Kolmas kausi ympäristödiplomille

Kynttilälyhty lumisessa maassa.

Ympäristötyöhön suhtaudutaan myönteisesti Kouvolan seurakuntayhtymässä. Hautakynttilänkin valinnassa on syytä huomioida ympäristönäkökulma. Läheisen haudalle kannattaa hankkia kestävä hautalyhty, jossa voi polttaa kuoretonta kynttilää puhtaasti.

Kirkkohallitus myönsi 28. syyskuuta Kouvolan seurakuntayhtymälle ja sen seurakunnille ympäristödiplomin vuoteen 2028 saakka. Yhtymällä on ollut ympäristödiplomi vuodesta 2014, joten diplomi myönnettiin nyt kolmannen kerran.

Kirkon ympäristödiplomilla on oma auditointijärjestelmä, jonka avulla seurakunnan ympäristötyötä pisteytetään. Jotta ympäristödiplomin voi saada, seurakuntayhtymän ja vähintään puolen sen seurakunnista on todennettava ympäristönäkökulmien minimikriteerien toteutuminen kaikessa toiminnassaan. Tämän lisäksi syventäviä ympäristötavoitteita vaaditaan yli 100 pisteen arvoisesti.

Ympäristöasiantuntijat Mari Ylönen ja Anne Matilainen tarkastivat diplomin myöntämisperusteet Kouvolassa laajan kirjallisen sekä suullisen materiaalin pohjalta. Asiantuntijat tekivät viime toukokuussa tarkastuskäynnit hautausmaille ja kiinteistöihin sekä tapasivat jokaisen seurakunnan alueella työntekijöitä. Yllättäen tehdyissä pistokokeissa kiitosta sai esimerkiksi ylivahtimestari Jarmo Havukainen vaarallisten aineiden tuntemuksesta.

Ympäristökasvatus oli nostettu asiantuntijoiden raportissa seurakuntayhtymän ja sen seurakuntien vahvimmaksi osaamisalueeksi. Kaikki Kouvolan seurakunnat ovat laatineet omat suunnitelmansa ympäristökasvatuksesta. Kiitosta sai myös se, että yhtymä on toteuttanut useita siirtymiä pois fossiilisesta energiankulutuksesta ja energiatehokkuutta on parannettu. Kokonaisuutena ympäristötyöhön suhtaudutaan myönteisesti Kouvolan seurakuntayhtymässä.

Tarkastuksen yhteydessä huomioitiin myös kehittämiskohteet yhtymän ympäristötyössä. Tulevaisuudessa Kouvolan hautausmailla kävijöillä tulisi olla samat mahdollisuudet lajitella jätteitä. Lisäksi seurakuntayhtymän tarjoiluissa voisi lisätä lähi- ja luomuruuan osuutta.

Ympäristövinkki jouluksi

Joulunaikana moni meistä vierailee läheistensä haudoilla sytyttämässä kynttilöitä. Hautakynttilän valinnassa on syytä huomioida ympäristönäkökulma. Oman läheisen haudalle kannattaa hankkia kestävä hautalyhty, jossa voi polttaa kuoretonta kynttilää puhtaasti. Jos kuitenkin valitset kuorellisen hautakynttilän tai led-kynttilän, on tärkeää muistaa kynttiläjätteen lajittelu. Kouvolan seurakuntayhtymän hautausmailta löytyy esimerkiksi kynttilän metalliosille lajittelupisteitä, mutta hautausmailla ei ole tarjota täysin kattavia lajittelumahdollisuuksia.

Kynttilän muovikuoret ja kynttilälasit kuuluvat sekajätteeseen.

Viethän siis kynttiläjätteet omaisesi haudalta jätelajin mukaiseen kierrätykseen. Esimerkiksi rikkinäiset led-kynttilät kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun SER-keräyspisteelle. Luonto kiittää, kun huolehdimme yhdessä ympäristöystävällisesti kynttilöiden polttamisesta hautausmailla.

Jaa artikkeli: