Tärkeän päivän tuki ja turva

Iina Ponsa kurkistaa kuusen oksien takaa.

Kaasolla on hääjuhlassa paljon valmisteltavaa – sellaistakin,
mikä ei näy häävieraille. Tehtävään lupautunut on morsiamen tärkeä tuki suurena juhlapäivänä.

Iina Ponsaa, 32, ei jännittänyt ryhtyä pikkusiskonsa ainoaksi kaasoksi. Peli oli selvä, sillä sisko oli ollut hänen häissään samoissa hommissa muutama vuosi sitten. Nyt Ponsa paneutuu itse hääavustajan tehtäviin ensimmäistä kertaa.

– Kaasolla on hääjuhlassa aika näkyvä ja vastuullinenkin rooli, joten tehtävä vaatii vähän heittäytymistä ja epämukavuusalueelle menemistä.

Sisaren hääjuhla pidetään elokuussa lapsuuden kotitilan navetan vintillä, ja juhla maaseudulla tulee olemaan perinteikäs kokonaisuus. Kotipaikan tunnelma tuo juhlaan rentoutta ja rauhaa koko hääväelle.

Häitä on valmisteltu nyt puolitoista vuotta. Kaason tehtävä valmisteluissa on tähän mennessä ollut isojen linjojen suunnittelua, mutta kesän lähestyessä käytännön järjestelyt ja tekeminen pääsevät vauhtiin.

Tärkeintä ja mieluisinta tehtävässä on olla morsiamen henkisenä tukena

– Häätiimissä on minun lisäkseni bestman, joka vastaa enemmän ohjelmasta ja viihdepuolesta. Minulla on taas juhlan järjestelyihin kotikenttäetua, koska miljöö on tuttu.

Monipuolistuva häiden vietto tuo vaihtelua myös hääjuhlassa avustavien läheisten rooleihin. Perinteisesti kaasoa ajatellaan morsiamen pukijana ja seuralaisena hääjuhlan aikana, ja kunniatehtävään valikoituu usein läheinen ystävä tai sukulainen. Yleensä kaaso on nainen, mutta hän voi olla myös mies.

Nykypäivänä kaasoja voi olla yksi tai useampia morsiamen ystäväpiiristä ja myös häiden koosta riippuen. Aiemmin Ponsa ajatteli, että kaasot valmistelevat lähinnä hääohjelmaa ja koristeluita. Kaasouteen liittyy kuitenkin paljon tehtäviä, jotka eivät näy häävieraille.

– Kaaso toki hoitaa monia juoksevia asioita morsiamen apuna, mutta tärkeintä ja mieluisinta tehtävässä on olla morsiamen henkisenä tukena jakamassa niitä tunteita, joita hääpäivä ja koko naimisiinmeno voi herättää.

Liika päsmäröinti ei kuulu kaason tehtäviin. Ponsasta on ihanaa järjestää juhlia, mutta hänestä on tärkeä pitää fokus hääparin toiveissa ja noudattaa niitä. Kulttuurituottajan ammatti antaa hänelle hyvät lähtökohdat kaiken tarvittavan huomioimiseen.

On kunniatehtävä olla tällä tavalla mukana läheisten tärkeässä juhlassa.

Kaaso on usein päävastuussa myös morsiamen polttareiden järjestelyistä. Morsiamena Ponsa ajatteli ensin, ettei välttämättä tarvitsisi tai haluaisi polttareita. Sittemmin ajatus on muuttunut.

– Ajattelen nyt, että polttarit on aika tärkeät. Tuntuu hyvältä ja ilahduttaa, kun ystävät kokoontuvat yhteen ja yllättävät. Jos polttarit ovat lähellä hääjuhlaa, ne voivat tarjota myös hetken irtioton hääjärjestelyistä.

Häätiimin tärkeä tehtävä on hoitaa hommat niin, ettei hääpari joudu miettimään järjestelyitä, vaan he saavat keskittyä tärkeään päivään. Ponsa ajattelee, että kaasoksi lupautuvien on hyvä varata tehtävälle tarpeeksi aikaa omasta kalenterista. Kaasoksi on hyvä pyytää sellainen ihminen, johon on täysi luottamus.

– On kunniatehtävä olla tällä tavalla mukana läheisten tärkeässä juhlassa.

Jaa artikkeli: