Missä sielu on ja osaako Jumala lentää?

Lasten suusta ne kirpeimmät kysymykset tulevat. Lapsia askarruttaa se, mitä he ovat pyhäkoulussa ja seurakunnan kerhoissa kuulleet. Pastorit Heli Ahonen ja Kristiina Ridanpää pohtivat lasten kysymyksiä.

Onko taivaassa valoja?

On. Pimeä saattaa tuntua pelottavalta, mutta kun sytyttää valon pimeään huoneeseen, pelko väistyy. Jumala on sytyttänyt valot maailmaan luomalla auringon sekä kuun ja tähdet. Jumala tietää, että valot tarvitaan. Taivas tarkoittaa Jumalan lähellä olemista. Jumalasta lähtevä valo on aina sopiva. Ei liian kirkas eikä liian himmeä.

Jeesus sanoo, että ”minä olen maailman valo”. Jeesus tarkoittaa valolla asioitten ymmärtämistä ja sitä, että Jeesus tuli näyttämään meille esimerkin. Jeesus kutsuu meidät ”seuraa johtajaa” -leikkiin, jossa hän itse on johtaja. (KR)

Missä sielu minussa asuu?

Sielulla ei ole minussa sellaista paikkaa kuin sydämellä, vatsalla, maksalla ja munuaisilla. Ehkä sielu on samoilla paikoilla kuin ilo, suru, leikkimielisyys, myötätunto, pyhän aavistus ja avuliaisuus. (KR)

Miksi Taivaan Isä rakastaa minua vaikka olisin tehnyt tyhmyyksiä?
Taivaan Isä on luonut minut ja tietää, että minä olen enemmän kuin tekoni – ovatpa ne tyhmiä tai viisaita. Jumalan rakkaus ei johdu minusta eikä sinusta vaan Jumalasta itsestään.

Me ihmiset rakastumme, kun näemme jotain rakastettavaa. Ihmisen rakkaus syttyy rakastettavasta kohteesta. Jumalan rakkautta ei tarvitse ”sytyttää”. Rakkaus on jo valmiina Jumalassa. (KR)

Voiko Jeesusta nähdä? Missä hän asuu?

Nyt emme voi nähdä Jeesusta. Mutta 2000 vuotta sitten hän syntyi Israelissa. Silloin ihmiset näkivät hänet sekä puhuivat, ruokailivat ja kulkivat hänen kanssaan. Noista ajoista ja tapahtumista kerrotaan Raamatussa. Ensimmäisessä Johanneksen kirjeessä sanotaan Jeesuksesta ja hänen sanomastaan näin: ”minkä olemme kuulleet, minkä omin silmin nähneet, mitä katselleet ja käsin koskettaneet, siitä me puhumme…” Maan päältä Jeesus palasi Isän Jumalan luo. Jeesus on luvannut tulla aikojen lopussa tähän maailmaan niin, että hänet voidaan nähdä. (KR)

Kun mentiin lomalle lentokoneella, niin Jumalaa ei näkynyt, vaikka lensimme pilvien yläpuolella.

Saman havainnon teki maailman ensimmäinen avaruuslentäjä Juri Gagarin. Hänkään ei löytänyt Jumalaa avaruudesta. Tätä on kommentoinut aivokirurgi sanomalla, että hän on tehnyt lähes lukemattoman määrän aivoleikkauksia eikä ole nähnyt yhtään ajatusta.
Ei Jumala löydy pilvistä ja avaruudesta, vaan hän on tavattavissa seurakuntansa keskellä, ”siellä missä julistetaan armon ja sovituksen sanaa”, kuten rukouksessa sanotaan. (KR)

Osaako Taivaan Isä lentää. Jos se on vaikka keiju?

Taivaan Isä ei ole keiju. Taivaan Isä pystyy olemaan yhtä aikaa joka paikassa Henkensä avulla. Hän on suuri ja ihminen on pieni. Siksi me emme pysty ymmärtämään, miten kaikki on mahdollista. Minusta Taivaan Isä ehdottomasti osaa lentää – osaahan ihminenkin apuvälineellä. (KR)

Ei Jumalalta voi mitään kysyä, kun  häntä ei näe

Jumalalta voi kysyä mitä vaan rukouksessa. Hän ei vastaa yhtä selkeästi kuin me ihmiset pystymme vastaamaan toisillemme. Joskus voi tuntua, että Hän ei vastaa, mutta toisaalta Jumalan vastauksen voi joskus tuntea omissa ajatuksissa tai sydämessä. Tai omassatunnossa. Jumala käyttää suunaan joskus myös toisia ihmisiä. (HA)

Jumala on valkoinen vanha ukko

Jokaisella meistä on mielikuva siitä, miltä Jumala ehkä näyttää. Sitä ei voi varmasti tietää, koska Jumalaa ei voi suoranaisesti nähdä. Siksi jokainen mielikuva on oikea. Jumalasta käytetään usein nimitystä Taivaan Isä, ja Raamatun mukaan Jumala on ollut olemassa aina. Siksi moni varmasti ajattelee, että Jumala on vanha mies. (HA)

Hartaudessa katseltiin käsiä ja puhuttiin Jumalan kämmenistä. Lapsi totesi: tuntuu ihan Jumalalta

Raamatussa kerrotaan, että Jumala on luonut ihmisen sillä tavalla, että ihmisestä tuli Jumalan kuva. Ehkä omat kädet tuntuvat Jumalalta siksi, että sinäkin olet kuva Jumalasta. Omat kädet ovat siinäkin mielessä Jumalan käsien kaltaiset, että Jumala haluaa, että me olisimme hänen käsiään tässä maailmassa ja tekisimme niillä paljon hyvää, auttaisimme toisiamme ja niin edelleen. (HA)

 

Jaa artikkeli: