Tunteiden kautta sisälle juhlaan

Pääsiäisnäytelmän esittäjiä.

Valkealan seurakunnan Tunne pääsiäinen -näytelmän parhaat elämykset kannattaa jakaa ystävien kanssa. Kuvassa Emmauksen tien kulkijoita, Juudas (Esko Olenius), nainen (Irma Olenius) ja taustalla Jeesus (Vesa Pyötsiä).

Tunteet – ne ovat Valkealan pääsiäisnäytelmän kirjoittajan, draamapedagogi Ulla Salon iso juttu. Tunteiden kautta eläydytään hetkiin, millaista Jeesuksen läheisillä – tavallisilla ihmisillä – oli elää viimeisinä viikkoina. Pintaan nousee myötäiloa ja empatiaa, mutta myös yksinäisyyttä, pelkoa, ahdistusta ja epätoivoa.

Tunteita ilmentävät myös Haydnin teos Seitsemän sanaa ristillä ja Vivaldin Neljästä vuodenajasta Kevät. Mukana on yhteislauluja, mutta myös Valerijs Avramenkon kamariorkesteri ja Eläkeliiton lauluryhmän jäseniä. Projektissa palvelee lukuisa määrä vapaaehtoisia, muun muassa leipojia, puvustajia, lavastajia, kahvittajia, mainostajia ja esirukoilijoita.

– Edelliskerralla seurakuntakeskuksen yläsali oli kolmena esitysiltana aivan täysi, yhteenlaskettuna 700 katsojaa.  Monet tulivat, koska he saivat tunnekokemuksen kautta kohdata oman pääsiäisen, astua sisälle juhlaan, olla ja eläytyä.

Toisena ohjaajana toimiva nuorisotyönohjaaja Minna Nikki lisää, että kolme esityskertaa katsoneet toivat joka ilta uuden naapurin tai ystävän mukanaan. He halusivat jakaa sen, mitä olivat itse kokeneet.

Estradin nuorimpina ovat tänä vuonna 11-vuotiaat Liisa ja Venla. Kun vielä noin sadan henkilön toteuttajajoukko koki projektissa valtavaa yhteenkuuluvuutta, uusia lähestymiskulmia on lupa odottaa.

Salo kertoo, että väki on saatu paikalle puskaradion kautta. Mukaan sai tulla myös ilman aiempaa kokemusta. Tammikuussa alkoivat harjoitukset. Kokoontumisia kertyy kymmenkunta.

PILVI Hartikaisella, 14, on näytelmässä keskeinen rooli. Teatteri on ehtinyt tulla tutuksi viiden vuoden aikana. Toisen juontajan, Elisa Tuvialan, kanssa he kuljettavat kertomusta keskustellen eteenpäin. Aikajanassa liikutaan tuhansien vuosien takaa nykyhetkeen.

– Parasta on porukan ryhmähenki ja se, että saa kertoa. Olen itsekin tunteiden ilmaisija. Vahvoja tunteita ovat hämmennys ja ilo.

Kevättalvella 2020 korona perui esitykset, joten silloin Pilvin silmään pusertui kyynel. Nyt hän lähti innolla mukaan, kun kysyttiin. Asia oli lähellä sydäntä.

JEESUKSEN roolia tulkitsee tällä kertaa seurakunta-aktiivi Vesa Pyötsiä Utin Kuivalasta. Näytteleminen on karjatilan eläkeläiselle uutta, mutta kokemusta on karttunut laulun ja soiton puolella muun muassa Kesäsoittajissa.

– Roolissani saan tulkita koko kristikunnan historian merkittävintä henkilöä. Vuorosanoissa katsojalle todetaan: ”Sinä voit puhua Hänelle”. Me voimme myös rukoilla Häntä, maailman valkeutta. Hän itse sanoo, että joka Häntä seuraa, se ei pimeydessä vaella.

– Maailma, jossa elämme, on Jumalan. Me olemme hänen luomiaan ja Hänellä on oikeus luotuihinsa. Odotan, että näytelmä avaisi jokaiselle pysyvästi pääsiäisen merkityksen.

Näytelmän loppuhetkinä jokainen katsoja pääsee pohtimaan omaa suhdettaan Jeesukseen.

IRMA Oleniuksella on takana kesä- ja harrastajateatterikokemusta vuodesta 1992 alkaen, joten rooleja on kolme, Pietari, nainen haudalla ja Emmauksen tien kulkija.

– Tyhjä risti ja hauta ovat jotain ihmeellistä, jotain selittämätöntä.

Irmalla ja Esko Oleniuksella on takana reilut 51 yhteistä vuotta. Juudaksen rooli on hyvin ristiriitainen, joten sitä harva tavoittelee. Kun Esko vuosia sitten oli samassa roolissa kirkossa ja joutui lopuksi kulkemaan katsojajoukon läpi, niin ”hyvä oli, etteivät päälle sylkeneet…”.

Kollegat vahvistavat, että Eskolla on sisäinen taito tulkita tunnerooleja.

– Sinä osaat näyttää sen, kasvosi kertovat, missä milloinkin liikutaan.

TUNNE PÄÄSIÄINEN -NÄYTELMÄ
Näytelmän esitykset ovat Valkealan seurakuntakeskuksen yläsalissa lauantaina 23.3. klo 15, sunnuntaina 24.3. klo 15 ja tiistaina 26.3. klo 18. Vapaa pääsy.

Jaa artikkeli: