Odotuksen aika

Tuore päätös leirikeskushankkeen hylkäämisestä lyö eniten korville lasten ja nuorten toimintaa. Työntekijöiden jaksaminen on oma lukunsa.

”Odottaminen on pelottavaa, koska ei tiedä mitä on odotettavissa”, sanoo ystävää odottava yksinäinen Pii Timo Parvelan palkitussa lastenkirjassa Keinulauta. Odottaminen voi olla myös jännittävää, kihelmöivää tai hermoja raastavan raskasta. Riippuu siitä, mitä odottaa, ja siitä, miten kauan odotus kestää. Varmaa on, että odottavan aika tuntuu pitkältä.

Seurakunnan kiinteistöpäätösten odottamisesta on tullut pysyvä olotila. Seurakunnan työ ja toiminta on ollut jo vuosia tilapäisyyden, väistötilojen ja monenlaisen käytännön ongelmanratkaisun värittämää. Esimerkkinä vaikkapa oma työpisteeni: seitsemästä työvuodesta seurakunnalla viimeiset kuusi ja puoli olen ollut erilaisissa väistötiloissa.

Keskustan tilahankkeet ovat jonossa jumissa, koska Reimarin kiinteistökaupoista tehtiin valitus. Niin kauan kun valitusprosessi on kesken, mitään ei tapahdu kunnostusta vaativalle Kaupunginkirkolle eikä sisäilmaongelmista kärsivälle Vanhalle Pappilallekaan. Ja yhtä kauan seurakunnan toiminta keskustan alueella on ripoteltu kirjaviin tilapäistiloihin useaan osoitteeseen. Vuokrakulut väistötiloissa polttavat puolisen miljoonaa vuodessa, vaikka sille rahalle voisi helposti keksiä viisaampaakin käyttöä.

Tuore päätös leirikeskushankkeen hylkäämisestä voi olla vaikutuksiltaan dramaattisempi kuin Reimari-asian jarruttaminen. Siinä missä puheissa, kyselyissä ja vaalilupauksissa jaksetaan väsymättä korostaa lasten ja nuorten toiminnan merkitystä seurakuntien tulevaisuudelle, Vesalan hankkeen hylkäämisellä lyödään eniten korville juuri näitä. Terve, toimiva ja riittävän tilava leirikeskus palvelisi erityisesti lasten ja nuorten retki- ja leiritoimintaa. Tällaista ei tuoreimman ratkaisun seurauksena ole lähitulevaisuudessa tarjolla.

Työntekijöiden jaksaminen on oma lukunsa. Sisäilmaongelmaisissa tiloissa työskenteleminen uhkaa terveyttä, ongelmallisten tilojen väisteleminen taas vaikeuttaa työntekoa. Loppumaton odottaminen vie virtaa, jonka voisi suunnata työntekoon. Vaikka joulupukin odottaminen käy voimille, siitä voi sanoa varmasti, milloin odotus päättyy. Se päättyy jouluna.

Jaa artikkeli: