Arvot vastakkain informaatio­sodassa

Vastamedia haastaa perinteisen median toimintatapoja. Taistelussa nousevat esiin niin Trump, Putin kuin Jumalakin.

Kasvatustieteen professori Tapio Puolimatka esitti hiljattain uhkakuvan, että sukupuolineutraalin avioliittolain myötä pedofilia tultaisiin tulevaisuudessa normalisoimaan. Jyväskylän yliopisto sanoutui irti homovastaisena pidetystä tekstistä ja aloitti selvityksen professorinsa toiminnasta.

Puolimatkan kirjoitus julkaistiin Oikea Media -sivuston vieraskynäosiossa. Kohun käynnistyttyä myös konservatiivikristillinen Patmos-lähetyssäätiö julkaisi sen sivuillaan. Verkossa ilmestyvä Oikea Media on reilun vuoden ajan toiminut suomalainen vastamedia.

– Vastamedia haluaa aktiivisesti vaikuttaa omalla toiminnallaan julkiseen keskusteluun. Se eroaa vaihtoehtomediasta, joka toimii valtajulkisuuden ulkopuolella, kertoo tutkija Ilmari Hiltunen Tampereen yliopistolta.

Hiltunen julkaisi tänä vuonna Elina Nopparin kanssa suomalaisen vastamedian toimintaa käsittelevän tutkimuksen Populistinen vastamedia eliittejä haastamassa. Artikkeli julkaistiin tuoreessa Media & populismi (Vastapaino 2018) -teoksessa. Tutkimuksessaan he haastattelivat MV-lehden ja muiden vastaavien julkaisujen tekijöitä ja lukijoita.

Oikeassa Mediassa sekoittuvat toisiinsa miesasialiike ja feminismin vastustaminen, kristinuskon konservatiivinen tulkinta sekä maahanmuuton ja islamin vastustaminen. Sivustolla kirjoitetaan presidentti Donald Trumpin hallinnosta usein positiivisemmin kuin muissa medioissa.

Donald Trumpin kannattaminen on osa konservatiivista kristillistä liikehdintää.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kannattaminen on osa konservatiivista kristillistä liikehdintää. Sen tausta on amerikkalaisessa evankelikaalisessa kristinuskossa, jonka valkoisista kannattajista merkittävä osa tuki Trumpia presidentiksi.

Samankaltainen kristillisiä arvoja tukeva oikeistokonservatiivinen liike on levinnyt myös Suomeen. Liikkeen yhdyssiteenä toimii sähköisten viestimien ryhmittymä, johon Oikean Median lisäksi kuuluvat ainakin Patmos-lähetyssäätiön blogi, TV7 ja AlfaTV. Niitä yhdistää samankaltainen arvomaailma.

Näissä viestimissä vastustetaan homoseksuaalisuutta ja sukupuolineutraalia avioliittolakia sekä uutisoidaan Israelista myönteiseen sävyyn. Trump voitti valkoisia evankelikaalisia kristittyjä puolelleen juuri samoilla teemoilla.

Oikean Median tapa yhdistellä oikeistokonservatismia ja kristillisyyttä muistuttaa tutkija Ilmari Hiltusen mielestä Yhdysvaltain uskonnollista oikeistoa. Samanlaiseen yhdistelmään hän ei ole törmännyt muissa suomalaisissa vastamedioissa.

Tässä ajassa totuus ja rehellinen journalismi ovat käyneet harvinaisiksi.

– Tässä ajassa totuus ja rehellinen journalismi ovat käyneet harvinaisiksi. Oikea Media pyrkii omalta osaltaan korjaamaan tätä tilannetta, kuvailee päätoimittaja Jukka-Pekka Rahkonen luotsaamansa sivuston tarkoitusta.

Oikea Media tekee TV7-kanavan kanssa yhdessä Konservatiiviset Uutiset -ohjelmaa, joka juontaja Rami Ojareksen mukaan kritisoi liberalistista maailmankuvaa. Oikea Media julkaisee myös Patmos-lähetyssäätiön tutkimusjohtajan Juha Ahvion tekstejä. Ahvio kannattaa Trumpin politiikkaa ja korostaa isänmaallisuuden ja konservativismin olevan kristillisiä arvoja.

– Konservatismi ottaa huomioon totuuden ihmisen hengellisestä tilasta ja sen, että ihminen on langennut olento, Ahvio selittää.

Donald Trumpia on syytetty Venäjän pussiin pelaamisesta. Parhaillaan käynnissä olevassa FBI-tutkinnassa selvitetään Trumpin kampanjaväen yhteyksiä Venäjään. Rahkonen ja Ahvio eivät kuitenkaan usko tähän. Rahkosen mukaan kansallismielisyyden nousu johtuu vain ”maalaisjärjen käytöstä.”

– Suosittelisin foliohatun riisumista ja peiliin katsomista kaikille niille, jotka uskovat salaliittoteorioihin Trumpia, vaaleja, internetiä ja maailman kansalaisaktivismia ohjailevasta Putinista, Oikean Median Rahkonen sanoo.

Sotatieteiden tohtori Saara Jantunen tutkii parhaillaan Kiinan ja Venäjän länsimaihin kohdistamaa informaatiovaikuttamista. Hänen mukaansa sen keskeisenä piirteenä on konservatiivisiin yleisöihin vetoaminen.

– Venäjän sisäinen vaikuttaminen kytkeytyy perinteisiin arvoihin, kuten perheeseen ja heteroseksuaalisuuteen. Samanlaisten arvojen puolesta kampanjoidaan tällä hetkellä myös Euroopassa, Jantunen kertoo.

Yksi esimerkki tällaisten arvojen nousemisesta on Jantusen mukaan Agenda Europe -verkosto, joka haluaa palauttaa ”luonnollisen järjestyksen” Eurooppaan. Tämä tarkoittaa muun muassa aborttien, ehkäisyn ja homoseksuaalien oikeuksien kieltämistä. Jukka-Pekka Rahkosen perustama Aito Avioliitto -yhdistys on tehnyt perustamisestaan lähtien yhteistyötä Agenda Europeen kuuluvan ranskalaisjärjestö La Manif Pour Tousin kanssa.

Maahanmuutto- ja islamvastaisuus, homofobia ja pedofilialla pelottelu ovat osa tätä samaa narratiivia

– Maahanmuutto- ja islamvastaisuus, homofobia ja tämänhetkinen pedofilialla pelottelu ovat osa tätä samaa narratiivia. Venäjä hyödyntää kristillistä fundamentalismia ja perinteisiä perhearvoja, joissa vastustetaan näitä aiheita, Jantunen selittää.

Yhdysvaltain päättäjille tutkimuksia tuottava Jamestown-säätiö julkaisi vuonna 2016 Eurasian disunion -tutkimusartikkelin. Artikkelissa kerrotaan Venäjän esittävän itsensä perhearvojen ja konservatiivisen kristinuskon puolustajana. Länsi taas esitetään niiden vastakohtana.

Oikean Median uutista Tapio Puolimatkaan liittyvästä kohusta käsiteltiin Sott.net-sivustolla. Yle Kioski -ohjelman mukaan Sott on yksi Venäjän näkemyksiä mukailevista sivustoista. Oikean Median tekstejä on käännetty myös virolaiseen Objektiiv-verkkolehteen. Keski- ja Itä-Euroopan informaatiovaikuttamista tutkiva tutkimusinstituutti Cepa on nimennyt sen yhdeksi Venäjän näkökulmia levittävistä medioista.

Saara Jantusen mukaan äärikonservatiivit on keskeinen kohdeyleisö autoritääriselle propagandalle. Myöskään koulutus ei aina suojele tahalliselta tai tahattomalta väärältä tiedolta. Sama tieto voi vahvistaa erilaisia käsityksiä ihmisestä riippuen.

– Suomessa elää myytti koulutuksen kaikkivoivasta suojavaikutuksesta, mutta tutkimusten mukaan koulutus voi jopa vahvistaa uskomusten kärjistymistä, Jantunen toteaa.

Valtamedia

Perinteiset joukkotiedotusvälineet, jotka sitoutuvat journalistisiin käytäntöihin.


Vastamedia

Määrittelee itsensä valtamedian kautta, eli kertoo sen ”mistä valtamedia vaikenee.” 

Kommentoi valtamedian sisältöjä omista näkökulmistaan ja haluaa vaikuttaa julkiseen keskusteluun.

Jutun laajempi versio ”Jumala, Trump ja Putin – kristillisen konservatiivioikeiston toiminta Suomessa kulkee samoilla raiteilla kuin Yhdysvaltain evankelikaaleilla” on julkaistu Kirkko ja Kaupunki -lehden verkkosivuilla.

Jaa artikkeli: