Joka apua saa sitä tajuu myös antaa

Arto Viitala

Pave Maijasen laulun sanat Pidä huolta ovat meille kehotus rakastaa lähimmäisiämme ja itseämme.

Pave Maijasen laulu Pidä huolta ei ole joululaulu, mutta sen sanat sopivat hyvin myös joulun aikaan: ”Pidä huolta itsestäs ja niistä, jotka kärsii. Anna almu sille, joka elääkseen sen tarvii. Muista siellä rakentaa, missä koti maahan sortuu”.

Tuntuu, että tämä laulu on entistäkin ajankohtaisempi seuratessamme uutisia sotien aiheuttamista kotien sortumisista ja muusta kärsimyksestä. Jälleen kerran taistellaan Lähi-idässä, ja Ukrainassakin jatkuu lohduton sota. Kansainväliselle hätäavulle on suuri tarve näillä alueilla ja monissa muissakin maissa. Unohtamatta, että omassa maassammekin on paljon niin aineellista kuin henkistä hätää.

Pave Maijasen laulu jatkuu muistuttaen auttamisen vastavuoroisuudesta: ”Sillä jokainen, joka apua saa, sitä joskus tajuu myös antaa”. Jokainen meistä on lähimmäisistään riippuvainen. Muiden huolenpidon kohteena olemme erityisesti elämän alussa ja loppupuolella, mutta usein siinä välilläkin. Avun saaminen on usein elämänkoulua auttajaksi oppimiseen.

Auttamisen perusta luodaan oikeudenmukaisten ja huolta pitävien yhteiskunnallisten rakenteiden ja palvelujen myötä. Joulun aikaan ja muulloinkin kuitenkin myös ”almuilla” eli erilaisella vapaaehtoisella avustustoiminnalla saadaan aikaan paljon hyvää. Jokainen lahjoitettu lantti ja seteli tai avustuksen siirtävä näppäimen painallus on tärkeä toivon tuoja. Almu eli apu voi olla myös oman ajan käyttämistä, toisen huolten kuuntelemista tai omien käden taitojen ja muun osaamisen jakamista. Auttamisen mahdollisuuksia on paljon.

Seurakunnassa adventin ja joulun aika alkaa hoosiannaa laulamalla. Tuo sana tarkoittaa ”auta”. Auttaminen on joulun ytimessä. Kauneimpien joululaulujen ohessa kannamme kolehteja maailman lasten hyväksi. Seurakunta toimii myös paikallisen avun kanavana. Suuri kiitos monille yhdistyksille, liikeyrityksille ja yksityisille lahjoittajille, jotka olette seurakunnallemme lahjoittaneet tai lahjoittamassa jouluapua jaettavaksi, milloin lahjakortteja, milloin ruokatarvikkeita, milloin vaikkapa kukkia. Diakoniatyömme kautta apu menee perille ja tuo paljon iloa joulun viettoon.

Pave Maijasen laulun sanat Pidä huolta ovat meille kehotus rakastaa lähimmäisiämme ja itseämme. Ne ovat myös meidän oma pyyntömme lähimmäistemme suuntaan. Pidä huolta on myös kuin lyhyt rukous. Pidä huolta, Jumala. Pidä huolta lapsista sodan jaloissa, pidä huolta sairaista, pidä huolta kaikista kärsivistä. Pidä meistä ja maailmastasi huolta niin kuin kerran kapaloihin käärityssä Seimen lapsessa ilmoitit hyvän tahtosi ja rakkautesi luomaasi maailmaa kohtaan.

Jaa artikkeli: