Strömsö

Mokaaminen on inhimillistä, ja sitä sattuu kaikille. Se on ongelma ainoastaan niille, jotka ottavat itsensä liian vakavasti.

Strömsö on suomenruotsalainen tv-ohjelma, jossa hyväntuuliset ja reippaat ihmiset puuhaavat kaikenlaista. Laitetaan ruokaa, askarrellaan ja nikkaroidaan. Valmista syntyy kadehdittavan kätevästi. Ei ihme, että ohjelman innoittamana on syntynyt sanonta ”Ei sujunut kuin Strömsössä”.

Facebookin Ei menny kuin Strömsössä -ryhmässä on yli 130 000 jäsentä. Siellä jaetaan kuvia ja kertomuksia arjen epäonnistumisista, nauretaan hyväntahtoisesti omille ja muiden kohelluksille. Kuvia epäonnistuneista ruuista ja leipomuksista, lemmikkien aikaansaamasta hävityksestä, lasten hilpeistä piirroksista – loputon määrä tarinoita elämässä sattuneista mokailuista. Miten poistaa sulaneen muovileikkuulaudan rippeet uunista? Miten nolata itsensä asiakkaan/esimiehen/opettajan/anopin edessä? Arveluttavan viestin lähettäminen väärälle vastaanottajalle on myös suosittua.

Mokaaminen on inhimillistä, ja sitä sattuu kaikille.

Mokaaminen on inhimillistä, ja sitä sattuu kaikille. Se on ongelma ainoastaan niille, jotka ottavat itsensä liian vakavasti. Ruotsalaisten, koko perheen Lasse-elokuvien päähenkilön isä on joskus lausahtanut armeliaan kommentin, jonka koetan itsekin pitää mielessä. ”Jälkeenpäin naurattaa.” Se on hyvä lohtu silloin, kun asiat menevät pieleen ja pinna uhkaa kiristyä.

Kesän mittaan tuli mokattua monta kertaa. Milloin omaa tyhmyyttään, milloin laiskuuttaan, milloin muuten vain. Tuli muun muassa miehen kanssa öljyttyä pihaterassit niin, että pihakiveystä, sokkelia tai talon laudoitusta ei suojattu. Mitä suotta, musta terassiöljy lähtee vaaleasta kiveyksestä todella helposti, hankaamalla ja kulumalla – vuosikymmenten saatossa. Öljyä oli tietysti kohtuullisen runsaasti myös öljyäjissä, mutta kyllä meidät vielä gepardista erotti.

Itselle nauraminen on tärkeä taito. Sitä tarvitaan taas, kun syksy ja arki vyöryvät vauhdilla päälle. Vauhdissa asioita unohtuu, joku menee pieleen, housut repeävät kriittisellä hetkellä tai suusta pääsee jotain holtitonta. Entä sitten? Vaikka Strömsössä asiat poikkeuksetta onnistuvat, kaikki eivät voi asua siellä. Meidän muiden kannattaa muistaa, että ankeimmatkin epäonnistumiset ovat hetken päästä historiaa. Jälkeenpäin naurattaa.

Jaa artikkeli: