Aina yhtä ihmeellistä

Jouluna viidennen lapsensa synnyttävä jyväskyläläinen kotiäiti Laura Salokangas tietää, että edessä on kipua ja onnea.

Kerro itsestäsi ja perheestäsi.
Olen syntynyt Suomessa, mutta asunut eri puolilla maailmaa ensin lapsuudenperheen ja sitten puolisoni Janin kanssa. Viimeiset viisi vuotta olemme olleet Suomessa. Meillä on neljä lasta, 12-, 10-, 4- ja 2-vuotiaat tyttäret, ja pian viides tulossa. Tyttömeininki!

Milloin vauva syntyy?
Laskettu aika on 26. joulukuuta. Kukaan aiemmista lapsista ei ole syntynyt etuajassa, joten jännä nähdä mennäänkö nyt samalla kaavalla vai ollaanko aattona synnyttämässä.

Miten raskaus on sujunut?
Ihan kivasti, ei ole ollut huolenaiheita. Toki päivät neljän lapsen kanssa ovat aika täysiä ja välillä jalat väsyvät ja hengästyttää. Hassulla tavalla muistuu mieleen monia asioita ja fiiliksiä edellisistä raskausajoista. Mutta on tämä edelleen aivan tosi ihmeellistä, vaikka minullakin on jo viides raskaus. Se ajatus, että siellä sisällä alkaa kehittyä uusi ihminen, aina se ihmetyttää. Ei sitä oikein osaa selittää itselleenkään.

Onko sinulla toivomuksia synnytyksen suhteen?
Toivon että Jani saa olla mukana, ettei tässä joulun alla tule enää mitään sellaisia koronarajoituksia jotka estävät sen. Tällä kertaa voisin ehkä kokeilla kivunlievitystä. Aiemmin en ole sitä halunnut enkä myöskään ehtinyt ottaa.

Jännittääkö?
Synnytyksen sujumista ei voi itse etukäteen tietää, siihen mennään vaan mukaan. Aina siihen liittyy jännitystä, kun se alkaa. Tietää että edessä on kipua, mutta tietää myös, että sen kestää. Se on kova urakka, josta selviää.

Miten olet valmistautunut uuteen perheenjäseneen?
Olen hankkinut joitakin ihania vauvanjuttuja ja olemme kuvitelleet yhdessä millaista elämä vauvan kanssa tulee olemaan. Kaikki tytöt tykkäävät vauvanhoidosta ja odottavat pikkusiskoa innolla. Jos kyseessä olisi ensimmäinen lapsi sitä varmaan valmistautuisi eri tavalla, mutta neljän lapsen kanssa elämä pyörii aika lailla arjen ympärillä. Ja nyt kun on vielä joulu, niin kivaa tekemistä riittää.

Millaista joulua kaipaat?
Rauhallista perhejoulua, yhdessäoloa, hyvää jouluruokaa ja sitä, että saa pysähtyä joulun sanoman äärelle. Aattoaamuna on tarkoitus käydä jokavuotisella luistelureissulla lasten kanssa. Kun vauva syntyy, toivon että saan olla kotona rauhassa, eikä tarvitse vastata ruuanlaitosta tai muusta. Että saisi ottaa alkuajan vauvan kanssa ihan iisisti. Onneksi on joululoma.

Onko joulun tarina puhutellut nyt erityisesti?
Joulun tarina on pohja elämälleni, ja nyt kun on itse raskaana sitä miettii taas vähän eri kantilta. Tietyllä tavalla voi samaistua Mariaan. Joulun tarina nähdään monesti aika söpönä seimineen ja talleineen, mutta onhan siihen tosiaan kuulunut se synnytyskin. Ja Betlehemissä on joulukuussa aika kylmä!

Tuoksuvatko vauvat?
Kyllä vastasyntyneen tuoksu on ihan erityinen. On ihanaa, kun saa vauvan syliin ja pääsee tapaamaan sen pienen ihmisen, jota on kantanut yhdeksän kuukautta. Koko se alkuaika vauvan kanssa on ihmeellistä – varsinkin jos saa nukuttua, eikä vauvalla ole koliikkia tai muuta.

Millainen äiti haluaisit olla juuri tälle lapselle?
Olen ollut äiti jo 12 vuotta. Toivon, että olisin nyt se sama henkilö kuin aina ennenkin, mutta kypsempi. Vähän niin kuin parisuhdekin, myös jokainen lapsi kasvattaa tajuamaan, että eihän tässä vielä valmiita olla. Joutuu katsomaan itseään läheltä peiliin. Mutta kehittyä ja oppia voi kuitenkin aina.

Mitä elämän eväitä haluat lapsellesi tarjota?
Haluaisin että lapsi saa seikkailla ja nähdä maailmaa. Se kuuluu niin vahvasti siihen, millainen itse olen ja millainen perhe meillä on. Luottamusta siihen, että kaikki on Taivaan isän kädessä ja Hän johdattaa meitä. Kunnioitusta muita ihmisiä kohtaan ja syvän ymmärryksen, että hän itse on arvokas juuri sellaisena kuin on.

Jaa artikkeli: