Lillin ensimmäinen joulu

Marianna Raivio ja kääpiöpinseri Lilli

Joulun aikaan pieni kääpiöpinserin pentu saa seuraa kahdesta japaninpystykorvasta.

Marianna Raiviosta tuli koiranomistaja tänä syksynä. Tilanne tuli eteen osittain yllätyksenä.

– Suunnittelin vuosia koiran hankkimista, mutta matkan varrella oli takapakkeja, ja olin jo oikeastaan ehtinyt luopua ajatuksesta, Raivio aloittaa.

Raiviolla ei juurikaan ollut aiempaa kokemusta lemmikkieläimistä, joskin lapsuudenkodistaan hän muistaa undulaatit. Kun naapuripariskunta vinkkasi eräästä pentueesta, päätti Raivio lähteä Urjalaan. Siellä odotti kääpiöpinseri Lilli.

– Olin lukenut koiraoppaita ja hankkinut joitain tarvikkeitakin, joten yhtäkkinen koiran otto oli luontevaa, Raivio muistelee.

– Kotimatka ja ensimmäinen yö uudessa kodissa sujuivat hyvin, eikä Lilli itkenyt tai kärsinyt eroahdistuksesta.

Joulu on ennen kaikkea perhejuhla, niin myös tänä vuonna, minulla ja Lillillä.

Etätyöaika on mahdollistanut sujuvan pentuarjen. Kun Raivio tekee töitä, asettuu Lilli makaamaan hänen villasukkiensa päälle, työpöydän alle. Pian parivaljakko aloittaa pentueskarin.

– Lillissä on vilkas ja rauhallinen puoli. Illalla hän ravaa ympäri asuntoa, mutta hänestä näkee myös selkeästi, kun on ”päiväuniaika”, Raivio osaa kertoa.

– Lilli on seurakoira, enkä hänestä näyttelykoiraa aiokaan. Kunhan hän vähän kasvaa, saan hänestä hyvän lenkkikaverin.

Lilli on tehnyt aktiivisesti tuttavuutta uuteen elinympäristöönsä. Raivio on rohkeasti totuttanut pentuaan uusiin ihmisiin ja muihin koiriin tutustuminen alkaa heti rokotusten jälkeen.

– Jyväskylässä on hyvin aktiviteetteja koiralle, puistoja ja rantoja, Raivio kiittää.

– Koiraystävälliset kahvilat ja ravintolat ovat myös kiva juttu.

Myös joulun suunnitelmat alkavat Marianna Raiviolla ja Lillillä olla selvät.

– Me lähdemme Lillin kanssa sukulaisiin jouluksi, Raivio iloitsee.

Hän kertoo, että siskon perheen luona jouluun kuuluvat isot kuuset, hyvät ruuat ja paljon väkeä. Lillin ensimmäisessä joulussa on mukana myös koirakavereita.

– Siskolla on kaksi japaninpystykorvaa. Saa nähdä, kuinka kolmikko tulee keskenään toimeen.

– Joulu on ennen kaikkea perhejuhla, niin myös tänä vuonna, minulla ja Lillillä.

Lemmikit siunataan Kirkkopuistossa

Kun Joosef ja Maria tekivät matkaa kohti verollepanoa, heidän matkassaan kulki aasi. Jeesus syntyi tallissa ja makasi hevosten ruokakaukalossa samalla, kun kedolla paimenet kaitsivat lampaitaan. Eläinteema on keskeinen jo jouluevankeliumissa, ja joulu on eittämättä myös eläinkunnan juhlaa.

Sunnuntaina 19.12. kello 16 Jyväskylän seurakunta järjestää Kirkkopuistossa lemmikkien joulusiunauksen. Paikalle ovat tervetulleita kaikki nelijalkaiset sekä eläinten ystävät.

Lemmikki vaikuttaa monin tavoin omistajansa hyvinvointiin.

Tapahtumassa kuullaan jouluista musiikkia ja puhetta joulun sanomasta. Yhdistyksistä Keski-Suomen pelastuskoirat on lähtenyt tapahtumaan mukaan.

– Lemmikkien joulusiunaus on järjestetty Kirkkopuistossa aiemmin kerran, ennen koronaa, pastori Satu Konsti kertoo ja lisää tapahtuman olevan luonteva osa Jyväskylän seurakunnan toimintaa, jossa muun muassa ympäristön eteen tehtävä työ on tärkeässä osassa.

Konsti muistuttaa, että eläimet ovat osa luomakuntaa, jota meidän ihmisten tehtävä on viljellä ja varjella.

– On olemassa paljon tutkimustietoa, jonka mukaan lemmikki vaikuttaa monin tavoin omistajansa hyvinvointiin, Konsti toteaa.

Jaa artikkeli: