Sydämen asialla

Diakoni Ulla Hautamäki ja liikkuva seurakunta

Korona-aika pakotti miettimään asioita toisin, ja niin diakoni Ulla Hautamäki aloitti liikkuvat hartaudet.

Kuvassa: Ulla Hautamäen mukaan rukous yhdistettynä liikuntaan vahvistaa mieltä ja kehoa. Mukana liikkumassa Annukka Järveläinen (vas.), Annikki Jokinen, Marja-Leena Vilppola ja Pirjo Sinkkonen.

Jyväskylän seurakunnan diakoni Ulla Hautamäki ei antanut koronan lannistaa, vaan päätti yhdistää rukouksen ja liikkeen. Vastikään hänet palkittiin Kirkon vuoden 2021 John Vikström -liikuttajapalkinnolla. Juuri menestyksekkäät Liikkuva hartaus -tilaisuudet siivittivät Hautamäen voittoon. Palkintoperusteluissa hänen toimintansa todettiin erityisesti korona-aikana ehkäisseen yksinäisyyttä ja lisänneen kehon ja mielen hyvinvointia.

– Korona-aika pakotti miettimään asioita toisin. Kun kaikki muuttui, toiminnankin oli muututtava, Hautamäki sanoo.

Diakonian vanhustyön webinaarissa Hautamäki kuuli, kuinka toinen diakoni oli tavannut ikäihmisiä ulkona.

– Ajattelin, että sehän kiva. Jos ei voida mennä sisälle, tuodaan ikäihmiset ulos – ulkona kun on mahdollisuus olla väljästi, Hautamäki kertaa.

Liikkuvassa hartaudessa yhdistyvät rukous ja liike. Toiminta polkaistiin alkuun Kortepohjan Senja-korttelin asukkaiden kanssa.

– Kiersimme korttelin ja käytimme kortteja, joihin oli koottuna jumppaliikkeitä ja rukouksia, Hautamäki valottaa.

Liikkuminen voi olla mitä tahansa, vaikka imurointia tai roskien viemistä ulos.

Konsepti laajentui pian. Tätä nykyä Liikkuvia hartauksia järjestetään jo neljässä eri paikassa. Kortepohjan Senja-korttelin lisäksi jumpataan Keltinmäen Keitaalla. Kovempikuntoisille liikkujille järjestetään myös parin kilometrin mittaisia kävelyitä sekä Kortepohjassa että Keltinmäessä.

Hautamäki kohtaa liikkujia ulkona aina keskiviikkoisin kello 13. Korona-aikana tapahtumiin ei ole toistaiseksi ollut liikaa tunkua.

– Osallistujia on ollut kerrasta riippuen noin kymmenkunta. Se on ihan sopivan kokoinen määrä, sillä siinä säilyy vielä hyvä vuorovaikutus liikkujien kesken, Hautamäki arvioi.

Hautamäen lisäksi toimintaa pitää yllä kaksi vapaaehtoista.

Virikkeellisen toiminnan lisäksi diakonin keinona saada ihmiset liikkeelle on ollut liikuntakalenteri.

– Seurakuntalaisille jaettuihin kalentereihin tulee merkitä päivän kohdalle rasti jokaisesta viidentoista minuutin liikkumisesta, Hautamäki avaa ja lisää, että liikkuminen voi olla mitä tahansa, vaikka imurointia tai roskien viemistä ulos.

Kun täytetyn kalenterin myöhemmin palauttaa, on mahdollista osallistua diakoniatyön järjestämään arvontaan, jossa jaossa on ollut liikunta-aiheisia palkintoja. Viimeksi arvottiin kävelysauvat ja kaksi pakettia jumppakuminauhoja.

Ikäihmisten terveydestä huolehtiminen on sydämen asia

Hautamäen mukaan pieni kisailu on hyvästä, ja liikuntakalenteri onkin saanut aikaan leikkimielistä kilpailua liikkujien keskuudessa.

Kirkon John Vikström -liikuttajapalkintoja on jaettu vuodesta 2014 lähtien. Vuonna 2020 palkinnon voitti Aira Samulin. Tällä kertaa kolmen parhaan joukkoon Hautamäen lisäksi ylsivät liikkuvien addiktien liikuttaja Juhani Pitkänen sekä Koirabaana-kuntoportaat. Lopullisen päätöksen voittajasta teki Kirkon liikunta- ja urheiluneuvottelukunta, ja Hautamäki palkittiin Kirkon kasvatuksen päivillä tammikuussa.

– Yllätyin ensimmäisen kerran jo siitä, että minut oltiin ylipäätään asetettu ehdolle. Ehdokkaiden skaala oli laaja ja pääsin todella kovaan seuraan, Hautamäki naurahtaa.

Palkittu liikuttaja on aiemmalta koulutukseltaan myös sairaanhoitaja, ja kantaa edelleen huolta koronan vaikutuksista ikäihmisiin.

– Heidän kuntonsa laskee nyt todella roimasti, ihmiset on saatava liikkeelle.

– Ikäihmisten terveydestä huolehtiminen on sydämen asia, hän painottaa.

Liikkuva seurakunta

Jyväskylän seurakunta on liikkuva seurakunta. Liikkuva seurakunta on toimintamalli, jonka avulla liikettä voidaan seurakunnissa lisätä sekä tehdä näkyväksi. Jyväskylän seurakunnan liikuntayhteyshenkilöinä ovat kuluvan kaksivuotiskauden aikana toimineet kansainvälisen työn asiantuntija Ulla Klemettinen sekä nuoriso- ja rippikoulutyön asiantuntija Janne Kippola.

Ajankohtaisimmat tiedot Liikkuvista hartauksista löydät seurakunnan tapahtumakalenterista jyvaskylanseurakunta.fi 
Jaa artikkeli: