Reilu loma, parempi mieli

Kylmä alkukesä saa suomalaiset varaamaan äkkilähtöjä hiekkarannoille. Matkailu on kasvava ala, jolla on suuria vaikutuksia turistikohteissa. Loma voi olla paitsi halpa myös reilu, muistuttaa Reilun matkailun yhdistys.

Lentokoneet suihkivat taivaalla ja vievät onnekkaita turisteja uusiin kaupunkeihin tai edellisvuosista tutuille rannoille. Matkalaukun pyörien jyrinä on monelle maailman kaunein luontoääni.

Matkailu on yksi maailman nopeimmin kasvavia aloja ja merkittävä työllistäjä. Maailmanlaajuisesti matkoja tehdään yli miljardi vuodessa.

– Kaikki matkailun vaikutukset eivät kuitenkaan ole myönteisiä, ja Reilun matkailun yhdistys haluaa muistuttaa matkailijaa hänen vastuustaan, sanoo yhdistyksen aktiivijäsen Mari Holopainen Jyväskylästä.

– Paras mahdollinen tilanne olisi, että vastaanottavat maat voisivat hyötyä matkailusta ilman ympäristönsä tai kulttuurinsa uhraamista, ja samalla syntyisi aitoja kohtaamisia.

Holopainen opettaa matkailuaineita Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ja on kiinnostunut matkailupalveluiden kehittämisestä erilaisten yhteistyöhankkeiden kautta.

Reilua, kun paikalliset hyötyvät

Reiluus ja kestävyys ovat matkailun nousevia trendejä, Reilun matkailun yhdistys uskoo. Kestävä matkailu ei ole erillinen matkatyyppi, vaan käytäntöjä ja tavoitteita, joita voi soveltaa kaikkeen matkustamiseen – kuten pienten paikallisten matkailuyritysten suosimista kansainvälisten ketjujen sijaan.

– Pienet paikallisomisteiset yritykset voivat työllistää paikallisia ihmisiä, jolloin matkailun hyödyt jakautuvat tasaisesti, yhdistys muistuttaa.

Reilu matkailija kiinnittää huomiota myös ympäristöön. Kestävä matkailu hyödyntää luontokohteita vahingoittamatta luontoa sekä minimoi jätteitä ja käyttää energiaa tehokkaasti.

Kampanja lapsiseksiturismia vastaan

Tällä hetkellä yhdistys kampanjoi lapsiseksiturismia vastaan. Seksi alaikäisen kanssa on rikos myös Suomen rajojen ulkopuolella, yhdistys muistuttaa.

– Yksi suurimmista haasteista lapsiseksiturismin vastaisessa taistelussa on hiljaisuus. Asiasta ei haluta tietää, sitä ei haluta nähdä, eikä siihen haluta puuttua.

Monet matkanjärjestäjät, hotellit, lentoyhtiöt ja muut matkailualan toimijat ovat jo sitoutuneet eettisiin koodistoihin, joiden avulla pyritään ehkäisemään lapsiseksiturismia.

Vastuullisuus on nouseva trendi

Reilun matkailun yhdistys on saanut viestiään perille. Yhdistyksen kannatusjäseniksi on liittynyt isoja matkailualan toimijoita.

Vastuulliset matkanjärjestäjät vaativat yhteistyökumppaneiltaan sertifikaatteja, jotka varmistavat esimerkiksi ympäristön huomioon ottamisen ja syrjimättömän henkilöstön kohtelun sekä tarkan työaikalainsäädännön noudattamisen.

Matkanjärjestäjien mukaan reiluus ei vielä ole kynnyskysymys, kun matkan ostaja etsii netistä hotelleja ja lomalentoja. Vastuullisuus on kuitenkin tulevaisuuden trendi, osa matkanjärjestäjistä näkee.

Reilu matka ei ole kallis matka

Mari Holopaisen mukaan matkailualan toimijat pitävät vastuullisuutta tärkeänä.

– Se on elinehto bisnekselle pidemmällä aikavälillä. Suomessa tilanne on muutenkin hyvä kattavan lainsäädännön vuoksi, Holopainen iloitsee.

– Yksi hieno avaus on yhteistyö Aurinkomatkojen kanssa. Tavoitteena on kouluttaa koko Aurinkomatkojen henkilökunta ymmärtämään vastuullisen matkailun keskeiset periaatteet, ongelmakohdat ja kehittämistavat.

Holopaisen mukaan reilu matka ei välttämättä tarkoita kallista matkaa.

– Suosi julkisia kulkuneuvoja, valitse majoitus pieniltä toimijoilta ja matkusta sesongin ulkopuolella, Holopainen neuvoo.

– Ne ovat hyviä käytäntöjä ja lempeitä myös kukkarolle. Pienikin vastuullinen valinta on parempi kuin ei mitään. Jos jokin epäkohta jää arveluttamaan, anna palveluntarjoajalle palautetta ja kehitysehdotuksia.

Juttuun on haastateltu Reilun matkailun yhdistyksen lisäksi eri matkatoimistoja. Lisätietoja:
www.reilumatkailu.fi

Jaa artikkeli: