Pääkirjoitus: Tapahtumien ytimessä

Jonna Arola

Poikkeuksellinen aika antaa tapahtumille myös mahdollisuuden palata juurilleen.

Näyttää siltä, että tänä syksynä pääsemme Jyväskylässäkin kokemaan ja näkemään tapahtumia, jotka kuuluvat kaupunkilaisten vuodenkiertoon. Wemmi-markkinat pystyttiin järjestämään, samoin Finlandia Marathon. Tapahtumajärjestäjien tilanne on Suomessa niin lohduton, että jokainen turvallisesti toteutettu tapahtuma tuntuu pieneltä voitolta katalasta viruksesta.

Menneinä vuosina monet tapahtumat ovat paisuneet vuosi vuodelta kuin pullataikinat. Odotusarvona on ollut, että asiat tehdään aina suuremmin ja paremmin, ja tarjolla on jotakin ennennäkemätöntä. 1980-luvulla kurkistelin Pori Jazzeilla hämyisiin telttoihin, joissa soi saksofoni. 25 vuotta myöhemmin katsoin samaisella festivaalilla ihka oikeaa Elton Johnia. Pori Jazzin äkkipysäys oli kesällä kivuliaan suuri, mutta tänä vuonna paisuminen pysähtyi muillakin. Selviytyäkseen on pitänyt keksiä jotakin muuta kuin aiempaa suurempaa ja mahtipontisempaa.

Esimerkiksi Valon kaupunki -tapahtuma toteutetaan tänä vuonna entistä pimeämpänä aikana, kun sen ajankohta siirtyi marraskuun loppupuolelle, joulun odotuksen tunnelmiin. Seurakunta on tapahtumassa mukana ja suunnittelee värivalojen rinnalle myös kynttiläpolkua hautausmaalle.

Juuri nyt seurakunnalla on kylässä Lapuan piispa Simo Peura. Jyväskylässä oli piispantarkastus viimeksi kymmenen vuotta sitten. Koronatilannetta on pohdittu jatkuvasti ohjelmaa järjestettäessä, ja esimerkiksi tilaisuuksien kokoa on rajoitettu. Osa tapahtumista nähdään poikkeuksellisesti verkossa. Tarkastus huipentuu tulevana sunnuntaina Simo Peuran toimittamaan piispanmessuun Taulumäen kirkossa.

Myös nykytanssifestivaali Tanssin aika on parhaillaan käynnissä Jyväskylässä. Tänä vuonna tapahtuman oli tarkoitus olla kansainvälisempi kuin koskaan, mutta harmillisesti ohjelmisto kapeni huomattavasti, kun ulkomaisten esiintyjien esitykset jouduttiin perumaan koronapandemian vuoksi. Näin ollen lavalla kuitenkin nähdään entistä enemmän jyväskyläläisiä tanssitaiteilijoita.

Poikkeuksellinen aika antaa tapahtumille myös mahdollisuuden palata juurilleen. Nähdä entistä selvemmin tapahtuman ydin ja samalla kokeilla jotain uutta – tai vanhaa. Se ei ole huono asia.

Jaa artikkeli: