Rokotuksia

Olen rokotemyönteinen. Valituksenvastaisen rokotteen ottaisin heti, jos sellainen keksittäisiin.

Influenssa on hurja tauti. Huomasin sen keväällä, kun influenssa pesiytyi nurkkiimme viikkokausiksi. Tauti iski, vaikka rokotukset sitä vastaan on otettu jo kymmenen vuotta. Entistä suuremmalla varmuudella otan rokotuksen säännöllisesti jatkossakin, jotta kevään kaltainen, koko perheen piessyt hurjimus sairaalareissuineen ei toistuisi.

Kaikki eivät ajattele rokotuksista samoin. Rokotevastaisuus on vanha ilmiö, joka aika ajoin nostaa päätään – vaihtelevilla syillä. Itse pidän tätä pääosin vastuuttomana ja vaarallisena. Olen rokotemyönteinen.

Valituksenvastaisen rokotteen ottaisin heti, jos sellainen keksittäisiin. Tämä olisi niin sanottu kaksoisrokote. Ensinnäkin se tekisi immuuniksi joutavanpäiväiselle valittamiselle, jota ympäriltä jatkuvasti kuuluu. Vaikka nyt esimerkiksi sille, että riskiryhmien rokotepäivänä jonot olivat pitkät, jonottajille ei ollut tuoleja, ja lopulta ilmaiseksi jaettava rokote loppui kesken. En sano tässä yhteydessä mitään ilmaisista ämpäreistä saati maksullisista muumimukeista. En sano, vaikka mieli tekisi.

Ihan näissä kirkkopiireissäkin kuulee jatkuvaa marmatusta. Valitetaan vuoroin liiasta suvaitsevaisuudesta ja suvaitsemattomuudesta, vanhanaikaisuudesta ja moderniudesta, tekemisestä ja tekemisen puutteesta, asioihin puuttumisesta ja puuttumattomuudesta, sanomisesta ja sanomatta jättämisestä. Valittamiseen ei totu eikä turru. Se väsyttää ja pistää vihaksi, välillä naurattaa ja joskus itkettää.

Valituksenvastaisen kaksoisrokotteen toinen puoli kohdistuisi itseen. Sen avulla osaisi pitää suunsa supussa – etenkin silloin kun sanomisen tarve on kovimmillaan. Jättäisi marmattamatta bassojytkettä jumputtavista bemaripojista, maakuntalehden Lyhyet-palstan ammattivalittajista, väärään paikkaan punnatuista koirankakoista, vilkkuvista jouluvaloista, kaupan kassajonossa nilkoille työntyvistä kärrääjistä, nauhoitetulta kuulostavista teennäisistä puhelinmyyjistä, viikkokausien pimeydestä, pykivistä nettiyhteyksistä, ahtaista pysäköintiruuduista ja kadulle syljetyistä nuuskapusseista. Ihan vain muutamia esimerkkejä mainitakseni.

Jaa artikkeli: