Joulu lähestyy. Kirkkomme lähetys antaa muutamia viime hetken lahjavinkkejä niille, jotka haluavat antaa lahjaksi mielenkiintoista luettavaa.
Benedictus XVI: Kirkko ja moniarvoinen maailma – Neljä puhetta Saksassa vuosina 2005–2011. (KATT 2019)
Vanhin kirjaan valituista puheista on jo 16 vuotta vanha, ja itse kirjakin on julkaistu jo toissa vuonna ennen pandemian alkua, mutta kirja tarjoaa yhä oivalluksia lukijalleen. Kirja koostuu neljästä Benedictuksen Saksassa pitämästä puheesta. Puheet on suunnattu akateemiselle yhteisölle, muslimiseurakuntien edustajille, Saksan evankelisen kirkon edustajille ja Saksan liittopäiville. Toisin sanoen puheet on pidetty katolisen kirkon rajapinnoilla. Ne kertovat osaltaan kirkon mission monimuotoisuudesta.
Jarmo Kiilunen on kääntänyt puheet sujuvaksi suomeksi, ja Emil Anton on kirjoittanut mainion avaavan ja taustoittavan esipuheen.
Marko Juntunen: Matkalla islamilaisessa Suomessa. (Vastapaino 2020)
Muuttaja on ilmaisuvoimainen sana. Se viittaa ensisijaisesti muuttamiseen paikasta toiseen. Toisaalta se sallii myös tulkinnan muutoksen aikaansaamisesta. Marko Juntusen kirja kertoo muuttoliikkeen monista vaikutuksista. Se on kertomus siitä, kuinka turkulainen metsä on muuttoliikkeen myötä muuttunut monikulttuuriseksi lähiöksi, jonka ihmiset ovat verkostoituneet ympäri maailman.
Kirjan nimi viittaa islamiin, jolla onkin keskeinen osa Turun Varissuon tarinassa. Juntunen avaa asiantuntevasti islamin monimuotoisuutta. Kirja ei rajoitu islamiin, vaan siinä avataan laajemminkin Suomen sisäistä muuttoliikettä ja maahanmuuton historiaa. Kirja on tärkeä näkökulma tämän päivän Suomeen ja maailmaan laajemminkin.
Miriam Attias ja Jonna Kangasoja (toim.): Me ja ne – Välineitä vastakkainasettelun aikaan. (Into 2020)
Yhteiskunnan polarisaatio on paljon puhuttu teema. Se nousee esille, kun on puhe politiikasta, sukupolvien välisistä eroista, uskonnoista ja monesta muusta asiasta. Me ja ne auttaa ymmärtämään polarisaation taustoja ja rakenteita sekä sovittelua ja konfliktinratkaisua. Kirja koostuu sovittelun ammattilaisten ja tutkijoiden artikkeleista. Kirja on mainio esimerkki yleistajuistetusta tieteestä. Artikkelien tieteellinen perusta on vahva, ja samalla ne ovat helposti luettavia ja käytäntöön liittyviä.
Kirja on mainiota luettavaa kaikille. Polarisaation ja konfliktien perusrakenteiden ymmärtämisen voi katsoa olevan jännitteisessä ajassamme kansalaistaito. Erityisesti kirjaa voi suositella ihmisille, jotka elävät ja tekevät työtään jännitteisillä rajapinnoilla. Kirjan viimeisen kappaleen otsikko tiivistää paljon: ’Parempi maailma on mahdollinen’.
Simo Heininen: Matka Afrikkaan – Martti Rautasen päiväkirja 1868–1870 (Suomen kirkkohistoriallisen seuran toimituksia 2021)
Simo Hieninen on tarttunut tärkeään ja mielenkiintoiseen urakkaan, Martti Rautasen omien tekstien toimittamiseen suomeksi. Aiemmin on julkaistu kirjan verran Martti Rautasen kirjeitä Carl Hugo Hahnille, saksalaiselle lähetystyöntekijälle vuosilta 1888-1895. Tällä kertaa kyse on Martti Rautasen päiväkirjojamerkinnöistä matkalla Suomesta Ambomaalle. Tämä matka on historiallinen siksi, että samalla reissulla matkasivat työhönsä myös muut Suomen ev.-lut. kirkon ensimmäisistä lähetystyöntekijöistä ja heidän avustajistaan.
Rautasen kieli tuntuu aluksi kankealta ja vanhanaikaiselta, mutta sen lukemiseen tottuu. Sen jälkeen onkin varsin herkullista lukea tämän poikkeuksellisen merkittävän uran tehneet henkilön nuoruuden ajatuksia näkemästään ja kokemastaan – unohtamatta ihmisiä, joihin hän tutustui matkan varrella. Niille, jotka tietävät jotain Martti Rautasen ja hänen vaimonsa Friedan suhteesta, koskettavaa on lukea lyhyt päiväkirjamerkintä 23.6.1869: ”Kosin vihannassa puutarhassa noin 2 tuntia.”
Heininen on tehnyt hienon palveluksen ryhtyessään urakkaan. Me tarjoamme tätä lahjaideaksi.
Aulikki Mäkinen (toim.): Tulevaisuuden sanat – Kirkko kolmannella vuosituhannella. (Kirjapaja 2021)
Kirkko on osa muuttuvaa maailmaa. Joskus se on itse keskeinen muutosvoima, joskus muutosten hidastaja. Tällä hetkellä kirkko elää keskellä suurta paradigman muutosta, jonka myötä monet asiat nähdään, ilmaistaan ja eletään toisin. Kirjan yksitoista artikkelia taustoittavat muutosta, esittelevät sen periaatteita ja visioivat tulevaa. Näkökulmia on paljon, muiden muassa Raamatun, jumalanpalveluksen ja teologian kieli, moniäänisyys, yhteys, johtaminen ja tasa-arvo. Kaikkien näkökulmien takana on merkitys: kuinka kirkko voi elää merkityksellisesti nyt ja tulevaisuudessa.
Tulevaisuuden sanat sopii erinomaisesti aikaansa seuraavalle ja tulevasta kiinnostuneelle lukijalle huolimatta siitä, mille puolille erilaisia teologisia ja kirkkopoliittisia rajoja tämä katsoo kuuluvansa. Kirjan avulla lukija pääsee hyvin selville tämän päivän keskustelujen sisällöistä ja taustoista.
Edit: Lisätty 12.12.2021 klo 8.00 esittely kirjasta Tulevaisuuden sanat.Jaa artikkeli: