Toiveet vievät lapsuuteen

Sairaalamuusikko Anna Brummer näyttelijä Helena Ryti ja

Sairaalamuusikko Anna Brummer vierailee saattohoitopotilaiden luona laulamassa musiikkia, joka lohduttaa.

Kuvassa: Sairaalamuusikko Anna Brummerin kokemuksista ja saattohoitopotilaiden kohtaamisesta on syntynyt musiikillinen Elämän rajalla -esitys, jossa Brummer (harmaassa asussa) esittää itseään ja näyttelijä Helena Ryti muut roolit. 

Kansanlauluja, iskelmiä, oopperaa, klassista musiikkia, virsiä. Elämän loppuvaiheessa musiikkitoiveet ovat yhtä monenkirjavia kuin sitä pyytävät ihmiset.

Sairaalamuusikko Anna Brummer esittää juuri sellaista musiikkia, jota saattohoitopotilaat haluavat kuulla.

– Monet toiveet vievät lapsuuteen – musiikkiin, joka on soinut kotona, koulussa tai jota vanhemmat ovat laulaneet.

Brummerin valikoimissa on tuhansia lauluja. Jos jotakin toivetta ei listoilta löydy, Brummer tilaa nuotit kirjastosta.

Musiikki tuo lohtua, rauhoittaa ja avaa tunteita.

– Musiikin merkitys elämän loppuvaiheessa on erityisen suuri. Monet laulavat mukana ja saattavat kertoa musiikkiin liittyviä muistoja. Musiikkihetkessä muistisairaskin voi olla hetken oma entinen itsensä, hän kertoo.

Minulle tärkeintä on kulkea ihmisenä ihmisen rinnalla.

Brummer vierailee saattohoitopotilaiden luona viikoittain. Suurin osa potilaista haluaa kuulla musiikkia. Pienikin musiikkituokio ravitsee.

Brummerin instrumenttina on oma ääni.

– Tässä elämänvaiheessa pelkkä laulukin riittää, eikä esityksen tarvitse olla kokoonpanoltaan täydellinen. Ääni jo sinällään viestittää potilaalle läheisyyttä ja läsnäoloa.

Korona-aikana laulaminen on ollut kielletty, mutta Brummer on silti halunnut jatkaa vierailuja.

– Laulamisen sijasta etsin netistä musiikkia, jota potilaat haluavat kuulla.

Brummer on toiminut sairaalamuusikkona kuusi vuotta Terhokodissa ja Suursuon sairaalan saattohoidon ja palliatiivisen hoidon osastoilla Helsingissä. Sitä ennen Brummer työskenteli kanttorina ja musiikin opettajana.

– Sairaalamuusikon työ on mielenkiintoista, kiehtovaa ja hyvin ihmisläheistä. Minulle tärkeintä on kulkea ihmisenä ihmisen rinnalla. Koen, että muusikkona teen myös auttamistyötä.

– Kun olen kulkenut potilaiden kanssa lyhyemmän tai pidemmän aikaa, olen saanut lisää elämänkokemusta. Tässä työssä on avautunut, miten tärkeitä ihmissuhteet meille ovat.

Brummerin kokemusten pohjalta on syntynyt esitys Elämän rajalla, jossa kuolemaa ja luopumisen tematiikkaa lähestytään sairaalamuusikon näkökulmasta.

– Haluan esityksellä tuoda esiin, miten musiikkia tarvitaan myös palliatiivisen hoidon parissa, ja miten tärkeää hyvä saattohoito on. Musiikki antaa hienon mahdollisuuden tukea potilasta elämän loppuvaiheessa, Brummer sanoo.

Elämän rajalla -esitys Kuokkalan kirkossa ma 17.1. kello 19. 
Vapaa pääsy.
Musiikillinen esitys kohtaamisesta, välittämisestä ja musiikin voimasta sairaalaosastolla.Esiintyjinä sairaalamuusikko Anna Brummer ja näyttelijä Helena Ryti. Ohjaaja Jaana Taskinen.

Katso ajankohtaisimmat tiedot koronarajoituksista osoitteessa jyvaskylanseurakunta.fi.

Jaa artikkeli: