Elämä palaa Valtiontaloon

Alvar Aallon kuuluisassa rakennuksessa nautitaan tulevaisuudessa kirkkokahveja. Silmuksi nimetty tila alkaa olla valmis. Naapuriin rakentuvat lastentila Itu ja kirkkoherranviraston osittain korvaava seurakuntatoimisto.

Kulma Vapaudenkadun ja Kilpisenkadun risteyksessä kuhisee vielä työkoneita ja kypäräpäisiä rakennusmiehiä ja -naisia turvaliiveissään. Uusi ja uljas Reimari seisoo paikoillaan ulkoa katsoen lähes valmiina. Sisätilojen rakentaminen ja asennustyöt etenevät.

Vieressä kohoaa jyhkeä Valtiontalo. Sinne muodostuu kaupunkilaisille uusi kohtaamispaikka, kun Silmu-tila aukeaa. Tilasta löytyvät myös Keskustan alueseurakunnan seurakuntakoti ja työtilat. Kaupunginkirkon messusta on jatkossa lyhyt matka Silmuun kirkkokahville.

Työyhteisö muuttaa Tellervonkadun toimistoista uusiin tiloihin kesän aikana, ja ovet seurakuntalaisille avataan syksyllä. Jos korona suo, Silmun avajaisia vietetään Valon kaupunki -tapahtuman yhteydessä syyskuun lopulla. Tila siunataan silloin käyttöä varten.

Reimariin saadaan hyvät tilat seurakuntalaisten asiointia varten keskeiselle paikalle.

Keskeinen sijainti avaa seurakunnalle uusia mahdollisuuksia toimintaan keskellä kaupunkia ja kaupunkilaisia. Vireillä olevissa suunnitelmissa puistoalueen ja Valtiontalon väliin rakennettaisiin pihakatu, jolloin Kirkkopuistosta tulisi kuin seurakuntatalon piha-alue, ja Silmun ulko-ovesta pystyisi kävelemään suoraan Kaupunginkirkkoon.

Sopiva nimi etsittiin ideointikilpailun kautta. Silmu viittaa uuden elämän alkuun, kasvuun ja elämän ihmeeseen. Varhaiskasvatuksen tila viereisen Reimarin katutasossa muskareita ja muita pienen väen kokoontumisia varten sai vastaavasti nimekseen Itu.

Seurakunnan asiakaspalvelutilat sijoittuvat loppusyksyllä Valtiontalon naapuriin, Reimariin. Vapaudenkadun puoleisesta ovesta noustaan toiseen kerrokseen Jyväskylän seurakunnan seurakuntatoimistoon. Asiakaspalvelu auttaa kirkollisiin toimituksiin ja tilavarauksiin liittyen: sinne otetaan yhteyttä, kun halutaan varata pappi tai tila kastetilaisuutta, avioliittoon vihkimistä tai hautaan siunaamista varten. Asiointi onnistuu koronaepidemian jälkeenkin myös puhelimen tai sähköpostin avulla.

Syksyllä ei enää puhuta kirkkoherranvirastosta, koska siihen mennessä viranomaistoimintaan liittyvät asiat ovat siirtyneet kokonaisuudessaan aluekeskusrekisterille. Aluekeskusrekisterin Jyväskylän toimipisteessä Ailakinkadulla hoidetaan muun muassa kasteeseen liittyvä nimen rekisteröinti, avioesteiden tutkinta, virkatodistus- ja sukuselvitysasiat sekä sukututkimukset.

Seurakunnan työntekijät pääsevät muuttamaan Reimariin syksyn kuluessa nykyisistä tiloistaan Tellervonkadulta ja Innovasta. Kirkkoherra Arto Viitala on tyytyväinen pitkän prosessin lopputulokseen.

– Saamme vihdoin uudet ja terveet tilat hallinnon ja yhteisten työmuotojen käyttöön. On helpottavaa, että pitkäksi venynyt evakkoaika loppuu ja pääsemme saman katon alle pois tilapäistiloista. Lisäksi Reimariin saadaan hyvät tilat seurakuntalaisten asiointia varten keskeiselle paikalle, kirkkoherra sanoo.

Silmu-tila Valtiontalossa.
Silmun olohuoneessa juodaan jatkossa kirkkokahvit, ja siellä kokoontuvat erilaiset ryhmät.
Myös pienimuotoiset konsertit onnistuvat, kun pöydät siirretään sivuun, suunnittelevat kanttori Piia Laasonen ja aluekappalainen Seppo Wuolio.
Silmu-tilan ryhmätyöhuone.
Ryhmätyötilan kauniista kaari-ikkunasta avautuu näkymä sisäpihalle.
Kabinetti Valtiontalon toisessa kerroksessa.
Silmun toisen kerroksen pieteetillä entisöity kabinettitila soveltuu erilaisiin kokouksiin tai seurakuntalaisten perhejuhliin.

Saa imettää, saa rukoilla – Roihu aukeaa pian

Seurakunnan väkeä löytää kesäkuun puolivälin jälkeen myös Palokan Kauppakeskuksesta. Roihuksi nimetty tila on avoinna arkisin kello 10–18 ja lauantaisin kello 10–16. Tilat ovat Palokan alueseurakunnan käytössä kirkon remontin ajan.

– Roihu on kaikille avoin olohuone, jonne voi tulla pistäytymään. Sinne voi sopia tapaamisen kaverin kanssa ja siellä tapaa myös seurakunnan työntekijöitä, aluekappalainen Teija Laine kertoo.

Tilassa on mikroaaltouuni ruuan lämmitystä varten sekä imetysnurkkaus äideille. Roihussa on mahdollisuus myös ompelukoneen käyttöön ja omaehtoiseen hiljentymiseen hiljaisessa nurkkauksessa. Joka päivä Roihussa pidetään pieni rukoushetki kello 12.

Syksyllä yleisen tilanteen niin salliessa tilassa aloitetaan myös varhaiskasvatuksen, nuorisotyön ja diakonian ryhmätoimintaa.

Suntio Jarmo Tanninen valmistelee Palokan alueseurakunnan Roihu-tilaa käyttöä varten.

Jaa artikkeli: