Entistä riemukkaampi Hoosianna

Laulaja Nina Tapio ja sovittaja Katja Lappi virittivät vuosisatoja vanhan Hoosianna-virren irlantilaisiin sävyihin. Upouuden version ensiesitys kuultiin Jouluradiossa ensimmäisenä adventtina.

Laulaja Nina Tapion kodissa soi Jouluradio – ainakin niinä harvoina, vapaina iltoina kun kotona ehtii olla.

– Minusta on ihanaa laittaa kotiin joulua, leipoa, siivota, koristella kuusta ja polttaa kynttilöitä. Samalla kuuntelen joulumusiikkia, siitä se tunnelma tulee.

Toisaalta Tapio tunnustaa olevansa nopea käänteissään. Tapaninpäivänä joulujutut tulevat jo korvista ulos, ja koti siivotaan joutuin takaisin arkiasuun.

Mutta juuri nyt on käsillä adventti, uuden kirkkovuoden alku ja joulun odotuksen aika. Joulukuun alusta lähtien yhteensä neljän adventtisunnuntain ketju johdattaa kristikuntaa Jeesuksen syntymäjuhlaan.

Ensimmäisenä adventtisunnuntaina kirkoissa kajahtaa vuodesta toiseen saksalaisen G. J. Voglerin 1700-luvun lopulla säveltämä mahtipontinen Hoosianna-hymni, Virsikirjan virsi numero 1.

– Täytyy tunnustaa, että kouluaikoina se oli minusta aika tylsä biisi. Mutta kun Katja alkoi esitellä omia ideoitaan, olinkin sitten tosi positiivisesti yllättynyt.

Muusikko Katja Lappi on tullut tunnetuksi muun muassa YLE:n Siskonpeti-televisiosarjan veikeän kekseliäistä hittikimaroista sekä MTV3:n Putous-ohjelman bändin kapellimestarina. Lapin sovittama ja Tapion esittämä Hoosianna avasi tänä vuonna myös ensimmäisenä adventtina käynnistyneen Jouluradion sesongin.

– Totta puhuakseni olin aika äimänä, kun minulta pyydettiin Hoosianna-sovitusta. Ajattelin, että eihän kukaan edes tiedä kuka minä olen! Saappaat tuntuivat isoilta, mutta on ollut ilo ja kunnia päästä mukaan hienojen versioiden joukkoon, Lappi kertoo.

Hoosianna taipuu irkkumeininkiin yllättävän hyvin!

Aiemmin oman versionsa virrestä ovat Jouluradioon tehneet muun muassa Rajaton, Kerkko Koskinen Kollektiivi sekä Tuure Kilpeläinen. Vuoden 2018 Hoosianna-version Lappi ja Tapio maustoivat reippaalla irlantilais-folkilla.

 Hoosianna taipuu irkkumeininkiin yllättävän hyvin! Itse asiassa se on tällaisena tavallaan enemmän sellainen, kuin sen pitäisikin olla: riemullinen, hyväntuulinen ja mukaansatempaava kappale, toteaa Tapio.

– Lähdin hakemaan omaan versiooni intuitiivisesti reipasta, rytmikästä poljentoa. Ehkä jopa sen myötä tajusin, että kyseessähän tosiaan on iloa ja riemua viestivä laulu, pohtii Lappi.

Molemmat musiikin huippuammattilaiset kertovat laulaneensa Hoosiannaa monen muun tavoin jo lapsena joulukirkossa ja koulun joulujuhlassa. Nina Tapio, papin tytär, kertoo myös pienestä pitäen esiintyneensä joulukonserteissa ja kirkon joulutapahtumissa.

– Keräsin kuorokavereita laulamaan isän jumalanpalveluksiin, se oli jonkinlainen traditiokin. Nyt aikuisena, kun musiikista on tullut ammatti, näissä joulukonserteissa on edelleen omanlaisensa tunnelma.

Laulajan lapsuudenkodissa adventtisunnuntait olivat erityisiä päiviä, jolloin poltettiin adventtikynttelikössä kynttilöitä ja syötiin juhla-ateria.

– Tavallaan se oli meille lapsille vähän pitkäveteinen juhla, kun oikeasti odotimme vain jouluaattoa lahjoineen. Mutta näin jälkikäteen ajatellen, kyllähän se adventinaika sitä odotusta omalla tavallaan vahvisti.

- Jouluradio soittaa joulu­musiikkia ensimmäisestä adventista loppiaiseen. 
- Jyväskylässä taajuus on 98,8 MHz. 
- Verkossa osoitteessa www.jouluradio.fi
- Jouluradio on seurakuntien joululahja kaikille joulumusiikin ystäville.
Jaa artikkeli: