”Laulujen tekeminen on olemiseni tapa”

Viitasen Piia mustassa pitkässä mekossa tyhjällä hiekkarannalla.

Viitasen Piia -yhtyeen solisti Piia Viitanen viimeistelee parasta aikaa uutta albumiaan. Uusia kappaleita kuullaan Kaupunginkirkossa toukokuussa.

Kesällä Piia Viitanen aikoo työstää uuden levynsä loppuun ja tehdä indie 
folk -yhtyeensä kanssa muutamia keikkoja. ”Työnteon ohessa koitan nauttia kesästä kaikkinensa, yhdessä pienen ihmisen kanssa”, Viitanen sanoo.

Laulaja-lauluntekijä Piia Viitanen on luotsannut Viitasen Piia -nimistä indie folk -yhtyettä nyt reilun kymmenen vuoden ajan, ja julkaissut yhteensä neljä kriitikoiden kehumaa pitkäsoittoa. Korona-ajan jälkeen Viitanen jäi hoitovapaalle, ja viime aikoina hän on päässyt kokeilemaan perhe-elämän sekä artistiuden yhdistämistä uudessa elämänvaiheessaan.

– Äitiyden ja musiikillisen minäni yhdistäminen on toistaiseksi sujunut hyvin. Heti lapsen syntymän jälkeen sitä oli tietysti sidottu vain äitinä olemiseen, mutta nyt satunnainen keikkailu jo onnistuu, ja se rytmittää kivasti kotona olemista, Viitanen aloittaa.

Laulut vaativat aikaa ja tilaa.

– Pohdin aluksi paljon, onko liian aikaista karata kotoa keikoille, mutta puolen vuoden keikkatauon jälkeen harvakseltaan musisointi on tuntunut virkistävältä ja muistuttanut siitä, kuka olen uuden äitiroolini lisäksi. Tämä on sitä, mistä nautin ja josta haluan pitää kiinni.

Uutta musiikkiakin on jo syntynyt pitkän hiljaiselon jälkeen. Viitasen tavoitteena on päästä julkaisemaan uusi albumi ensi vuoden puolella, ja ensimmäinen single olisi tarkoitus julkaista vielä tämän vuoden lopulla.

– Tällä kertaa levyntekoprosessi on ollut pitkä. Albumilla on nyt kappaleita kolmen vuoden ajalta, joista osan olen tehnyt odotusaikana ja osan lapseni syntymän jälkeen, Viitanen avaa.

– Sävellän ja sanoitan laulut itse ja huomaan niiden työstämisen olevan erilaista nyt, kun aikaa on aiempaa vähemmän. Laulut vaativat aikaa ja tilaa, eivätkä ne synny, ellei ole mahdollisuutta pysähtyä niiden äärelle.

Viitanen ammentaa teksteihinsä elämästä ja ympäröivästä maailmasta laajalla skaalalla. Viitanen näkee lyriikoissaan myös elämänvaiheet, joissa hän on kulloinkin elänyt.

– Laulujen tekeminen on olemiseni tapa ja väylä itseilmaisulle. Olen pohtinut kirjoittaessani lukuisia henkilökohtaisia ja yhteiskunnallisiakin kysymyksiä elämästä. Myös aiempi työhistoriani sosiaalialalla kuuluu tuotannossani, Viitanen kertoo.

– Olen laulanut muun muassa luonnosta sekä sodan ja rauhan välisestä tematiikasta. On tavallaan surullista, miten ajankohtaisia aiheet ovat yhä. Ensimmäisten kirjoittamieni rauhanlaulujen aikaan sota ei ollut niin lähellä meitä kuin se on nyt.

Musiikillisista unelmista kysyttäessä Viitanen toivoo saavansa jatkaa valitsemallaan tiellä.

– Haaveenani on luoda uutta ja esittää sitä ihmisille. On pieni ihme, että olen saanut tehdä musiikkia päätoimisesti jo näin pitkään, Viitanen kiittää.

Yläkaupungin Yö on ihana juttu, jonne mielellään suuntaa nauttimaan ohjelmasta.

– Yhtyeemme ei soita valtavirtamusiikkia, eikä sitä siten soiteta esimerkiksi suurilla radiokanavilla. Indiellä on omat lainalaisuutensa, ja esimerkiksi taloudellisesti urapolku voi olla hyvinkin haastava.

Toukokuun viimeisenä viikonloppuna Viitanen esiintyy Jyväskylän seurakunnan järjestämässä konsertissa Yläkaupungin Yö -festivaalilla. Monitaiteinen kaupunkifestivaali on pääkaupunkiseudulla asuvalle Viitaselle entuudestaan tuttu.

– Olen opiskellut aikoinaan Jyväskylässä, ja vanhempani asuvat siellä yhä. Yläkaupungin Yö on ihana juttu, jonne mielellään suuntaa nauttimaan ohjelmasta. Viime vuonnakin olin paikan päällä fiilistelemässä silloista tarjontaa, Viitanen muistelee.

Keikalla on luvassa lauluja kaikilta yhtyeemme aiemmilta levyiltä sekä jotain uutta.

Viitanen esiintyy soolona Kaupunginkirkossa tapahtuman avajaisiltana, perjantaina 26. toukokuuta.

– Keikalla on luvassa lauluja kaikilta yhtyeemme aiemmilta levyiltä sekä jotain uutta, vielä julkaisematonta materiaalia. Odotan iltaa jo nyt todella paljon, Viitanen paljastaa.

Kaupunginkirkkoa Viitanen kuvailee keikkapaikkana kauniiksi ja kotoisaksi.

– Olen esiintynyt kirkoissa jonkin verran ja ollut vaikuttunut niiden tunnelmallisuudesta kerta toisensa perään. Kirkkosalit ovat olleet niin hyviä ja sopivia paikkoja näille lauluille, Viitanen iloitsee.

Jaa artikkeli: