavasti mennyt huonommin.

Mihin aiot hakea jatko-opintoihin?
Haen opiskelemaan logopediaa Ouluun ja Tampereelle, koska haaveenani on valmistua puheterapeutiksi. Koulun aikana sain käydä tutustumassa puheterapeutin työhön, joten tiedän mistä siinä on kyse. Sain myös tehdä lasten kanssa äänteiden lausumisharjoitteita. Ainakin tällä hetkellä vaikuttaa, että ala työllistää hyvin.

Millaiset pääsykokeet sinulla on tiedossa?
Pääsykoe on kaksivaiheinen. Esivalintakokeen perusteella valitaan osallistujat varsinaisiin valintakokeisiin. Olisin voinut hakea pelkästään ylioppilastutkintotodistuksen perusteella haluamiini opintoihin, jos olisin saanut äidinkielen arvosanaksi vähintään magna cum lauden.

Onko sinulla varasuunnitelma, jos et heti pääse haluamaasi kouluun?
Alkuperäinen suunnitelmani oli pitää välivuosi ja lähteä ulkomaille töihin. Nyt on epävarmaa, pääseekö ulkomaille lähtemään edes syksyllä. Jään Jyväskylään, jos en pääse kouluun tai ulkomaille. Joka tapauksessa haluaisin jo muuttaa omilleni.

Millaiset muistot sinulle jää lukioajasta?
Opiskelin lukiossa kolme vuotta ja hyvät muistot jäävät. Pääsin haluamaani kouluun, ja olen tyytyväinen valintaani. Lukio on antanut aikaa kasvaa ja miettiä, mihin jatko-opintoihin ja ammattiin haluan tähdätä. Välillä koulu toki on stressannut jonkin verran.

Olit myös tutor, miksi?
Lyseon tutorina sain mielenkiintoisia tehtäviä ja pääsin järjestämään erilaisia tapahtumia. Tutorina tutustuu muihin lukiolaisiin, etenkin ekaluokkalaisiin. Tehtävä opettaa myös monenlaisia taitoja, kuten rohkeutta jutella uusien ihmisten kanssa, tekemään tiimityötä ja esiintymään.

Miten koronatilanne on vaikuttanut abivuoteesi?
TJ-päivät (tänään jäljellä), potkiaiset ja penkkarit pidettiin ennen koronaa normaaliin tapaan, mutta ylioppilasjuhlia ei tänä vuonna voida järjestää ainakaan keväällä. Etäkoulu ei koskenut meitä abeja, koska koulua ei olisi muutenkaan ollut enää helmikuun jälkeen.

Miten ylioppilaskokeiden aikataulumuutokset vaikuttivat?
Kokeiden aikaistamisesta kerrottiin meille aika myöhään. Lukuaikaa piti olla vielä pari viikkoa jäljellä, kun kokeet aikaistettiin heti seuraavalle viikolle. Minulle se tarkoitti sitä, että jouduin suorittamaan neljä koetta samalla viikolla. Osa kavereistani stressasi muutoksesta niin paljon, että se on saattanut vaikuttaa kokeista suoriutumiseen. Luulen, että minuun tilanne ei onneksi vaikuttanut kovin paljon.

Millaisia ylioppilasjuhlia suunnittelet ja milloin ne pidetään?
Gradia lähettää juhlalähetyksen, jota voi seurata kotoa etänä. Pidämme omat juhlat kesällä, kunhan kokoontumisrajoituksia väljennetään. Kutsun sukulaiset ja läheiset juhlimaan ja syömään hyvää ruokaa.

Mitä toivot ylioppilaslahjaksi?
Raha on hyvä lahja. Sitä tarvitaan, kun näköpiirissä on muutto omaan kotiin ja siihen liittyen varmasti monenlaisia hankintoja.

Miltä korona-arki tuntuu?
Toistaiseksi on tuntunut hyvältä viettää aikaa kotona, mutta toivoisin pian jo pääseväni kavereiden kanssa ravintolaan syömään tai juttelemaan kahvilaan. Nyt pitää tyytyä lähtemään ulos kävelylle.

Jaa artikkeli: